95 години от рождението на големия Йордан Топлодолски

  • Home
  • 95 години от рождението на големия Йордан Топлодолски

НАВЪРШИХА се 95 години от рождението на един от най-добрите български мотоциклетни и автомобилни състезатели -безспорният майстор Йордан Топлодолски (на снимката). Затова днес в родното му село Горна Козница, близо до Бобов дол, където той е роден на 20 август 1924 г. имаше много хора, дошли да почетат паметта му. Пред паметната плоча на един от хората, поставили основите на моторните спортове в България се събраха десетки негови съселяни,  познати, приятели, почитатели, ученици, представители на различни организации. Присъства и синът на Йордан Топлодолски – Илиян, който наследи от баща си спортния дух и се състезаваше в националните ралита. Кметският наместник Светла Василева поздрави всички присъстващи с добре дошли и благодари, че са уважили един от най-известните хора, родени в с. Горна Козница. Йордан Топлодолски и звездата на оперетата Видин Даскалов имат паметни плочи в центъра на селото. %снимка1% Поднесени бяха много венци и цветя. От името на Съюза на българските автомобилисти (СБА) – венец поднесоха председателят инж. Емил Панчев и Калоян Станчев, от Автомобилната федерация на България (АФБ) – председателят Камен Михайлов.  От Българската федерация по мотоциклетизъм цветя поднесе Георги Пеев,  бивш студент и ученик в мотоциклетизма на Йордан  Топлодолски. Присъства и един от първите студенти на Топлодолски – известният мотоциклетист и треньор Христофор Чорбаджиев.

снимка за rallyxpress: личен архив на илиян топлодолски

КЪМ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРИЗНАНИЕ В АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ… Йордан Топлодолски проверява двигателя на своето Рено 12 Гордини, с което той и наследилият го като преподавател в катедрата на НСА Васил Левски Владимир Илиев получават в соц.-шампионата по рали Мир и Дружба. Най-титулуваният български автомобилен състезател Илия Чубриков също бе специален гост на събитието. Бачо Илия разказа как са се състезавали рамо до рамо и с мотоциклети, и с автомобили, как за работили заедно и са си помагали по трасетата. Илия Чубриков си припомни, че на път за рали в Гърция, Данчо Топлодолски го е завел да види родното му село Горна Козница. Но от тогава много неща са се променили. Друг известен състезател, но от по-младото поколение – Димитър Илиев, син на навигатора на Топлодолски – Владимир Илиев, каза, че познава пилота още от дете. В момента Митко е преподавател в катедрата в НСА, където преди много години същото е правил и Данчо Топлодолски, който е и основателят на катедрата. Всеки от присъстващите на събитието имаше какво да разкаже, да си спомни и да сподели за една от най-обаятелните личности на българските моторни спортове – Йордан Топлодолски.

снимка за rallyxpress: стефан илиев

УВАЖЕНИЕТО КЪМ ЛЕГЕНДАТА… (отляво надясно) Председателят на АФБ Камен Михайлов, наследникът на бай Данчо – Илиян Топлодолски, Георги Пеев, Христофор Чорбаджиев, Калоян Станчев, председателят на СБА инж. Емил Панчев, д-р Виолета Стоянова и доайенът на българския мотоциклетен и автомобилен спорт Илия Чубриков пред паметната плоча и положените по повод 95-годишнината на знаменития български състезател Йордан Топлодолски венци.