Дракон-а край село Калояново: десет години по-късно

  • Home
  • Дракон-а край село Калояново: десет години по-късно


ТОВА НА МАЛКАТА снимка е второто лого, което се появи на сайта на писта Дракон преди четири години. То обаче вече не е актуално, след като на единственото специализирано трасе за автомобилни и мотоциклетни състезания бе завършена първата значителна реконструкция. Това пък означава, че емблемата на пистата ще се наложи да бъде променена поне още един път, след като Стоилов завърши и втория модул. RallyXpress пожелава на рождения ден на Дракон-а (и по името на пистата, и по прякора на Стоилов) да смени емблемите най-малко още толкова пъти! А публиката край Калояново винаги да е толкова много, колкото на всички големи състезания. Честито, Ицо, честито и на Дракон-а, който си има и „новата опашка“.

СОБСТВЕНИКЪТ на единственото специализирано и лицензирано от националната спортна власт в лицето на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) трасе за състезания с коли и мотори Христо Стоилов всеки ден има списък с задачи по пистата Дракон, който не се побира в ученическа тетрадка. Особено в последните три седмици, в които успоредно с асфалтирането на новия модул (Опашката на дракона, наричани на шега от Стоилов завоите в реконструкцията), в Дракон ООД работят и по юбилея на пистата. Утре, точно година и 30 дни, след като бившият пловдивски пилот слезе от Субару-то, за да се хване с пистата, ще бъде отбелязан рождения ден на автомобилния дракон. За това време бившето селскостопанско летище край с. Калояново, не без разбирането и помощта на общината, както и на кмета Александър Абрашев, от запустял хангар с рульошка пред него и останалите в миналото полети на АН-2, стана място за състезания с автомобили.Вместо излитащи двуплощници, натоварени с химикали, след юни 2005 г. по самолетната писта летяха автомобили, гонеха се мотори, тържествено преминаваха ретро-возила. И всичко това само защото Христо Стоилов намери нишата (но не и парите) в пистовите спортове, като в продължение на 10 сезона бъркаше надълбоко в джобовете си, за да прави бавно и полека промените.

снимка: архив на rallyxpress
МЕЧТИ В ЗЕЛЕНО И ЧЕРВЕНО… 21 май 2005 г., офисът на Стоилов в Пловдив. Сдобилият се с малък аеродрум бивш автомобилен състезател чертае планове как да изглежда трасето на Дракон-а след време.

И понеже си е типично за българите, срещу неговият ентусиазъм (Ицо има обаче и един дефект – понякога спира по средата на пътя, слава на Спорта, сега не го направи) бързо се появиха и хлевоусти злосовници, и завистници, че дори и една третата категория, обединяваща тези двете. Така или иначе докато те хлевоустят, на пистата се въртят обиколки. Колко точно? Стоилов, чийто мустаци и коса добре е побеляла за това време е човек, който – ама никак – не си пада по фактите и казва: „Много. Много-много!“ А и никой не е броил туровете, направени в състезания и тестове – няма как да се каже колко са те.

снимка: архив на rallyxpress

ПЪРВАТА „ПУБЛИКА“… 21 май 2005 г., офисът на Стоилов в Пловдив. Сдобилият се с малък аеродрум бивш автомобилен състезател чертае планове как да изглежда трасето на Дракон-а след време. Сигурно е, че за тези 10 години, с официалните изпитания, частните карания, състезанията с автомобили и мотори, съборите на автомобилните дистрибутори у нас, ретро паради и какво ли не още, е покрито разстоянието от Калояново най-малко до Луната. „А пистата има един огромен плюс – обяснява Стоилов. – Мястото е било определено от Луфтвафе, а германецът е педантичен войник и добре е смятал по Розата на ветровете защо да направи летище точно тук.“

снимка: архив на rallyxpress

ОСТАТЪЦИ ОТ АЕРОДРУМ… 21 май 2005 г.Това е останалото от бившето селскостопанско летище, което е превърнато засега (също временно!) в халето за технически прегледи и съдийска стая на втория етаж. Който не е пропускал състезание на Дракон-а знае, че случаите, в които над трасето вали дъжд, за 10 сезона могат да се преброят на пръстите на двете ръце: дъждовните облаци и мъглите се въртят около Дракона, но рядко минават директно над него.

Справката със сайта sinoptik.bg обаче показва, че на рождения ден не само ще вали, но и ще трещи, независимо от

сметките на метеоролозите от Луфтвафе.

А в двата дни в Дракон ООД са направили пунктуална програма, заради която същите тези военни летци от преди 60 години биха се изчервили от завист.

:: Какво бе направено по време на реконструкцията

снимка: ноубокс

НОВАТА ОПАШКА НА ДРАКОНА… Част от новия модул на пистата край Калояново, на която ясно личи излаза от трасето към пит-лейна на трасето.

Обновената част на трасето се състои от 6 нови завоя и права, с обща дължина 840 м. Широчината на късите прави е 11, на старт-финала – 12 метра и 15 метра в два от завоите.

Нововъведение е и възможността да се използват два различни модула от конфигурацията на пистата. Късият е с дължина 1400 м и е почти изцяло покрит с нов асфалт, а дългият модул е 2000 м.

Писта Дракон вече ще предлага и отделно трасе, предназначено за дрифт-състезания, което е оформено по част от завоите на старата писта, без да се застъпва с новите конфигурации.

Специален зрителски сектор е оформен около заведението и входа на пит-лейна, с пълна видимост към всеки завой от късия модул и по-голямата част от дългия модул.

Сред останалите нововъведения са нова времеизмервателна система Х2 на Май Лапс с 50 транспондера, безплатен безжичен интернет с покритие на цялата територия на пистата, с излаз  от пистата във външната част на последния завой и влизане в нея преди вътрешната част на втори завой.

ПЪРВАТА медия, която бе поканена да се запознае с бъдещата писта Дракон бе RallyXpress, когато за нейни представители Христо Стоилов отвори за първи път старата порта на малкия аеродрум край Калояново.

снимка: архив на rallyxpress

СОБСТВЕНИК НА ЛЕТИЩЕ… 21 май 2005 г.Христо Стоилов отваря мрежестата врата, която отделя прашния селски път, водещ към летище Калояново. В следващите години и вратата, и трасето ще се превърнат в неразделна част от пистата Дракон.

Часове по-късно Ицо Дракона показа схемата на трасето, което иска да изгради през годините и което на практика сега 100 на 100 се покрива със завършения първи модул от пистата (снимката горе). Понеже Стоилов е всичко друго, но не и познатият от градските легенди „горд собственик“, както докато се асфалтираше новата част от завоите, така и в предишните години, той сядаше не в лъскав автомобил, а в миришещ на нафта грейдер, за да работи сам по оформянето на пистата.

снимка: архив на rallyxpress

ЗАЩО НА ВЪЛКА МУ Е ДЕБЕЛ ВРАТА… 31 август 2010 г. Христо Стоилов работи на грейдера (горе), оформяйки завоите по трасето, което трябва да допълни първият вариант на пистата (долу). През всичките тези години „шефът“, както единствено тримата пазачи на пистата наричат Стоилов, също както и трасето, еволюира. Плати си, за да има своя, макар и скромна, линейка. Плати, за да си осигури противопожарен автомобил, който да е малка гаранция за сигурността на частните тестове, купи своя измерителна апаратура. Бъркаше и плащаше, защото колкото и скромни и непрофесионални по европейските стандарти да са тези „необходими потребности“, все отнякъде трябваше да се почне. Може би всички те вършат работата наполовина, но без тях такава работата не трябва да се върши.

снимка: архив на rallyxpress

ПЪЛНО СЪС ЗРИТЕЛИ… 7 май 2011 г. За поредния бензинов уикенд край трасето на писта Дракон се е събрала огромната тълпа от зрители.