Комшиите мислят за първия си спринт в юли

  • Home
  • Комшиите мислят за първия си спринт в юли


ЖЕЛАНИЯТА на Париж са, от сегашният силно редуциран календар за световните серии, със задължителните и възможните предохранителни мерки около пандемията, стартът на състезанието в Мармарис да бъде запазен. Това обаче, както и в повечето европейски държави зависи единствено от държавническите решения и разпоредби, за които до момента няма някакви ясни индикации.

НАМЕРЕНИЯТА на турската федерация в моторспорта – Тюркие Отомобил Спорлари Федераасиони (TOSFED) планира началото на закъсняващия по цял свят автомобилния сезон 2020 да започне в края на следващия месец. Това науча сайтът с новините в българския автомобилен спорт от свои приятели и колеги в Истанбул. За момента в TOSFED обмислят вариант първото турско състезание, валидно за тази година, да бъде 50-километров рали-спринт на някоя от по-малките национални писти. Тази разновидност на спринта е особено популярна във Великобритания. Използва се основното трасе на съоръжението, но към него се прибавят и две-три къси  излизания, извън комплекса на пистата, за да се увеличи километража и да се разнообрази конфигурацията на цялата схема от няколко специални етапа. Възможните варианти за началото на турския сезон са края на идния месец – 18/20 или в първите два уикенда на август.

Такива намерения е споделил на най-младия президент, избиран начело на автомобилната власт в Турция – 35-годишният Ерен Ючлертопрагъ (на снимката горе).

Изглежда доста показателно, че в превод фамилията на Ючлертопрагъ означава „човек на земята“/“земен човек“, идеалното съчетание, допълващо младостта и амбициозността на новия избрания по-рано през годината нов лидер на автомобилния спорт при комшиите.    

КОЛАЖ от публикуваната на сайта информация за евентуалния световенвариант на Ипър Рали.

Според информацията, която RallyXpress научи от своите приятели и колеги обаче, за момента от Министерството на младежта и спорта все още няма разрешение за масови събирания (разбирай и спортни мероприятия – бел. ред.) предвид противоепидемичните ограничения, въведени в страната. С две думи – напълно закономерно и логично – в ТОSFED са работили по няколко възможни варианта на префасонирания спортен календар, първият от които да бъде приложен веднага, щом като правителството свали ограничителните мерки около коронавируса.

снимка: архив на rallyxpress
ПОСЛЕДНА ПОБЕДА ЗА ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА… Себастиян Ожие спечели турското рали през миналата година и това беше не само последната победа за Ситроен Спорт, но и последна надежда за французина, че ще може да дублира титлата си от 2018 г.