Листът Швеция затворен заявени 53 екипажа

  • Home
  • Листът Швеция затворен заявени 53 екипажа

ПРЕДВАРИТЕЛНИЯТ списък с 53-те резервации, получени от Рали Швеция (13/16 февруари) бе затворен вчера, когато официално стана ясно участието на пет автомобила Тойота Ярис WRC.  Три от колите ще бъдат управлявани от редовно регистрирани пилоти на отбора на Тойота Газоо Рейсинг, като те ще имат подкрепата на японеца Такамото Катсута и частната регистрация на 35-годишния ветеран Яри-Мати Латвала. За финландецът това ще е старт №209 в световните серии. За това сайтът RallyXpress вече писа преди една седмица.

Латвала ще има нов навигатор, а не обичайният си партньор Мика Антила. Неговото място ще бъде заето от Юхо Ханинен, който ще дебютира като ко-пилот.

В досегашната си международна кариера като пилот, Ханинен беше шампион на IRC през 2010 г., шампион на Супер 2000 през 2011 г. и европейски шампион на следващата година. Списъкът на регистрациите за втория от стартовете в шампионата тази година е по-малък от 2019 г., когато на старта застанаха 66 автомобила. %снимка1%Независимо, че сега участващите са една 53 (най-малко от последните две години), общият брой на WRCars е същият (11 машини), както регистрациите, направени за рали Монте Карло. Също както при откриването на сезона в WRC2, тази бройка е обявена и в предварителния списък на зимното рали – 5 екипажа. WRC-съставът в екипа на Хюндай Моторспорт е същият, който бе обявен и за Монте Карло, докато M-Спорт прави една замяна – на мястото на Грийнсмит ще бъде пуснат 39-годишният Дейвидас Йоациус, който пък фигурираше в широкия вариант на списъка на Малкълм Уилсън за Монако. Рали Швеция е едно от най-посещаваните състезания от календара на WRC, като всяка зима то събира над 200 000 зрители на терена, а през зимата на миналата година регистрира над 10- милионна аудитория пред телевизионните екрани. Автомобилната надпревара е и най-голямото спортно състезание в кралството.

снимки: интернет

„ИСТОРИЧЕСКО“ НАЧАЛО НА СЕЗОН 2019… Пернила и Петер Солберг приветстват публиката, след успешното начало на сезона за бившия световен шампион, преди за следващите си участия да скочи от този Форд Ескорт Mk II във Фолксваген Поло GTi R5. Докато Листът Швеция вече е затворен, за историческата „секция“ на Рали Швеция срокът е до последния ден на този месец.

До момента над 20 отбора са направили своите заявки за участие.