Без още една от БГ-легендите: Големия Цар си замина за Горе

  • Home
  • Без още една от БГ-легендите: Големия Цар си замина за Горе

САМО най-близките роднини и родственици на Иван Царски ще могат да присъстват на опелото на бившият състезател и основател на най-авторитетният от панагюрските автомобилни клубове Автоцар утре, в 12:00 ч. в Гробищния парк на с. Бъта.

:: Сайтът с новините в българския автомобилен спорт изказва своите съболезнования на цялата фамилия Царски, за непрежалимата загуба на един достоен човек и български шампион, следата от чиято работа и любов към спорта ще остане за дълги години много ярка.

СЛЕД ДЪЛГО и продължило повече от 2 години и половина боледуване, от колоната на българския автомобилен спорт напусна Иван Царски – Големия Цар (на снимката), една от легендарните личности на моторните дисциплини у нас. Бай Иван, зад произнасянето на чието име винаги се е усещал огромният респект, почина снощи вечерта в дома си в село Бъта, на 74 годишна възраст. Като истински балканджия, Бай Иван казваше нещата такива, каквито са и басма не цепеше на никого и в спорта, и в живота. Вероятно заради това и когато говореше, рядко се намираха хора, които да не виждат колко далеч напред гледаше този панагюрец. „До последно се бори с болестите, до последно държеше да бъдем заедно и здрави – коментира Илия Царски, наследникът на голямото име в националните ни автомобилни дисциплини. – Но, такъв е животът – колкото и да е силен и колкото и борбен да е духа ти…“ Колко и какви са неговите успехи в родния ни спорт е много трудно да бъдат изброени, но огромната колекция от трофеите в ралитата, спринтовите дисциплини или пистовите надпревари не само на национално, но и на международно равнище, говорят най-добре за онова, което Големия Цар първо завеща на наследника си Илия, а след това и на целия БГ спорт.

снимка: личен архив на иван царски

Сбогом, Бай Иване!

Ще те помнят всички онези,
на които винаги и само си давал!

Светъл ти път, Майсторе!