На Острова – стреснати, работят за идния сезон

  • Home
  • На Острова – стреснати, работят за идния сезон

АВТОМОБИЛНАТА власт на Острова – Моторспорт UK, са силно стреснати за бъдещето на британския кръг от световните серии, след като най-старото от състезанията в първенството на планетата няма да се проведе за втора поредна година. През 2020 причина за това бе пандемията от Covid-19, но и намаленият интерес на Уелс като основен организатор на ралито. Тази година причината е повече икономическа, след като опитът да се измести центъра от Уелс в Северна Ирландия също опира във финансирането на британския кръг от първенството.

Времето на неопределеност и неяснота около Рали Великобритания минаха и както вече е известно, датите за неговото провеждане отиват на адреса на Ипър Рали в Белгия.

Това беше потвърдено от промотора на WRC, след като опитите на главния мениджър на ралито Боби Уилис така и не е успял да убеди шефовете на Сев. Ирландия по туризма, че необходимите 2 млн. паунда биха били разумен начин да се използват публични пари условията пандемията.

снимка: архив на rallyxpress
ДВЕ НЕБИВАЛИ ПРАУЗИ… В историята на британското рали двете последователни години, в които островната класика отсъства от световните серии са колкото непознато, толкова и неприемливо за рали-феновете отсъствие

В същото време обаче Motorsport UK потвърди, че вече се работи за бързото завръщане на Обединеното кралство в шампионата догодина.

„Надявахме се, че Северна Ирландия ще поеме организирането на британския кръг, – каза парламентарен депутат от Сев. Ирландия – независимо, че държавният секретар Брендън Луис е изказал подкрепата си състезанието да се върне на ирландските пътища след отсъствие от 12 години.

Председателят на Моторспорт UK Хю Чеймбърс (на снимката горе) е категоричен: „На икономическия фон на Covid-19 е жалко, че не може да бъде договорено необходимото финансиране, за да се осигури позицията на Обединеното кралство в рамките на календара за 2021 г. Ние вече усилено работим за осигуряване на устойчиво финансиране за ранното завръщане на събитието в календара на ФИА.“