Вирусът спря и турското Есок, Балкан трофи е преполовено?

  • Home
  • Вирусът спря и турското Есок, Балкан трофи е преполовено?


СПОРЕД ДВА независими един от друг източника на RallyXpress, които са с признати позиции във ФИА, Париж били готови „… и да разглеждат евентуалните подадените промени дати за състезанията в календарите за континенталните събития…“. Това означава, че в добрия случай ERT Балкан може да формира класиране за 2020 дори и без едното от двете български състезания, а и при най-лошия вариант – и без Сливен, и без България.

ПО-РАНО ДНЕС вечерта, със специален е-мейл до всички заинтересувани страни, спорният координатор в рали-департамента на Международната автомобилна федерация (ФИА) Оливие Стевени информира автомобилната общност, че първият кръг от Балканския Рали Трофей за 2020 г. – Есок Рали, е бил отложен. Това е по решение на Министъра на младежта и спорта на Турция Мехмет Касапоглу. Причината за отлагането на старта на ралито в Ескишехир е опасността от разпространението на коронавируса и при съседите. Малкото добро в случая е, че мярката около това правено с турски мерак и традиционна гостоприемност рали, може да е се окаже временна, стига, разбира се, условията в бъдеще се променят към по-добро. Съдържането на мейла гласи:

„За ваша информация и съображения, Есок Рали (Тур., ERT Балкан) се отлага след решението на Министерството на младежта и спорта.“

Състезанието в Ескишехир по календар бе предвидено за след 34 дни – последният уикенд на април.

Така че при неясното развитие на заразата, с обявения пред ФИА от АФБ отказ за организирането на Сливен Рали, допълнено с очевидното и крайно несигурното провеждане на Рали България, в календара на ФИА за рали-трофея на полуострова, относително сигурно (все при познатите условия) е провеждането само на два от трите румънски кръга: Арад -22/23 май, Бъкау – 7/8 август (за Трансилвания – 18/19 септември се чака потвърждение) и в ранната есен – Сърбия Рали – 1/4 октомври.

колаж: rallyxpress