УС на БФАС нищи проблемите на пистовия шампионат 2016 г.

  • Home
  • УС на БФАС нищи проблемите на пистовия шампионат 2016 г.


КОЛКОТО и празна да е оставена БФАС на новото ръководство, когато и новата управа да се е „качила в движение“ на влака, тя има поне два начина, за да си направи сметката за бройките на участвалите състезатели в пистовото първенство от 2013 г. насам. И спешно да направи своето независимо и компетентно проучване за това, кои и какви точно са причините и най-важното защо се стигна до положението най-посещаваният от публиката и най-желаният от рекламодателите шампионат да изпадне в сегашното си плачевно състояние. Няма начин списъците със заявки на последните 21 старта в това първенство да са неоткриваеми. Най-малкото самите организатори разполагат с тях.  

ДНЕС НА СПЕЦИАЛНО свое заседание, управителното тяло на националната автомобилна федерация, освен всичко друго, предвидено в дневния ред на събирането (ТУК виж по какво предстои УС да работи), ще нищи и цъфналите още по-широко проблеми на т. нар. „шампионат на затворен маршрут“. Онова, което се появи само като заплашителна възможност по време на старта на писта Велико Търново през 2015 г. се повтори преди две седмици на същото трасе. Тъй като ситуацията от тревожна ескалира до заплашителна за тази дисциплина (малко автомобили, спорни спортни и технически правила и не по-малко спорни решения), сега на БФАС очевидно ще ѝ се наложи да взима екстрени мерки. Дали ще бъдат направени промени, какви решения, евентуално, биха взели в ръководното тяло на федерацията, сайтът с новините в българския автомобилен спорт ще се опита да информира своите читатели. Очевидно е, че в офиса на Тодор Каблешков в София, меко казано, са притеснени, след като и втората от трите класически дисциплини в автомобилния спорт се оказва бламирана. При това започналият с полярни мнения през април 2015 г. заради нови си формат пистов шампионат, започва да показва очевидни дефекти, които са направо плашещи. И то не само за сериите Туринг и Макси, но дори и за изглеждащата все още посетена силно Серия Спорт.

снимка: александър спиров/apix
ОТПРЕД НАЗАД И ОТЗАД НАПРЕД… Откъдето и да ги броиш само 18 пилота на старта, без да вкарваме в сметките двете красавици на Енеос и момчето на Слави Рупчев… 

Дори и цитирането на един от симптомите на разграждането на пистовото първенство е достатъчен не да запали „червената лампичка“, а да включи всички мигащи светлини и сирени: допреди три години битката беше за влизане в стартовата решетка, сега проблемът е колко ще са автомобилите там… Илия Царски първи хвърли кърпата в пистовия шампионат, а онези, които очакваха това да бъде поза на панагюреца, със сигурно са останали разочаровани във Велико Търново. Малкия цар със сигурност бърка в твърдението си, че с увеличаването на обиколките в състезанието от 7 на 9 шампионатът на пистите за година стават колкото три или четири планински първенства. Той обаче е напълно прав, че средствата за нови гуми и бензин са по джоба на малцина, за да не кажем само на двамина.

снимка: rallyxpress

ДВАМА ШАМПИОНИ, ТРИ ТИТЛИ И ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ГРИЖА… Пламен Камбуров и Константин Маршавелов разговарят преди да е започнало награждаването за писта Велико Търново. И сегашният, и предишният шампион на България изглеждат угрижени… Бюджетно осигурените тимове със сигурност могат да разчитат на интрига помежду си и на оспорвани надпревари от Дракона до финала в Серес. Дали обаче публиката е готова да гледа три-четири коли (тук не броим изкуствено създадения „пълнеж“ от участващи в Макси 2 автомобили – до 3500 куб. см) по над 700 „коня“ или би предпочела пълно трасе от 10-12 автомобила от по 400 к. с., но в битка старта до края. През април 2015 г., след края на първия състезателен манш в трите групи, част от публиката, която не бе наясно с новостите в правилата, започна да напуска най-атрактивните места на Западния пътен възел. Тогава домакинът на търновци Димитър Стефанов бе силно притеснен, а шефското тяло великодушно го успокояваше, че това само е временно, хората не са свикнали и догодина [2016 г.] няма да е така. „Но и тази година получих предупреждение от кмета, че ако автомобилите са малко, догодина състезанието няма да има никаква помощ от общината“, каза пред RallyXpress Стефанов и до последно ходеше без баджа „Директор на състезанието“, след като също до последно висеше въпросът за обединяването на сериите Туринг и Макси. Афишираната цел – да се спаси малкото останал интерес у зрителите.

снимка: rallyxpress

ДВЕ В ЕДНО… След като Димитър Стефанов захвърли баджа си на директор на писта Велико Търново, в знак на протест, че може двете групи да не бъдат обединени в общ старт, рейс-директорът Валентин Бонев не само се сдоби с още една „висулка“, но и със задълженията и на Стефанов. Резултатът –остава спорен и до момента и би бил такъв и във вариант разделно пет стартирали в Туринг и три – в Макси. Коректността изисква да се каже, че публиката не бе по-малко от миналата година, макар да се забеляза същия отлив след първите – в този случай – два състезателни манша. Всички, без изключение, са наясно, че най-тежкото положение е именно при „максималистите“. И ако нещата не бъдат санирани по спешност от администрация и пилоти заедно преди оставащите 5 (с резервата Хасково – 6) кръга, точно в най-атрактивната група няма да има шампион за 2016 г.

снимка: rallyxpress

ЩАСЛИВИ С ЧАША БИРА… Константин Маршавелов и Румен Дунев (точно според поемата на Робърт Бърнс) не мислят, че път ги чака – опасности, реки, завои, се готвят да ударят по една чаша наливна бира, след финала на търновската писта. Отделно ще се стигне до парадокса, че единият от тримата пилоти, които са похарчили най-много до момента, но в класа си са печелили единствено по половината точки, е направил най-големия харч, правен когато и да било в историята на този спорт у нас, за да се вземе купа от 28.5 лв. като победител в… класа си. Независим технически експерт, помолен от RallyXpress да предположи разходите за първите два кръга (без да се включват консумативи, транспорт, сервизна поддръжка и настаняване), пожелал името му да не се споменава,  предполага суми между 12 000 и 15 000 лв. за стартовете край Калояново и във Велико Търново… Какво да се каже за Туринг-а, ако не това, че серията странно оредя за сметка на рязко увеличените слухове край боксовете, че „има хора, които пътуват из страната и агитират срещу участие в тази класа.“ Слухове – винаги има, но от опит си знаем, че в българския автомобилен спорт те са за сметка на доказателствата и неизменно повече от тях.

снимка: rallyxpress

ЛЕСНО ИМ Е НА ЕКСПЕРТИТЕ… Листата с участниците е кратка в обединената серия Туринг и Макси и за инж. Христо Стоилов и неговите колеги не представлява никакъв проблем да следят на живо промените върху монитора на времеизмервачите. Независимо от това, коя от тезите ще си харесате – вечната икономическа криза или черната пропаганда, фактът е налице – през 2015 г. в шампионата са стартирали общо 26 пилоти, сега се търсят варианти дали, как или по каква схема оцелелите пет в Туринг да карат. Дали самостоятелно или „прикачени“ за най-атрактивните три „кавалериста“?

Наистина приказката „е, нЕма такъв шампионат!“ си е тъкмо на време и на място казана…

За незапознатите: да не се заблуждавате, че всичко в Серия Спорт е мед-масло-цветя-рози и песни и танци на народите! В никакъв случай! Започналото точно в Търново брожение срещу регулираните гуми „семислик“ просто е на по заден план, а и харчът – колкото и значителен да е за тези пилоти – е по-малък от този в горните две серии.

Така че опасността, когато „спортистите“ също ще намалеят драстично, вече наднича иззад боксовете и тарикатски намигва: „НЪл ви предупреждавах, какви са я спретнали нЕкои ора ?“