Най-бързото рали в WRC отбелязва 45-годишнина

  • Home
  • Най-бързото рали в WRC отбелязва 45-годишнина

НАЙ-БЪРЗОТО състезание от световните серии стартира утре с най-късана отсечка в Несте Рали Финландия (Харио, 2.31 км, бяга се и в петък). Общата дистанция на 8-ото рали от шампионата е 1425.96 км, от които 314.20 км са в 25 специални етапа. От тях най-дългият е 23.52-километровия Пайхала, който се преминава на два пъти в събота.

:: Целият график ТУК:

СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ се връщат отново на терена на едно от култовите състезание в шампионата за своето 67-о издание. От тези години обаче 45 са били част от интегрираната мрежа на световното първенство, като през всичките тези години състезанието винаги се е базирало в един и същи град – Юваскийла. Така е от самото начало на световното първенство през 1973 г. Маршрутът отново е средно познат, включва 25 етапа, които са в 13 различни локации. В петък маршрутът е от 12 скоростни етапа, но не в традиционния вариантът от два тура по 3 отсечки, а от два по 6. В същото време регистрацията на участниците е отчайващо малко, една 65 екипажа – най-малкият от историята на финландското рали в WRC. Заради новите правила на ФИА за подкрепящите първенството серии, само един от най-добрите шест претендента в WRC2 е регистриран, а в WRC3 – регистрацията е само на 7 автомобила в JWRC. В добавка само два екипажа има за Трофеят на Световното първенство. В това състезание Теему Сининен ще направи втория си опит с Фиеста WRC. В шампионата на юниорите единият от автомобилите ще се води от Емил Линдхолм, който ще бъде спонсориран от организаторите на Несте Финландия Рали в програмата „Бъдеща рали-звезда“ Регистрациите на автомобилите от категорията R5 е внушителна – 28 екипажа, но почти половината от тях не са претенденти за точките в този шампионат, включително и пилота на М-Спорт Ерик Камили. Тази година времето се очаква да е меко, но най-вече сухо, което предполага, че отборите ще използват през по-голямата част от събитието меки гуми или комбинираният вариант.

снимка: архив на rallyxpress
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА ВСИЧКИ ТИМОВЕ… Честите и дълги скокове в Несте Рали Финландия са най-тежката част от техническата подготовка на автомобилите за най-бързото от световните ралата.

Производителят ДиМак обявиха новата гума, която ще предоставят за водачите в WRC2. Събитието ще бъде със сигурност (а и както обикновено) най-бързото в календара на световното първенство. През миналата година бе записан рекорд за най-висока средна скорост – 126.61 км/ч, но дискусиите за последиците за сигурността през 2017 г. продължават.

На някои от по-бързите специални етапи това е направено чрез използването на триъгълни пътни отклонения, заедно с традиционните шикани от бали слама.

:: СИРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. Ситроен C3 WRC. Втори нов автомобил за Крис Мийки (шаси №9, петата поредна кола за него през тази година), докато Брийн ще е с колата си от Сардиния, а Ал Касими – с тази, която Андреас Микелсен караше в италианското състезание. И тримата пилоти на отбора на Ситроен Спорт са тествали във Финландия в седмицата преди състезанието. Главната новина за екипа преди Полша бе назначаването на новия технически директор Кристоф Бес, според който основните технически предизвикателства във Финландия са балансът на автомобила във високите скорости, като различието с Полша е в това, че Несте Рали има същата скорост, но без дългите прави в етапите край Мазурските езера. Така че балансът е особено важен и то не само на правите, но и в завоите. Отделно се сочат гребените на кръстовищата и скоковете, толкова типични за това рали, в което колите трябва и да „летят“.

:: ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ N. Хюндай i20 Купе WRC. Хейдън Падън и Тиери Нювил ще бъдат с полските си автомобили, докато Дани Сордо ще кара новото шаси №7. Въпреки че тестовете, които са правени в Литва не са върху терен, който дублира този във Финландия, в отбора отчитат изпитанията като добри. В отборът отчитат като изключителен резултат класирането на екипажите 1-2-4, като отбелязват единственият проблем изгубеното чувство върху педала на спирачката от страна на Падън. За финландия екипът има 4-дневни тестове край Ясмаа. В екипът залагат на добрите записки, защото етапите във Финландия са с тесни пътища и по-конкретни технични секции в тях. И за отбора на Хюндай скоковете в това рали са голямо предизвикателство – при тях скоростта не трябва да е прекалено висока. Обикновената техника е кратко спиране преди скока и връщане към пълна газ след него.

 :: М-СПОРТ WRT. Форд Фиеста RS WRC. Всичко в екипа ще бъде като това, с което пилотите се състезаваха в Полша. В екипът са доволни от това да се направят тестове в Естония за старта край Мазурските езера. Все още няма новини за това, защо задните крила в автомобила на Мадс Остберг в Швеция и това в автомобила на Отт Танак в Полша, са дефектирали. Известна е драмата с тестовете на М-Спорт край Ясмаа, където Ожие разби тестовият автомобил, преди в него да седне Елфин Евънс. Специалното техническо предизвикателство за отбора е здравината на аеродинамичните елементи при високите скорости в Несте Рали Финландия, по пътища, в които завоите остават скрити.

:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Тойота Ярис WRC. Само финландски пилоти за отбора! Пилотите ще бъдат със същите коли, които екипът на Томи Макинен бе представен в Полша. Тестовете преди състезанието са проведени на местни пътища, но различни от тези на  ралито. Специалните технически предизвикателства имат за своя точка 1 дългото „полетно“ време на автомобилите по време на скоковете и запазването на мощността на мотора след приземяване. След като се намести на 13-ото място в цялостното класиране с два резултата, това ще е първото събитие за Есапека Лаппи у дома, в което той ще кара WRCar.