А ’лапето отрасна, краде и навигатора на своя баща

  • Home
  • А ’лапето отрасна, краде и навигатора на своя баща
А ’лапето отрасна, краде и навигатора на своя баща

ТОЧНО ПРЕДИ година в Твърдица, 20-годишният габровец Данаил Русев (на снимката), наричан за кратко от автомобилната общност Малкия Вюрт, завърши втори в своя клас в организираното от Моторспорт Академия-Твърдица финално състезание от шампионата по гимхана. На картинг-пистата Тодор Славов младежът завърши след баща си – Цецо Вюрта и още тогава Русев-баща категорично обяви пред портала с новините в българския автомобилен спорт, че синът му започва подготовката си за сезон 2021 при Пепи Гьошев. Две седмици, преди да е закръглил второто си десетилетие, Данаил се пусна и в първото състезание от рали-дисциплините – дебютния спринт в Пампорово. ’Лапето познавам от далечната 2010 г., докато баща му се пускаше във втория манш от планинско Кюстендил, през което време трябваше да наглеждам момчето в бокса на екипа.

снимка за rallyxpress: личен архив на иван данков
ОТ СКУТА НА НАВИГАТОРА – НАПРАВО В ЛАВОТО „КОРИТО“… Виновникът за прощапулника преди 14 години Иван Данков (сега първи навигатор в кариерата на Дан) и Данаил Русев позират преди началото на дебютното състезание в Пампорово.

Тогава, следейки да изяде нарязаната от баща му диня, не си давах сметка, че Малкия Вюрт, заедно с големия Тодор Славов, ще е един от десетте състезатели, в началото на чиято кариера съм бил пряк свидетел. „Прав си като казваш, че няма как да стане пианист!“, коментира забележката ми Цецо, връщайки се от финала на Студен кладенец.

На следващата година през октомври, преди да е духнал 11-те си свещички върху тортата, Дан направи и първия си импровизиран тест на пистата Калояново (виж ТУК).

снимка: архив на rallyxpress

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на сайта от 2 октомври 2011 г., когато на пистата Дракон 11-годишният Данаил прави първите турове по калояновската класика. Сега Данаил вече не само е пилот с един старт в спортната си кариера, но и, за да си гарантира не толкова класирането, колкото завършването в родопския курорт взе, че задигна и навигатора на баща си – дългогодишният партньор и механик на Вюрта Иван Данков. И това е напълно логично, най-малкото защото тъкмо той е човекът, в седейки в чийто скут поне три години преди Дракона, Дан е стигал до… волана на татковата Самара. „Много работих през тази година [от гимханата], повечето от средствата за този старт събрах сам – е, имаше и помощ от родителското тяло – но се справих с това – каза след финала Дан Русев. „Трябваше да завърша, защото имаше и „заплаха“ от бащата, че не го ли направя – това ще бъде и края…“ „Надяваме се да намерим спонсори и да продължим, но всичко зависи само от средствата…“

снимка: петко станчев/rallyxpress

ЕДНА ГОДИНА НАПРЕГНАТА РАБОТА… За да стартира в първото си състезание, на младия пилот се е наложило здраво да се потруди през последната година, за да си гарантира необходимия финансов ресурс и да се пусне в Пампорово. Няма как да не се отбележи, че спринта в Пампорово доста озори пилоти и навигатори, за които трасето, особено на четвъртия етап, бяха напълно непознати. „Независимо, че Гьошев казваше, на това трасе няма екипаж, който да има перфектните записки, мисля че Данаил се справи добре и с описването и после с ездата“, коментира първият му навигатор.

„Истинска ралиджийска отсечка, в която на 9.53 км има [според преценката на пилота] 98 завоя!, на всеки 97 метра!!!“, допълва Данков.