От първи опит тимът ЕлВи Ауто слага прецедент отпреди 2 год.

  • Home
  • От първи опит тимът ЕлВи Ауто слага прецедент отпреди 2 год.

от Страшо Димов, София ДНЕС в рамките на дълги 7 часа, кликвайки на адреса на RallyXpress, на читателите се откриваше лошата картинка с празните от съдържание рубрики на портала. Това се случва за 3 път през последните 10 години, за което дължа извинение на публиката. Експерти в тънката и обемиста материя на уеб-вселената ме увериха, че проблемът не изглежда да е преднамерена намеса отвън, а по-скоро технически гаф. Независимо от това за какво става дума, поднасям извиненията, разчитам на по-малко “доброжелатели” и гафове… И обещавам, че няма да лишавам читателите от различната и аналитична информация на портала!

САМО НА ДВА ПЪТИ през последните 30 години новосъздадени отбори в първенството по скоростни планински изкачвания са успявали още с първото си участия за сезона и за шампионата, да спечелят първото място в тимовата надпревара. И в двата случая става дума за шуменското състезание, а последната появила се състезателна формация – панагюрския ЕлВи Ауто Рейсинг, го направи миналата неделя под Кьошковете в Шумен. На практика обаче екипът на Лъчезар Воденичаров повтори прецедент, който бе записан в същото това състезание две години по-рано от Грийн Фокс Моторспорт, спечелили отборната надпревара в уикенда, в който официално започнаха да пишат своята история. Да уточним, че такова нещо в останалите три класически дисциплини не се у случвало през последните 30 състезателни сезона. Че ЕлВи Ауто Рейсинг имаше възможно най-големите шансове за победа беше ясно поради факта, че топ-пилотът в новия екип е шампионът в Категория 3 на миналото първенство Пламен Камбуров, но също и това, че шефът на новия тим Лъчезар Воденичаров и екипът бяха решили да заложат отново на чешката „бухалка“ Шкода Фабия S2000, с който дебютираха в Мемориала преди година. Естествено, успехът на тима и Камбуров би бил значително по-голям (както в Гоце Делчев през 2019 г.), ако бяха победили по-здрава конкуренция. Но както е ясно, това нито е проблем на отбора, нито е проблем на пилота.

снимка за rallyxpress: петко станчев
ПЪРВИ СТАРТ, ПЪРВИ ПОДИУМ, ПЪРВА ПОБЕДА… С това отборът от Панагюрище ще запише дебютното си състезание в Шумен (отляво надясно) играещият главен механик и президент на ЕлВи Ауто Рейсинг Лъчезар Воденичаров, щастливият с купата Радослав Воденичаров, и победителите в двата класа НС1 и НС2 Пламен Камбуров и Симеон Иванов.  

Да отбележим, че ЕлВи Ауто Рейсинг (30 т.) спечели победата пред четиримата пилоти на Дианел Рейсинг (24) и двамата състезатели на „зелените лисици“ (21 т.) благодарение не само на топ-постиженията на Камбуров, но и с 4-ото място на Симеон Иванов (Субару Импреза WRX) в генералното класиране и победата му в НС2. Ако неделният успех на панагюрци дублира този на Грийн Фокс Моторспорт от 2018 г. и продължи с тяхната схема през този сезон, то повторението на прецедента ще е пълно на финала, в който ЕлВи Ауто Рейсинг ще трябва да е и отборен шампион. Интересно ще е дали ще повторят успехите на „зелените лисици“ (2 победи, 2 втори места и 2 четвърти – общо 103 т.) или ще надминат този 6-и в общата класация за 10-те шампионата резултат.

снимки: личен архив на елви ауто рейсинг

ЗА ФЕЙСА И ДОМАШНИЯ АЛБУМ… Уникалната купа за първото място в отборното класиране на Планинско Шумен (вляво) и екипът на панагюрската формация, снимани заедно с първите отличия за годината.

СПРАВКАТА на портала за новините в българския автомобилен спорт показва, че за последните 10 сезона абсолютния рекорд от победи в един шампионат принадлежи на търновския Мегапорт Рейсинг. През 2013 година тримата негови пилоти – Пламен Стайков, Даниел Живков и Мирослав Ангелов печелят отборните надпревари в 8 от 9-те старта, а в деветото състезание завършват втори. Вторият екип в това статистическо подреждане е екипът на БАМС, спечелил 7 от 8 старта (168 т.), а тримата пилоти – Искрен Маринов, Григор Григоров и Боби Григоров допускат само едно второ място – в Пещера. Това е сезонът, в който тогава непълнолетният Григоров се пуска в група А и N на планинското и печели три от финалите – Благоевград, Панагюрище и Кюстендил.

снимка: александър спиров/apix

ТРЕТА ПОБЕДА В ПЪРВИЯ ШАМПИОНСКИ СЕЗОН… Непълнолетният Григор Григоров се готви да вземе първия обратен завой по трасето на планинско Осогово, третия старт в дебютния му шампионат, който той ще спечели, а с това и първата си титла.

На импровизирания подиум за най-успешните отбори са пилотите на казанлъшкия ЕФКО Рейсинг Тим от 2014 г., спечелили 5 от шестте кръга и веднъж – трети (общо 140 т.)