WRC подписа 8-годишен ТВ-договор

  • Home
  • WRC подписа 8-годишен ТВ-договор

НОВАТА ера, в която световния рали шампионат на ФИА ще встъпи през 2022 г., точно съвпада със златната 50-годишнина на спорта. И по неписана традиция за всички досегашни шампионати, този също ще започне с емблематичното рали Монте-Карло, точно както и през 1973 г. (на снимката долу, първите победители в Монте, като част от световните серии – Бише и Жан-Клод Андрюе, Алпин А 1100). След 15 годишна пауза, на 20 януари 2022 г. „Старата госпожа“ ще стартира в нов-старт формат, както през 2006 г., когато центъра е на пристанището, а етапите – изцяло във френските Алпи.

ПРОМОТОРЪТ на световните серии по рали на ФИА подписва исторически осемгодишен договор за телевизионно излъчване на шампионата с Canal+ във Франция, което е не само исторически момент за спорта, но и най-дългата телевизионна сделка в историята на WRC. Това става в навечерието на вълнуващата нова хибридна ера в спорта, която започва от идния сезон. Златната история и настъпването на вълнуващо устойчиво бъдеще предизвикаха рекордна телевизионна сделка на ФИА Световен Рали Шампионат с френската телевизия Canal+. Промоторът на сериите, която притежава търговските права на шампионата, запечатва забележително 8-годишно удължаване на сегашното си споразумение с базираната в Париж мрежа за показване на сериала до края на 2030 г. Това е най-дългият телевизионен договор в историята на WRC, който продължава партньорството, което трябваше да изтече през 2022 г. Кампанията през 2022 г. отбелязва 50 -годишния сезон на WRC. Бъдещето също така обявява въвеждането на грандиозни нови хибридни рали автомобили от най-високо ниво и устойчиво гориво на базата на изкопаеми въглеводороди за конкурентни превозни средства. Автомобилите от заглавната категория Рали 1 ще се задвижват от комбинация от сегашните 1.6-литрови двигатели с вътрешно горене с турбокомпресор и усъвършенствани 100 кВт електродвигатели, които се задвижват от батерия. Франция е ключов пазар на WRC на фона на рекордни постижения на Себастиян Льоб и Себастиян Ожие. Първият вдигна короната за девет поредни сезона между 2004 и 2012 г. Ожие пое мантията, печелейки 7 титли за осем сезона между 2013 и 2020. Ожие трябва да се оттегли от шампионата „в пълен работен ден“ в края на настоящата кампания, но се очаква Адриен Фурмо да пренесе френските надежди в бъдещето, след като тази година излезе на сцената с фабричен автомобил от екипа на М-Спорт Форд.

снимка: интернет
БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ В СПОРТА НА СВЕТОВНО НИВО… е 30-годишният договор, който Промоторът на WRC подписа с френския телевизия Canal+.

Филип Манер, директор за медиите на Промотора на WRC, заяви, че вълнението от хибридния формат на шампионата е ключов фактор зад споразумението Canal+ и други телевизионни партньорства. „Докато WRC с гордост наближава своя 50-и сезон, мощното му наследство, развито в продължение на половин век, в съчетание с по -устойчива бъдеща стратегия, завладя въображението на телевизионните оператори по целия свят“. „Очакванията се увеличават с наближаването на 2022 г. Нашето екологично бъдеще, с хибридни автомобили и 100 % устойчиво гориво, беше ключов фактор при подписването не само на тази сделка с Canal+, но и на тези, които наскоро подписахме с BT Спорт във Великобритания и КОСМОТЕ TВ в Гърция.

„Осемгодишното споразумение е почти нечувано за спорта от най-високо ниво. Вярвам, че ентусиазмът на Canal+ ще изпрати важно послание и до други телевизионни оператори, че WRC е на прага на нещо наистина вълнуващо, от което те ще искат да бъдат част.“