Рали Монца ще затвори световните серии 2020

  • Home
  • Рали Монца ще затвори световните серии 2020

ИТАЛИАНСКОТО Монца ще бъде домакинът на финалния кръг на Световния шампионат на ФИА по рали, след като днес състезанието беше добавен в календара. Асфалтовото събитие ще се проведе на 4/6 декември и ще се базира на известната състезателна писта Аутодромо Национале де Монца, недалеч от Милано в Северна Италия. Това беше оповестено със специален прес-релийз. Състезанието ще приеме краткия календар на ФИА за WRC, включващ около 220 км специални етапи, като по-голямата част от първия и последния ден ще бъдат на легендарната италианска писта. Основен организатор на финала ще бъде Автомобилния клуб на Италия (ACI). Тестовете в специалните етапи в средата на съботния етап ще включват взискателни затворени обществени пътища в региона Ломбардия, близо до Монца.

снимка: официален сайт на събитието

СЕДЕМ ПЪТИ НАЙ-БЪРЗ… В нетипичното състезание, което до 2020 г. беше само шоу „за последно през сезона“, звездата на Мото-GP Валентино Роси печелеше овациите на своята публика и своите фенове.

Ралито се провежда от 1978 г. и ще бъде вторият италиански старт за сезона, който беше силно засегнат от Covid-19. В момента върви Рали Италия-Сардиния, което е шестия кръг от поредицата от осем събития. Традиционно събитие за празнуване в края на автомобилния сезон и силно оспорвано както от експерти по рали, така и тези в пистовите състезания, Рали Монца е спечелено на седем пъти от легендата на Мото-GP Валентино Роси. Звезди от световните серии, имащи вкус към успеха и участвали в това състезание са Дани Сордо (2010 и 2013 г.), деветкратен световен шампион Себастиен Льоб (2011 г.) и Робърт Кубица (2014 г.)

Управляващият директор на промотора на WRC Йона Сибел (на снимката горе) заяви, че ралито ще осигури вълнуващо предизвикателство за състезателите.

колаж: rallyxpress

ФАКСИМИЛЕ от прес-релийза на Промотора на WRC „Като финален кръг на шампионата има голям шанс WRC титлите както на пилотите, така и на производителите да бъдат решени по пътищата на Монца. „WRC се гордее с награждаването на най-добрия универсален пилот в множество терени и различни условия. Този тип рали е рядък в нашето първенство, но ще осигури вълнуващ финал за непредсказуема година“, добави той. Директорът на ралито на FIA Ив Матон е категоричен, че потвърждаването на 8-ия кръг за поредицата в толкова сложни времена, е награда за усилията и упорития труд на всички участващи, за да се осигурят ценните титли за шампионата 2020.

снимка: официален сайт на събитието
ЕМБЛЕМАТИЧНА КАРТИНА… Най-известните пилоти от световните ралита ще могат да построят своите машини пред Дуомо ди Милано, преди да се отправят за старта пред стотиците фенове, които ще изпълнят трибуните на пистата Монца.

„В настоящата ситуация разработваме нови подходи и ACI Рали Монца Италия е чудесна илюстрация на това. Това е „брак“ на емблематично състезание и по-традиционни рали етапи. „Тази нова концепция в крайна сметка може да помогне за разпространяването на WRC до страни или региони, където се изискват нови формати.“ „Изисква се голяма доза гъвкавост от ACI и президентът Анджело Стичи Дамяни, за да внесат това ново събитие в календара на толкова късен етап и бих искал да им благодаря за голямата ангажираност и професионализъм“, добави той. Анджело Стичи Дамяни, президент на ACI, заяви, че клубът е приел с голяма всеотдайност към ФИА и в интерес на международния автомобилен спорт да организира финалния кръг. „За АСI това ще бъде още един ангажимент през сезон, в който бяхме главните герои във всички големи спортни събития. „Дискусиите ни с Промотора на WRC също доведоха до това да се счита за непредвидено събитие за и 2021 година.

„Събитието на Аутодромо Национале де Монца, този Храмът на скоростта, ще бъде страхотно за световните серии. Това ще бъде невероятно шоу и уникално изживяване за производителите на автомобили и гуми, екипи, за пилотите и всички останали действащи лица на висококачествено WRC събитие“, добави Дамяни.