Среща с медиите: домакините питат, общинари се разсейват

  • Home
  • Среща с медиите: домакините питат, общинари се разсейват

НЯМА НИКАКВО логично обяснение, защо в продължение на години етапите двете икони от българските ралита – Преслав и Върбица, са били пренебрегвани като част от Стари столици. „Направо е престъпление, че не са били карани тези отсечки!“, сподели впечатлението си фоторепортерът на сайта Янко Б. Янков, който тези дни е минал и през двете трасета. „На Преслав има пасажи, които все едно, че се намирам на трасе край Гап, в Монте!“. Не е трудно да се предположи, че това забравяне е било неслучайно. Макар Върбица да е отдалечена на едни 60-тина километра, в организацията по предишните състезания са си спестявали нарочно допълнителната административна работа с общините в Преслав и Върбица, както и с документите, които е трябвало да се представят по протокол в АПИ. Така идва и простото обяснение, защо в години Стари столици е било натъквано единствено в шуменския регион, а онова, което прави емоцията в ралито – умишлено забравяно.

ДВА ОСНОВНИ и доста парливи въпроса, поставени днес от спортния директора на шуменското рали Стари столици Валери Балабанов- Барни (на снимката) по време на традиционната среща с медиите от града, са останали без какъвто и да е отговор и висящи във въздуха. Присъстващите на импровизираната пресконференция представители на общината предпочетоха да се правят на разсеяни, вместо да отговорят на точно поставените питания, отнасящи се както до отказа на Община Шумен за използването на градския символ – Арената, така и какви бяха през миналата есен истинските причини, които са довели юбилеят на „столиците“ да не бъде навръх своята годишнина през 2019 г., а 10 месеца по-късно. При това именно тези, които са представлявали градската власт на срещата с медиите, много добре знаят отговорите и на двата твърде неудобни за тях въпроса. Така че по време на пресконференцията е оставало само съсредоточено да са се вторачили в бомбетата на обувките си. Естествено – без отговори, дори и без клишираното „Не се коментира!“ Просто мълчание. „Защото именно присъстващите в залата хора на общината добре знаят какви са причините и за едното, и за другото – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Балабанов. „Защо не през 2019-а, а сега и защо ралито е забутано в края на града, а не, както би било редно за половин век история, пред новата емблема на Шумен!“ Да припомним, че до последната седмица преди старта миналата година, състезанието стана жертва силна подмолна съпротива не на национално, а на локално ниво. С две думи – добре замислен и перфектно направен домашен саботаж.

снимка: организатори на рали стари столици

ОТДАЛЕЧ ДА СЕ ВИЖДА ДОБРЕ… Табелите, които дирекцията на Стари столици е приготвила, за да обозначи шиканите на етапа Преслав. Днес работата по последните приготовления в Шумен продължава с темпото, с което местните винаги са правили ралито да бъде силно желаната от състезателите надпревара. За началото на опознавателните турове на скоростните отсечки, за двете нови-стари отсечки – Преслав и Върбица, заминават знаците за обозначаване на предвидените в трасето шикани (Преслав), ограждащите етапите ленти, както и другите задължителни атрибути за етапите. Вчера до късната част на деня, един от символите на автомобилния спорт в Шумен – ветеранът-навигатор, а от тази година и лицензиран спортен комисар Васко Христов, бе в ролята на „баща ми бояджията“, работейки по маркирането на специалните етапи. „Дали ще има шикани?“, задаваше въпрос за трасето един от водещите пилоти, опасявайки се, че на преславската отсечка пътят е такъв, че Мицубиши-тата ще имат значително предимство в скоростта.


снимка: организатори на рали стари столици
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН ВЕТЕРАН… Преди седмица в Лясковец Васко Христов бе единият от спортните комисари на планинско Раховец. От два дни е в ролята на бояджия по маркирането на скоростните етапи в шуменския регион.

Естествено, екипажите ще имат два шикана, но обозначени пределно ясно и отдалеч видимо, за да не би случайно да се окажат изненадани от… гумените колонки на „еската“.

колаж: rallyxpress

ЧАСОВИЯТ график на рали Стари столици, втори, преработен вариант заради общинската съпротива за Арена Шумен.