Евънс нощува на върха, Ожие сви разликата

  • Home
  • Евънс нощува на върха, Ожие сви разликата


КЛАСИРАНЕТО в скоростните етапи на Монте Карло, както и позициите във временното подреждане в състезанието, може да следите ТУК.

ВИЦЕШАМПИОНЪТ на световните серии за 2020 г. Улфин Евънс (на снимката) и действащият първенец на планетата – Себастиян Ожие (двамата с Тойота Ярис WRC) ще нощуват на върха на класирането в рали Монте Карло, разделени само от 7.4 сек, след като в последния скоростен за петъчния ден французинът успя да съкрати разликата с 16 сек. Един етап преди това, заради спуканата лява предна гума в колата на Ожие, напред излезе уелсецът, който стана четвъртият лидер на колоната след старта на ралито вчера след обед. Преди това и трите откриващи деня отсечки последователно бяха записани на сметката на Ожие, като две от тези изпитания бяха карани в тъмната част от денонощието, след подновяването на Монте Карло в 6:10 ч. сутринта. Лидерът от четвъртък – Отт Танак (Хюндай i20 WRC) завърши дена трети, но през по-голмата част от него трябваше да се бори с проблемите, идващи от загубата на мощност на двигателя на неговия автомобил в обратните завои. Това тормози отбора на Хюндай Моторспорт имат още от миналата година.

снимка: motorsport.com
НЕОЧАКВАНО НАЧЕЛО… Изненадващо за Евънс, уелсецът се оказа на върха на колоната, което обещава, че утре пилотът ще бъде атакуван безмилостно от своя партньор в тима Себастиян Ожие.

Предпазливият подход на Танак в караните на фарове етапи обаче го прати на 4-ото място в общото класиране. Така в челото лидерът Евънс утре ще се окаже в полето на силните атаки на своя съотборник, незаслужено прецакан от Фортуна на 20-километровата Аспремон-Де Фон 2.

снимка: motorsport.com

НЕУДЪРЖИМ РАНО СУТРИН… След вчерашните проблеми със спирачките, днес световният шампион започна деня с класически три последователни победи, преди СотоЗеро да гръмне в най-неподходящия за пилота момент. Още повече, че Ожие, чиито проблеми със спирачките от вчера бяха решени, направи бляскаво начало на деня и се чувстваше чудесно до момента, в който СотоЗеро не го предаде и гръмна. Единствено може да се предполага, каква дистанция би имал французинът, ако не беше спуканата гума, като се има предвид, че в края на деня той сри разликата с Евънс с тези 16. Сек! „Тук съм, за да спечеля това рали – така, че ще го спечеля“, каза Ожие, цитиран от официалния сайт на световното първенство. – „Блъсках“ на последния етап, защото бях ядосан. Условията бяха много трудни, с много дъжд и се наложи да носим гума с шипове колата. Искам да кажа, че знаехме, че тази гума е много слаба за пробиви и за съжаление това вече се случи“, каза Ожие Денят ще се запомни с проливния дъжд, стартирал от сервизния парк, заедно с колоната, която тръгваше за последните две изпитания, преди да стартира комендантския час в този регион. Трасетата от влажни и на места заледени, отстъпиха място на силно наводнени пътища, калта и фракцията Четвъртият в класирането – Кале Рованпера можеше да е изместил и Танак, ако не беше наказанието му от 10 сек. за закъснението на часова контрола, на която финландците пристигат с минута закъснение. „Не, няма да кажа какъв беше проблемът, който трябваше отстраним, спирайки по пътя“, категорично заяви Кале пред репортерите на wrc.com.

снимка: motorsport.com

ДВАМА ТОП ПИЛОТИ, ЕДНА И СЪЩА ГРЕШКА… И Нювил, и Сордо загубиха ценно време, след като направиха неправилния избор на гуми за последните две отсечки в петъчния ден. За Рованпера доброто е, че той има аванс пред Тири Нювил (Хюндай i20 WRC), с което резултатът на Тойота Газоо срещу корейците в челната шестица е 3:3, като се има предвид, че Дани Сордо е 6-и, но на такава разлика зад лидерите (близо 2 мин!), че вероятността испанецът да влезе в тройката на подиума още отсега се смята за нереална. Но причини за изоставането и на Нювил, и на Сордо в петък е все една и съща – грешка в избора на гумите при непрекъснато променящата се картина на времето във Високите Алпи. Той нямаше голямо доверие в управлението на колата си, след като допусна същата грешка при избора на гуми като Нювил. Лидерът в категорията WRC2 Андреас Микелсен (Шкода Фабия Ево) е 7-и в общото подреждане, изпреварвайки Ярис-а на Такамото Катсута с 14.2 сек., а  Адриен Фурмо (Форд Фиеста R5), който и втори в WRC2, води на Гъс Грийнсмит (Форд Фиеста WRC) с повече от половин минута. От състезанието отпадна Пиер-Луи Лубе, след като челно се удари своя i20 в скална стена под спиране за „фибата“ в последния етап.

снимка: motorsport.com

КРАЙ НА ПРИКАЗКАТА МОНТЕ… Пиер-Луи Любе е влязъл в канавката, малко преди да се срещне челно с каменната стена край последния обратен завой в последната скоростна отсечка.