Всички следят как се движат облаците, ще решават гумите

  • Home
  • Всички следят как се движат облаците, ще решават гумите

КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ втория ден, а с него и какво ще е крайното класиране на Сърбия Рали, ще зависи от това дали ще има „киша“, както сърбите наричат дъжда. Втората част от Рали Сърбия започва днес с нови 6 скоростни отсечки (общо 57.50 км), но ако има напрежение в боксовете на оцелелите 24 екипажа, то е заради гъстите облаци, които се задават западно от града. „Тука (дъждът) обикновено е много кратък, но и много силен“, казва навигаторът на лидера в класирането Душан Боркович – Игор Маркович. И за него, както и за останалите състезатели най-важният въпрос днес сутринта е какъв да бъде избора на гуми. Защото и днешните шест теста имат същата характеристика, като тази от събота – дори и в сухо време асфалтовото покритие е много хлъзгаво. „Какво да говорим, ако завали?“ – допълва Маркович. В класирането на българите настъпи малка промяна и тя се отнася до повторния старт на син и баща Попови – Виторио и Христо. След две повреди по техния Ситроен вчера, които през нощта са били отстранени, двамата сливналии ще рестартират участието си в Рали Сърбия. „Освен бобината се оказа, че и бензиновата помпа трябва да се ремонтира, направи я един сръбски колега и продължаваме“, каза пилотът. Той ще се опита да спаси малкото останали надежди да спечелят титлата от семейство Йорданови – Петър и Любка (Хюндай i20 Купе).

снимка за rallyxpress: атанас марков
МИНАЛ ПРЕЗ PCR-а… За разлика от предишни години, когато българските фенове пристигаха едва ли не на тумби заради сръбския финал на българското първенство, сега самотен фен на Миро Ангелов го приветства с националния трибагреник на старта на поредната скоростна отсечка в Сърбия Рали.

Да припомним, че при по-малко от трима участника в клас, на финала се присъждат половината от точковия актив за състезанието, както и половината от точките, давани като бонуси за подреждането в двата дни. „Сега вече ще гледам само защитата на националната титла – каза преди старта тази сутрин двойният шампион Мирослав Ангелов (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево), който води на претендента си за титлата Йордан Атанасов (АРТ Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево 9) с близо 2 мин и точно с 12 т. в актива – 88.8 към 76.8. Ангелов обаче не изключва възможността съдбата да му предостави удобен случай, за да проведе успешна атака срещу Боркович и да вземе сръбското рали. Вчера Душан, победителят от 2019 г., направи на един и същи скоростен етап два тежки удара, но въпреки това успяваше да е далече по-бърз от Ангелов и го води с 103.4 сек. Този аванс може да бъде заличен лесно, но Бъркович трябва да се окаже в ситуация, която ще му отнеме повече от минута и половина. „Казах, че е много бърз, много познава етапите, а сега да кажа и това, че е и „много корава“ тази Шкода, за да издържи на два такива удара вчера и да продължава в състезанието“, обобщи Ангелов допълнителните предимства, които Боркович му е противопоставил.

снимка за rallyxpress: атанас марков

БЪРЗ, НО И НЕЧУПЛИВ… Така изглежда Фабията на Боркович след удара в пътния знак на Станишици 2 – предната лява страна (пак) е разкована. Днес сутринта обаче Шкода-те беше като нова.