Жил печели Вангарей, Шкода с 2 първи места

  • Home
  • Жил печели Вангарей, Шкода с 2 първи места


Жил/Прево (Шкода Фабия R5) 2.35:06.8 ч, следван на 2:02.8 от Вейби/Скиармонен (Шкода Фабия R5), на 6:53.5  от Съмърфилд/Съмърфилд (Субару Импреза STi), на 7:59.9 от Търнър/Рийд (Ауди S1 АР4), на 8:59.9 Гайбрейт/Хъдзън (Мицубиши Лансър Ево 9), на 12:41.4 от Гарднър/Хал (Мазда 2 АР4), и др.

ШАМПИОНЪТ на Азия и Пасифика за 2016 г. Гаувар Жил и навигаторът му Стефан Прево (на снимката) стана победител в първия кръг от регионалния шампионат на ФИА за тази година, печелейки победата във Вангарей Рали. В първия ден на новозеландската надпреварата обаче Жил беше на второ място в класирането си, на малка разлика от новия партньор в тима на Шкода MRF Оле Кристиан Вейби, който обаче във втория ден на Вангарей Рали получи закъснение заради проблеми със спирачките на своята R5. Тези проблеми за Вейби дойдоха заради натрупване на кал по дисковете, причинени от променливите метеорологични условия. Съперничещият в шампионата на Азия и Пасифика тим на Шкода MRF – М-Парт, участва със свой специално подготвен за шампионата Мицубиши Мираж, който отбор обаче се оказа в катастрофална ситуация, след като не успя да внесе в страната специалното гориво за Мираж-а, което принуди екипът да използва местния бензин Е85. В крайна сметка Яри Кетомаа се оттегли от участие заради повреда в двигателя, но съотборника му Робърт Блумберг завърши 3-и в категорията на APRC, изпреварвайки Фуюхиро Такаши и П. Г. Абхилаш със Субару Импреза. Във Вангарей Рали бе спазена практиката международният и националния старт на Нова Зеландия да бъдат обединени в една надпревара, в която множеството от участниците бяха включени по алтернативните национални регулации. Най-добро класиране от новозеландските пилоти в първенството на страната Мат Съмърфлд, използващ Субару Импреза STi.

за rallyxpress снимка: Джеф Райдър
СИЛЕН ВЪВ ВТОРИЯ ДЕН… Екипажът на Шкода MRF Гаувар Жил и навигаторът му Стефан Прево спечелиха първия кръг от шампионата на ФИА за Азия и Пасифика във втория ден на новозеландското Вангарей Рали.