Колко важни са спирачките и проблемите, които създават

  • Home
  • Колко важни са спирачките и проблемите, които създават

СПИРАЧНИТЕ ДИСКОВЕ са важна част от спирачната система на автомобила. Тъй като тези компоненти подсигуряват безопасността на автомобила, от съществена важност е да обръщате специално внимание на състоянието им и да ги поддържате правилно. Какви са най-често срещаните видове спирачни дискове? Най-разпространените видове спирачни дискове са следните: · Плоски дискове · Спирачни дискове с канали · Перфорирани дискове · Нарязани и перфорирани дискове · Вентилирани дискове · Нарязани дискове · Дискове с вълнообразен външен ръб

снимка: интернет

Какви са възможните проблеми, причини за тях и начини да се предотвратят?

:: Прегряване. То може да се причини от триенето на накладки в спирачните дискове поради блокирали спирачни накладки, блокирало бутало на спирачния педал или шофиране с натиснат педал на спирачките.

Прегряването води до понижена спирачна производителност.

:: Деформираните спирачни дискове скърцат, а автомобила започва да се клати и тресе при спиране. В случай, че компонентите са сериозно повредени, те могат да започнат дори да се белят. За да избегнете такива проблеми, трябва винаги да сте сигурни, че всички компоненти се движат свободно и, че няма спирачно съпротивление.

:: Пукнатини около монтажните отверстия. Пукнатините около отверстията на

колесните болтове обикновено са поради твърде силно затегнати колесни гайки и болтове или затягането им в неправилен ред, отклонения между главината на колелото и спирачния диск. Поради това, спирачният диск започва да се тресе веднага след монтирането или известно време след това. Ако компонентът е изложен на значителни натоварвания, той може да се деформира и напука. Трябва винаги да следвате препоръките на производителя по отношение на силата на затягане и последователността, за да не повредите дисковете. Нужно е да подсигурите равнинно-паралелно подравняване между главината и компонента.

:: Корозия. Възможните причини за появата на корозия включват излагането на хвърлената на пътя сол, влага и т.н., дълги периоди, в които колата не се използва, особено с активирана ръчна спирачка, блокирало или ненапълно прибрано бутало на спирачния апарат.

Петната от ръжда водят до прегряване, тресене, скърцане, ниска спирачна сила и вибрации. За да защитите спирачните си дискове от корозия, никога не оставяйте колата си паркирана на открито дълго време. Ако все пак дълго време не сте ползвали автомобила, използвате спирачките плавно и внимателно, за да премахнете петната от ръжда.

:: Прорязана повърхност. Външни предмети, които попадат между съединените

компоненти е много вероятно да станат причината за това. Спирачните дискове, направени от по-меки материали и нискокачествените компоненти са изложени на по-голям риск от това. Прорезите понижават спирачната сила и водят до неприятно скърцане при спиране. Можете лесно да избегнете този проблем чрез старателно почистване по време на монтаж, използването на висококачествени компоненти и смяната на спирачните накладки заедно с дисковете.

Има много компании, които произвеждат тези авто части. Brembo, Bosch, Delphi, TRW, JURID са само някои от тях.

TOPAVTOCHASTI e сред водещите магазини за авто части. Планирате да смените спирачните си дискове, накладки, спирачни апарати или други авто части? Посетете нашия онлайн магазин, за да купите всичко нужно от едно място и да спестите време и пари. Нашите компетентни консултанти ще ви помогнат да изберете правилните артикули за вашияавтомобил. Те с радост ще отговорят на въпросите ви относно продуктите, извършването на плащания и условията

за доставка.

Изберете www.TopAvtoChasti.bg – получете най-доброто!