Юли Телийски: Доволен съм, това, което искаме се случва

  • Home
  • Юли Телийски: Доволен съм, това, което искаме се случва


РЕЗУЛТАТИТЕ от предвидените за днес три тренировъчни манша от участието на Юли Телийски в словенското състезание можете да видите ТУК

ДА, ДОВОЛЕН съм от тренировките – каза късно тази вечер за сайта с новините в българския автомобилен спорт Юли Телийски (на снимката), който завърши съботния квалификационен ден на 3-о място в Дивизия 3 (над 2000 куб. см) в словенското състезание в планинските изкачвания Илирска Бистрица. – Не е много, но навсякъде натискам и съм доволен от резултатите си.“ В този кръг от микс-шампионати (освен европейския – за първенствата на Австрия, Хърватска и Словения – бел. ред.), пилотът на Дунев Рейсинг завърши на трета позиция в Дивизия 3 (над 2000 куб. см) от австрийското първенство, в което Телийски кара с местен лиценз.

снимка за rallyxpress: мартин нацев
КРАЯТ НА СЪБОТНИЯ ДЕН… „Кавалеристът“ на Телийски се държи добре, пилотът няма никакви оплаквания от работата на Мицубиши-то.

Най-доброто време на българинът е постигнато в третото изкачване –, след като в първите два тура се съответно 5-и (2:33.313, 117.64 км/ч), 3-и (2:28.576, 121.40 км/) и втори (2:26.015 мин, 123.42 км/ч), което му определя и третата стартова позиция в Дивизията. Разбира се, първото място е за абсолютния Карл Шагерл (Фолксваген Голф Рали TFSI-R), който заради реалното отсъствие на конкуренция пропуска третия манш и с време от 2:16.606 мин (средна скорост от 132.04 км) е на върха на дивизията, изпреварвайки втория в класирането – Вернер Хофер (Ав, Форд Ескорт Косуърт) – с 9.861 сек! „Мисля, че има защо да сме доволни – категорично обясни Дочо Цвятков, който в Словения, както и през последните три сезона на Телийски, е негов водещ механик и състезателен мениджър. – „Внимателно прегледахме записите от он-борда и телеметрията и виждам, че [на Юли] му се връща шампионската форма. „Дори, за да съм още по-точно, ще кажа, че тук съм много по-доволен от онова, което направи в Австрия през юли. Там, това е мое мнение, той беше по-притеснен. Сега е събран, нещата му идват лесно.“

снимка за rallyxpress: мартин нацев

ОВРЕМЕ ЗАГУБЕНИ СКУНДИ… Опипвайки трасето при първото си качване, колата на Телийски поднася в първия шикан, където според водещият пилота мениджър Дочо Цвятков, българинът губи между 4 и 5 сек. Това обаче става по времето, когато българинът иска да разбере дали през всичките 5010 м. асфалтът има грип.

РЕЗУЛТАТИТЕ от двата дни на Шипка-Дамасцена – квалификациите и неделната надпревара можете да следите на

http://results.bg/

Като подкрепа на своите думи Цвятков сочи факта, че по тази причина и между второто и третото качване на пилота той е „свалил“ едва 2.651 сек. Отделно, при първия си старт, в който обичайно Телийски опипва трасето, на първия шикан, задницата на автомобила му се поднася. Общо разликата във времето на първия и третия манш за Телийски е точно 7.298 сек.

„Мисля, че там загуби около 4-5 сек. от времето си, затова и сметките ни, че ще може да свали около 12 [сек] не се оказаха точни – допълва Цвятков. – Бонус за задоволството ни е и това, че между времето на втория в подреждането (Шагерл не се брои, той е с аванс от 9.861 сек– бел. ред.) – Хофер и това на последният в Дивизия 3 – Томас Холцман (Мцубиши Лансър Ево 4) разликите са средно по 1.2 сек, прекалено малки разлики един от друг.