Трима наши пишат кариерата си с два Ситроен С2 S1600

  • Home
  • Трима наши пишат кариерата си с два Ситроен С2 S1600

СТОПРОЦЕНТОВО сигурно е, че нито един от тримата пилоти едновременно не е карал и двете бегачки, но за сметка на това Петър Сивов (на снимката долу) е единствения навигатор, който в българския период на тези двата Ситроен С2 Супер 1600е бил в кокпита и на двата автомобила.

ЕДИН ЛЮБОПИТЕН факт – победителите в рали Монте Карло 2020 Тиери Нювил и Никола Гилсул са участвали в рали България. При това и двамата със Ситроен С2 Супер 1600, но… не като екипаж и в различни години.

Нювил спечели първото място в категорията на младежите в нашия кръг от Световния рали шампионат през 2010 г.

В същото време Гилсул е навигатор на Бруно Тири през 2004 г., когато двамата потеглят с номер 1, но поради повреда в двигателя отпадат.

Ситроен С2 Супер 1600 е наследникът на Ситроен Саксо на компанията Ситроен в по-ниската категория в рали спорта.

Интересното е, че този хитов за онези години автомобил е станал част от спортните кариери на трима наши пилота: Георги Гвоздейков, Георги Янакиев мл., и Борис Григоров. Но автомобилите Ситроен С2 Супер 1600 само два – шаситата А626 и А634.

В декемврийските дни на 2005 г. мениджър Злати Златев на Евроком РТ и Георги Гвоздейков за първи път посещават в Шалиндри (Франция). Там е базата на РН Спорт. След като е финализирана покупката, Ситроен С2 Супер 1600 (шаси А634) е изпратен на път за България, където пристига на 21 април 2006 г. Екипът на Евроком РТ, екипажът и новият му автомобил е представен официално в парк хотел Витоша, когато шасито вече е с български транзитен номер 224Н076. Два дни по-късно екипажът Георги Гвоздейков/Васко Христов стартират във Виктори Рали София’2006 и завършва на трети в своя клас. До края на годината двамата участват във всички рали от българския шампионат, като печелят победата класа си във финала на Сливен Рали.

колаж от снимки на: цветомир димов/rallyxpress,  александър спиров/apix, петер мачек/ewrc и личен архив на ники каразлатев
ДА СЕ ОТЪРКАШ В КОЛАТА НА ВЕЛИКИЯ СЕБ… (горе) В базата на НР Спорт в Шалиндри, Франция, Георги Гвоздейков позира зад волана на новия си автомобил. (долу) Пилотът на Евроком Рали Тим е застанал до „це-двойката“, а на малката снимка добре се вижда френската регистрация на бъдещата българска „французойка“, който е същият като този на двете снимки (в средата), когато колата последователно е ползвана от Раутенбах и от Фиандино.

През следващия сезон Гвоздейков и Христов със същия автомобил отново се представят във всички кръгове от нашия рали шампионат, и отново в рали Сливен постигат най-добрия си резултат за сезона – второ място класа.

Непосредствено преди рали България ’07 автомобилът сменя своя регистрационен номер със стандартен постоянен български номер: СА 9911 КН.

През 2008 г. Гвоздейков участва единствено на рали Траянови врата, но с друг навигатор – Петър Йорданов. Двамата завършват втори.

През 2009 и 2011 г. Гвоздейков стартира единствено в генералното класиране и на първо в клас 1600. Това рали се оказва и последното състезание в неговата състезателна кариера. В края на същата Гвоздейков продава шаси „це-двойката“ на румънеца Силвиу Димитреску, който го използва предимно във високопланинския шампионат на Румъния.

През 2012 г. автомобилът получава нов временен регистрационен номер В 07367 (Рум), а през следващата година В 023528, като по-късно през годината номерът е сменен с постоянен букурещки номер B 160 SUP, с който е и до този момент.

Димитреску има само едно единствено рали с българската бегачка -ТЕС Рали 2014. В  началото на 2015 г. шасито отново е препродадено, този път на  италианския БлуОриндж Тийм. От месец Април 2017г. досега това А634 е притежание на Алба Моторспорт (Италия).

снимка: личен архив на ники каразлатев

В РУМЪНСКИЯ ПРЕСТОЙ… Колата на Казас се оказа отвъд Дунав, където Силвиу Димитреску преобладаващо я ползва в планинските състезания.

Ситроен имат свой завод в Турция и напълно закономерно турския пилот Еркан Казас, благодарение на връзките със спортния отдел Ситроен, за сезон 2004 получава новото бижу на френската компания: Ситроен С2 Супер 1600. Това е шаси А626. Казас управлява своята Це-Двойка, дори с френски  регистрационен номер 9144NE52, като дебюта му е в рали Ситроен Хитит през месец август 2004 г. След това има стартове в Фиат, Елпа (Гър) и Форд Отосан.

В края на същата година Фатих Кара сяда зад волана на този автомобил за рали Кемал Улудаг, но поради обилния снеговалеж отменя състезанието. През сезон 2005 същото това шаси е „записало“ само едно единствено участие с екипажа Сойлу/Инан в Форд Отосан.

Две години по-късно А626 първоначално е дадено под наем, а след това продадено на Георги Янакиев мл. Колата е с истанбулска регистрационен номер 34 VJ 5102. Млдият Янакиев за първи път сяда зад волана на новата си бегачка за писта Варна ’07. До края на сезона пилотът, освен на писта участва и в три ралита –  Траянови врата, България и Хеброс, като единствено в първото завършва, а в другите две отпада поради технически причини.

снимки за rallyxpress: александър ашминов/А+А

ОТ КОЛАТА ДО ГАЩЕРИЗОНА – ВСИЧКО НОВО… С новия си автомобил и чисто новия комбинезон Георги Янакиев-мл. направи сефтето по време на варненско

През следващите два сезона Георги Янакиев мл. участва единствено на писта с „це-двойката“. По това време шасито вече е със своя български регистрационен номер СА 5852 РА.

От май 2012 г. същата кола е в ръцете на Борис Григоров. По този начин Боби Григоров става третия пилот и последен българин, който е управлявал Малкия диамант на Ситроен.

снимка: александър спиров/арix

С ЖЪЛТОТО ПАТЕ НАЧЕЛО НА КОЛОНАТА… Специално за старта ва писта Русе през 2013 г. Боби Григоров се върна към своя стар талисман – жълтото пате, който монтира на торпедото на Ситроен-а си.

ПО ВРЕМЕТО, по което са със българско „гражданство“, двата Супер-а само два пъти се срещат в пряк спор. Това става в сезон 2007 г. – първо на Траянови врата, след това на България през 2007 г. И в двата финала обаче единият от съперниците не успява да стигне, така че няма рали, в което и двете български „це-двойки“ да са минали през финалната арка!

Видинчанинът най-напред кара в пистовия шампионат, след това участва и в планинския, като междувременно записва едно участия в Хеброс ’12, където печели първото място в класа.

За сезон 2013, регистрационния номер е сменен с видинската регистрационна табела ВН 8151ВТ, а Григоров участва в три класически шампиона.

На писта Русе в края на месец юни 2013 на предния капак на колата, Боби монтира за първи път своя талисман – жълтото пате на съпругата си Мая и завършва, първи в своята група!

Григоров е неразделен със своя талисман до 2018, когато той продава своя Ситроен С2 Супер 1600 на Янис Какепакис.

В България ’15 Борис Григоров/Ангел Башкехайов завършват трети в генералното класиране и за първи път в своите рали-кариери стъпват на подиума на рали, кръг от европейския рали трофей!

По-късно същата година в Сливенския балкан правят страховита катастрофа с две и половина салта! Екипът на РусеДрайв обаче възстановява перфектно шасито и двамата стартират след 5 седмици в следващия кръг от националното първенство Сърбия Рали, където обаче отпадат поради елементарен дефект в датчика на бензиновата помпа.

С преместването на Боби Григоров от Видин в Русе, регистрационния номер е сменен от видински табели Р 8944 ВХ.

Последният старт на екипажа Борис Григоров/Виктор Миленков със Ситроен С2 Супер 1600 е в спринт Вида ’18, където отпадат.

колаж rallyxpress:
РАЗМЯНА НА БЕГАЧКИТЕ… Факсимиле от текста на сайта с новините в българския автомобилен спорт от 11 юли 2019 г., когато бе завършена транспортната операция между Борис Григоров и Янис Какепакис, след което колата на Казас получи третото си поредно гражданство – гръцко.