Петер Солберг слиза от коня, застава зад гърба на Оливър

  • Home
  • Петер Солберг слиза от коня, застава зад гърба на Оливър

БИВШИЯТ световен шампион в сериите на WRC през 2003 г. и по-късно два пъти шампионът на Световния рали-крос Петер Солберг (на снимката) обяви, че се оттегля от редовната си кариера на пилот. От първата си поява в WRC през 1998 г. в ралито на Швеция, той се състезава в общо 189 WRC събития, печели 13 победи и 37 пъти е на подиума. Всичко това носещо особено специална забава и вълнение на спорта и феновете на най-земния и лъчезарен пилот от сериите, бройката на чиито почитатели трудно мога да бъде определена точно. Неговата кариера е дългогодишната здрава връзка със Субару и Форд, дейност, която приключи в Болоня през 2008 година.

Тогава, седейки върху покрива на своето Субару Импреза WRC, докато правеше почетна обиколка, изгуби баланса, падна от колата, след което, под аплодисментите на публиката, му се наложи да я догонва, преди тя да се удари в една от предпазните бали със сено (виж ТУК).

снимка: стоп-кадър от излъчването на rai 1 през 2008 г.
БЯГАЩ СЛЕД СУБАРУТО… След като падна на пистата, Петер Солберг се опитва да настигне останалото без пилот Субару Импреза WRC.

Петер Солберг – без никакво съмнение – който има авторитет, недостиган от нито един рали-пилот, си спечели и огромното уважение, когато ръководи собствения си екип на Ситроен WRC. Той продължава да бъде абсолютният бос на моторната династия Солберг, като вече по-специално насърчава кариерата на малкия си син Оливър.

» КЪДЕ В БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФЕН КЛУБ НА ПИЛОТА?

ТОВА Е ВЪПРОС, отговорът на който няма как да бъде открит в предаването Стани богат. Не, не е в София, а в Шумен, където братята Живко и Здравко Николови, ако човек не познава искрената им любов към спорта, 100на 100 могат да бъдат заподозрени във вманиачаване. При това до такава степен, че освен сините Субару на терен не се признава нищо друго, а който и да е световен шампион, колкото и бърз та е кой и колкото и да са неговите титли, в шуменския фен клуб той винаги ще е на второто място зад Петер. Шуменската група зад Солберг се увеличава непрекъснато, за което говори и факта, че допреди 3-4 години нямаше състезание, на което норвежецът да не потърси нашенците, облечени винаги с тениските с българския трицвет и с изписани върху тях по една от буквите на Солберг.

снимка: личен архив на здравко николов

ШУМЕНСКИ РАЛИ-ИКОНОСТАС… Таблото със снимките -, преобладаващо с Петер – и Хенинг Солберг, има специално място в колекцията на Здравко Николов. В горния ляв ъгъл (виж в лупата) е автографът на пилота, даден на шуменските маниаци при поредната среща и обща снимка край етап от финландското рали.

И Живко, и Здравко ревностно пазят всеки автограф (един от тях – върху автомобила на Здравко Николов!) и снимка със своя рали кумир, сочейки, че ако има нещо, което ги е пленило и завинаги свързало с този световен шампион, о това е естественият характер на пилота, много далеч от самодостатъчността на кумирите във Ф1.

» Новата версия на 208 R2. Пежо потвърдиха, че разработката на най-новата им версия на модела 208 R2  (на снимката от Пежо-Спорт долу) ще е налице от началото на лятото на тази година. Най-важното в съобщението е, че автомобилът е с 1.2-литров турбокомпресор, по-голям от онзи, монтиран на Форд Фиеста R2T (999 куб. см). Планирано е първият клиент Пежо 208 R2Т да получи новия си автомобил навреме за сезон 2020. Не са посочени други технически подробности за новия модел. Фиеста R2T, избрана като формула за едномарковия шампионат на JWR, произвежда 200 „коня“ при въртящ момент от 290 Nm.  

 

» 8 септември е специална дата. След предварителното и успешно използване на новото законодателство на Великобритания по време на миналогодишното Уелс Рали, в неделя, 8 септември, ще се проведе първият пълноценен рали по обществени пътища на Уелс – Кардиган Рали Бей. Състезанието е базирано в центъра на Уелс, като ще използва линия от четири етапа на Изток и Североизток от Аберистуит (два пъти), като средната дистанция на етапите е около 8 км. Тази област съдържа популярни трасета, които са били използвани от клубовете за шейсет години на открити пътни събития, но преди години. По това време, от съображения за безопасност, тези пътища са били използвани единствено през нощта. Първото подобно събитие (изцяло по обществени пътища), бе устроен през миналата година в Източна Англия, а тази година бе повторен наскоро в Ланкашър.

  

» Колеблив старт на APRC. Новият стил на регионалния шампионат на ФИА за Азия и Пасифика (APRC) стартира бавно и колебливо, когато само четири екипажи, които отговарят на изискванията за този шампионат, се регистрираха и стартираха в Отаго Рали в Нова Зеландия. До финала стигнаха само три автомобила. Лидерът на серията е Хейдън Падън (на снимката, горе – специалният Хюндай i20 AP4), който поледи в това събитието, карайки своя специален Хюндай i20 AP4, завършвайки 7 мин. преди Субару-то на Бен Хънт и с около четвърт час пред Мазда AP4 на Андрю Хоуксвууд. На седмото място в ралито завърши гост-водачът Мадс Остберг, чийто Escort RS1800 е и най-добре класиралият се автомобил с две предавателни колела. Бен Хънт е най-високо завършилият пилот от Нова Зеландия. Следващото събитие от регионалната купа на ФИА за APRC е Вангарей Рали, което се провежда в Нова Зеландия през първия уикенд на май.