Милано под блокада, обмислят нов локдаун

  • Home
  • Милано под блокада, обмислят нов локдаун

ЧЕТИРИ ДНИ преди властите в Белгия да откажат Ипър, стойностите на covid-19 бяха 305 315, 10 737 заразени с летален изход.  При днешните стойности (виж таблицата), нещата в Ломбарди единстенотрябва да бъдат сакнционирани и шампионатът в ралитатада завърши след 6 ралита.

ИТАЛИЯ ПОСТАВИ Милано под блокада, Гърция се готви за пълно затваряне от петък, мерките се затягат, като част от усилията на властите в двете страни за овладяване на разпространението на коронавируса. Новите ограничения в Италия за овладяване на коронавируса включват частична блокада на най-богатата и най-гъстонаселена област в страната Ломбардия около финансовата столица Милано, съобщи премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс. Въпросът, който касае последиците за последвали за финала на  световния шампионат по рали, които е именно в Ломбардия – ACI Монца Рали.

По-рано правителството публикува новия си пакет от мерки, който затяга националните ограничения и разделя страната на три зони – червена, оранжева и жълта според интензитета на епидемията.

Зонирането зависи от редица фактори като брой заразени и заети легла в болниците, като ограниченията ще бъдат съобразени с тях.

В критично засегнатите червени зони хората ще могат да напускат дома си само за работа, по здравословни причини или извънредна ситуация, а баровете, ресторантите и повечето магазини ще бъдат затворени.

снимка: мilano-on line
ЗАТВОРЕНО НАВСЯКЪДЕ… Няма тълпи туристи в Центъра на Милано, covid-19 за втори път пренамести приоритети в Ломбардия

Учениците в средните училища ще преминат към онлайн обучение. Но за разлика от националната блокада в Италия през пролетта всички заводи ще останат отворени.

„Капацитетът на интензивните ни отделения може да бъде изчерпан за няколко седмици, трябва да се намесим“, каза Конте на пресконференция, обосновавайки пакета от мерки, който влиза в сила в петък.

Премиерът съобщи, че червените зони ще включват големите северни области Ломбардия и съседната Пиемонт, както и Калабрия в южната част на Италия и малката алпийска област Вале Д’Аоста.