Тихо Стратиев готви проект за участия в… два шампионата

  • Home
  • Тихо Стратиев готви проект за участия в… два шампионата

ВАРНЕНЕЦЪТ все пак споделя една малка част от проекта с Буфие. Тя, разбира се, се отнася единствено до „пистата спорт“ и според която, Стратиев, възнамерява да се пусне в шампионата на Полша в рали спринта с Форд Фиеста Прото (на снимката на Петко Станчев, долу). „При тях започват доста по-рано [първенството] и много вероятно е, преди началото на българското първенство, да участвам в състезания в Полша. Да, може да се каже – в два шампионата, но всичко предстои да бъде детайлизирано до края на декември…“, повдига завесата над намеренията си за 2020 Тихомир Стратиев.

НАЦИОНАЛНИЯТ шампион в ралитата за 2017 г. Тихомир Стратиев (на снимката) работи по тежък и сложен проект, който при успешен завършек би му позволил през следващата година да участва в два шампионата. За тези си свои намерения пилотът сам обяви днес пред сайта с новините в българския автомобилен спорт. „Засега съм се отдал главно на бизнеса и работата за новия туристически сезон“, прави уточнението пилотът на Марина Моторспорт, който във вторник се завърна от най-голямото туристическо изложение във Варшава. „Полския пазар е голям, перспективен и много важен за нас, така че планирах представянето на веригата Марина Хотелс и участието ни в ТТ-Варшава (названието на изложението – бел. ред.). „Но и имах и големия шанс, точно в края на уикенда да бъда гост на Гала вечерта на Полската автомобилна федерация.“ Да припомним, че дъгите връзки, които страната и различни отбори от България са имали през годините с популярния в родината си Ричи Стец, от миналата година са част и връзките на Марина Моторспорт с Стец РалиАрт Рент, от който е и автомобила на Стратиев, с който той се състезаваше през 2019 г.„Нямаше никакъв шанс да пропусна едно толкова престижно, подготвено и направено с вкус тържество, отбелязващо края на сезона: от луксозните покани, през отбраното общество, със стилната вечеря и бара след нея“.

снимка: личен архив на тихомир стратиев

БЪЛГАРСКАТА ТЕРИТОРИЯ НА ТТ-ВАРШАВА… Заради важният и перспективен пазар в туристическия бизнес, страната ни е представена силно по време на варшавското туристическо изложение. Въпрос на чиста случайност, а не… заради връзките на Стратиев с Давид Кварацхелия-Давидоне, щандът на Грузия е точно срещу българските офиси.„За развитието на автомобила Форд Фиеста Прото, изготвен от компанията на Стец, който карах, за работата по неговото развитие и подготовка, за моето лично развитие като пилот“, прави уточнението Стратиев. Той не разкрива повече подробности от това, че съвместните намерения на двамата шампиони трябва да бъде завършени до два месеца.

Ясно е обаче, че проектът на Стратиев и Буфие със сигурност ще бъде повече от това, което двамата са планирали между ордьовъра и десерта на полската гала.

„Все пак именно той [Буфие] е пилотът, който работил по строителството на Прото-то от Ричи Стец, няма човек, който би познавал колата по-добре от него, а и предстоящото й холомогиране от ФИА през януари.“

снимка: личен архив на тихомир стратиев
НАЧАЛОТО ШАМПИОНСКО ПАРТНЬОРСТВО… В края на полската Гала за 2019 г., Тихомир Стратиев, отбелязан със специален почетен нагръден знак от домакините, и Брайън Буфие имат не само една чудесна вечер, а и планове за съвместна работа и проект, за който варненецът е готов да говори след два месеца.

снимка: личен архив на тихомир стратиев

ЗДРАВА ПОЛСКА ВРЪЗКА… Тихомир Стратиев позира пред официалното пано на полската федерация, заедно с европейския шампион за 1997 г. и победител в рали Албена Кшищоф Холовчик, както и вечният близък на българските екипи Ричи Стец. Впрочем, на Холовчик принадлежи един от рекордите в 50-годишната история на българския кръг от еврошампионата – през 1997 г. той се разписва като пилотът, преминал първи 10 000-ия състезателен километър в надпреварата.