4 тандема пестят шейкдауна, готови са за старта в събота

  • Home
  • 4 тандема пестят шейкдауна, готови са за старта в събота


ПОСТИЖЕНИЯТА на участващите в 53-ото издание на Сърбия Рали екипажи, може да следите в секция „резултати“ на официалната страницата на състезанието ТУК. Пълният списък на заявените екипажи може да видите ТУК, а часовият график на финалното за годината състезание, валидно за шампионата на България – ТУК (в допълнителния правилник на ралито).

КАКТО ВЧЕРА предположи навигаторът на шампиона от 2019 г. в ралитата Мирослав Ангеров – Георги Гаджев, края на двата подготвителни за 53-ото рали Сърбия дни бяха ознаменувани с 2400-метров шейкдаун. В него обаче не стартираха четирима от заявените български участници в състезанието, което тази година бележи края на националното първенство по рали. „Просто така решихме!“ – обяснява единственият претендент за първото място в генералното класиране – варненецът Йордан Атанасов (АРТ Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево 9), допълвайки, че решението не е било продиктувано от никакви специални причини.   Иначе за Атанасов състезанието е много интересно, част от което той познава от участието си тук през 2018 г. „Първата скоростна отсечка – Станишици (11.15 км) и особено дългият [етап] – Силвър (26.6) са такива, че има всичко в тях – качване, слизане, много обратни завои, вързани виражи…“ Атанасов обяснява също, че заради опасността за „рязане“ на завоите, точно на Станишци, организаторите тази година са поставили във върха на виражите не гуми или светлоотразителни знаци, а… бетонни блокове.

:: СЛЕД ШЕЙКДАУНА И ПРЕДИ ЦЕРЕМОНИЯТА.

За огромно съжаление на домакините, но също
и на челното три от пилоти с Шкода Фабия R5,
от надпреварата още преди старта отпадна Дан
Гъртофан (Рум). По този начин е интригата на
карето пилоти на върха беше нарушена. Според
запознати, Гъртофан е направил погрешна оцен-
ката на единия от завоите, след което опитът му
да овладее автомобила бил напразен и като  в
резултат Фабия-та, след две поредни странични
превъртания, е излязла извън пътя на шейкдауна. От тестът, който не е задължителна част от програмата на Сърбия Рали са се отказали още Денис Станчовски (Автоцар, Пежо 208 R2), Емо Денев (Мегапорт, Рено Клио Спорт, „Знам си колата, защо да карам допълнително?“) и Никола Мишев (АРТ Моторспорт, Пежо 208 R2). „И ние така решихме [да не правим шейкдаун]“, коментира и 19-годишният Денис Станчовски, който е вторият основен играч в спора за титлата в 2WD, а също и в RC4.

снимка: rallyxpress

ДА ПРОГОНИ КОЛАНИТЕ… Панагюрският младеж е зад волана, опитвайки се за последно да прогони коланите на своята седалка. „За мен Миро [Ангелов] направи добър тест с шейкдауна – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Петър Гьошев, чиято Моторспорт Академия е техническият авангард на двукратният шампион. – Още повече, че сега Фабия-та за този старт е силно променена.“ Гьошев сочи, че освен новото гориво и новият софтуер, колата има нов ъпдейт и на превключването на скоростите, с което Миро Ангелов ще трябва да привиква.

снимка: rallyxpress
ДОВОЛЕН С ПРОМЕНИТЕ… Петър Гошев е до автомобила на двойният шампион на България Мирослав Ангелов, който за старта в Сърбия е основно променен…

Според навигатора на миналогодишния победител Душан Боркович – Игор Маркович, за двамата това ще е първо състезание за годината, а отделно екипажът им сега е представен от румънския Про Рали Тим-Брашов, а не от унгарският екип през 2019 г. Колегите тук с пълно право смятат, че ако техният фаворит получи сериозна съпротива, то тя ще е именно от Миро Ангелов, който ще е един от основните претенденти за първото място. Което пък Боркович/Маркович ще направят всичко, за да повторят.  

снимка: rallyxpress

ПРОВЕРКА НА ПРИНАДЛЕЖНОСТИТЕ… Верен на педантизма си, още от днес Емо Денев е извадил бонетата си, за да бъдат поставени в екипировката на пилота.