Дългия четвърти в Ресита, Каменов спира участието си

  • Home
  • Дългия четвърти в Ресита, Каменов спира участието си


НА ЛИНКА ТУК може на следите на живо резултатите от втория кръг на шампионата м планинските изкачвания на Румъния Ресита 2020.

ДВАМА ОТ тримата българи, участващи в румънското планинско Ресита 2020 – Стефан Стоев (Силвър Кар EF 10) и Павел Шенков (ВАЗ 2107) успешно завършиха във втората от надпреварата съседския шампионат. Колкото до Любен Каменов (Мицубиши Лансър Ево 9), то мултишампионът бе принуден да прекрати участието си заради повреда в задния диференциал на колата. „Вероятно е станало на 300 м от финала в първия манш, където има неравност и автомобила подскочи и имаше лек удар – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт панагюрецът. “Когато тръгнах да обръщам към старта, Мицубиши-то просто блокира…“ Въпреки това Каменов смята, че под чертата може да запише „доволен“, защото въпреки, че основния му конкурент – Богдан Козма, значително е подобрил своя „кавалерист“, изоставането на Каменов е минимално – по-малко от 0.3 сек в маншовете от вчера.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

ПОСЛЕДНИ ПРИГОТОВЛЕНИЯ… Екипът на Каменов прави последен преглед на двигателя на Мицубиши-то, преди панагюрецът да излезе за първото си участие в неделните два манша. В същото време Стефан Стоев-Дългия, завърши на същата позиция, до която стигна в квалификациите – 4. „А, защо да не съм доволен? – задава риторичният въпрос Стоев. – Напротив, много съм доволен и има защо: Емил Нестор (Норма М20FC) – записа рекорд (резултатите виж в карето вдясно), имаше страхотна битка между него, Темпестини-мл. и Думитреску! А аз съм с 4-о време, направено с използвани гуми и на много горещо трасе.“ Стоев е категоричен, че след успехите му над конкурентите от Румъния от 2019 т., и Нестор, и Темпестини, и Думитреску много здраво са инвестирали в автомобилите си и, развивайки ги допълнително, логично се оказват по-бързи. Отделно, и тримата румънци пред габровеца, вече са с опит от досегашните участие, докато на българина тепърва предстои връщането на познатата му бързина и силна спортна форма.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
СРЕЩУ СИЛНА КОНКУРЕНЦИЯ… Макар и срещу много бързите трима румънци, Стоев се класира в челото на Ресита 2020.

„Ще трябва обаче да правя и една корекция, защото влошаването на времето дойде за пореден път от оригиналния превключвател на скоростите – уточнява Стоев. – Испанците все ми казват, че нямат друга разработка [eл.-система], но ще го сменям с пневматичен!“ Павел Шенков, единственият от триото, за когото Ресита 2020 е второ поредно участие в Румъния, е победител в своя клас Е2-1600, а според сайта на състезанието, към 30-те точки от победата в първия кръг, добавя още толкова и води с 39 т. на Флорин Дурче със Ситроен С2 S1600.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

ДВЕ ПЪРВИ МЕСТА ОТ ДВА СТАРТА… В шампионата на Румъния русенецът Павел Шенков може да се окаже толкова успешен, колкото беше и до неотдавна и в българското първенство