Какво още каза в Бирмингъм шефът на ралитата във ФИА

  • Home
  • Какво още каза в Бирмингъм шефът на ралитата във ФИА


ПЪЛНИЯТ вариант на казаното от шефа на ралитата Ив Матон показва добре пресметната и точно определена философия за развитието на WRC след 2022. ФИА няма никакъв шанс да запази интереса на производителите, ако не възприеме промените за хибридните автомобили. Но казаното от Матон поставя и два въпроса: дали сайтът на световното първенство умишлено не ограничи изказването му единствено до акцента за бъдещите заводски участници и, второ, дали след 2022 световните серии ще запазят и малкото останало до момента място за джентълмените и частниците, които и в този момент се броят на пръстите на двете ръце? Лошото е, че деликатните думи за очакванията на Малкълм Уилсън подсказват повече скептичност за бъдещето, отколкото розов хоризонт за световните серии…  

ПРИ ОТКРИВАНЕТО на ежегодното шоуто на английското списание Автоспорт в Бирмингам, негов гост-лектор бе директорът на ФИА за ралитата Ив Матотн (на снимкаа), който изложи пред водещия Колин Кларк представа на управляващата спорта тяло за първите две години от работата му.

Почти веднага, официалният сайт на световното първенство акцентира върху онази част от казаното от Матон, която разкрива намерението на ФИА в следващите 5 години броят на участващите заводски отбори рязко да се повиши (виж ТУК).

Но това е само един от акцентите, на които бившият шеф на Ситроен Спорт насочи вниманието на аудиторията.

:: Благодарение на офиса на Мартин Холмс Рали,
RallyXpress ви предлага пълният вариант на
казаното от Матон пред водещия
Колин Кларк.

Ив Матон: Със сигурност мисля, че сме постигнали добри неща във федерацията, дори ако говорим повече в средносрочен и дългосрочен план. Бих казал, че първото нещо, което направихме, когато се присъединих към ФИА, беше нова рали пирамида и да се опитам да имаме различни автомобили, които наистина са в световен мащаб.

Това не беше толкова трудно да се направи, но след като го започнете да го работите, разбира те, че отнема известно време. През 2020 г. ще имаме първо постижение, когато първите автомобили Рали 3 ще започнат да се произвеждат от някои производители и да бъдат хомологирани в периода 2020 – 2021 г. Мисля, че това ще бъде едно от основните постижения, след като работих две години. Има и много други подобни работата, която вършим по новия световен рали автомобил, както и по удължаването на договора с Промотъра на WRC.

снимка: интернет
АВТОГРАФ, КОЙТО ДНЕС ТЕЖИ КАТО ПОДПИС НА ФИА… Ив Матон поставя подписа си върху плакат на световните серии, но вече не като един от шефовете на четирите заводски отбора, а като шеф на целия световен шампионат.


Колин Кларк: Вероятно в началото на дневния ви ред са правилата за автомобилите за 2022 г., това е стъпка в правилната посока, за да се премине към хибридите… Смятате ли, че това стига достатъчно далеч?
  – Смятам, да, достатъчно далеч е достигнато. Окей, първо трябва да говорим за световно рали шампионат. Световното първенство по рали е за професионалисти и аматьори, това е част – нека да го наречем ДНК на ралито -, а полето на ралито трябва да бъде със заводски автомобили, но и с някои аматьорски коли за пилотите- джентълмени. За да участват производители в световния шампионат, ние трябва „да станем хибридни“. В противен случай те [марките] вече не се интересуват, защото за тях това [WRC] е маркетингово средство. Мисля, че сега сме близо, основните принципи бяха гласувани от Световния съвет за моторни спортове (WMSC) през декември 2019 г. Смятам, че новият регламент е добър компромис, който позволява първо да се позволят технологиите, които те [производителите] искат да предложат, но също и да позволят различни видове коли да са там. Бих казал преди десет години беше доста лесно да разбера какво е автомобил от B сегмент и какво е автомобил от сегмент C. Сега всеки производител има шанса да управлява, бих казал, собствено виждане за това какъв автомобил иска да рекламира, така че трябва да позволим известна гъвкавост.

снимка: интернет

ТИПИЧНО ПО АНГЛИЙСКИ – ДЕЛИКАТНО СКЕПТИЧЕН… Пред Колин Кларк и пред цялата аудитория на шоуто в Бирмингъм, Малкълм Уилсън изказа своите опасения, че цената на WRCars от следващото поколение може да скочи неприемливо високо.  

– С новата наредба идват и допълнителните разходи. Малкълм Уилсън, шеф на М-Спорт, изрази реални опасения за цената на следващото поколение, с потенциално €1 млн. за рали автомобили. Как се вързва това с онова, за което току-що говорихте? Специално за пилотите-джентълмени, за състезателите там и производителите. Имаме ли риск разходите да станат непосилни по отношение на развитието на шампионата?

– Със сигурност тук бихме могли да завършим с кола за €1 млн. Мога да ви кажа, че работим с производителите, за да сме далеч от такава ситуация. Това е част от работата, която върша заедно с директорите на екипите. Бих определил нещата така: работа на два слоя. Единият е за тези от техническите екипи, които работят по спецификацията на колата, като не се грижат наистина какво ще струва тя в края на в краищата. И втория слой – за хората, които трябва да плащат накрая. Това не е от джоба на директорите на екипите! Но те трябва да отидат до своите съвети, за да имат бюджет. Мога да ви кажа, че работим доста усилено с всички директори на екипи, за да се опитаме да имаме кола, която най-накрая ще бъде близо до колата, която имаме за момента.  

– Настоящото поколение WRCar има толкова много, че се оправдаха интересът, силата и зрелището на етапи. Да се ​​гарантира, че това ще продължи в следващото поколение е предизвикателство.

  – Да, това е предизвикателство. Но също така, със сигурност бих казал, че увеличаваме цената между бъдещата и предишната кола, пропускайки факта, че експлоатационната цена и цената на колата са твърде високи, за да имаме водачи-джентълмени, които могат да използват тази кола. Това е нещо, което вземаме под внимание за следващото поколение автомобили. Имаме цел, която е да върне 20 професионално подготвени автомобила на всеки кръг от световния рали шампионат в бъдеще. Окей, знаем, че това няма да бъде направено след една или две години, това наистина е петгодишна цел и за това трябва да намерим решения, за да имаме някои непрофесионални водачи, които да управляват този тип автомобили в бъдеще.

снимка: интернет

ПОСОЧЕН КАТО ПРИМЕР… За това, че системата може да открива бъдещите талантливи пилоти, Ив Матон сочи своя сънародник Тиери Нювил, израснал в световните серии от „корените на тревата“.  

– Ако погледнем отсрещния край на спорта, младите пилоти, юноши, които искат да пробият в рали. Какво е вашето виждане за установяване на процес, в който младежите реално да влязат в митинги и да се установят?
 

– На първо място, бих казал, че наистина сме загрижени „за корените на тревата“ (първоначалното изграждане – бел. ред.). Затова и сега стартирахме наистина най-ниско ниво и рентабилни рали автомобили. Знаем, че Форд и Рено стартират Рали 5 (старата категория R1 – бел. ред.), която наистина е основата на пирамидата. Но също така за първи път във ФИА ще имаме нова програма за откриване на млади таланти, която ще стартира през май. Това ще бъде инструмент, който ще обиколи света с идеята да има 100 000 потенциални пилоти в началото на процеса и след това стъпка по стъпка да се опита да доведе шестима шофьори в световния рали шампионат и се надяваме да има в края да има човек, който спокойно може да бъде поставен във фабрична кола. Това съчетава две дисциплини: рали и eСпорт (електрически автомобили – бел. ред.). Можете да стартирате процеса на подбор чрез методите на eСпорта. Наистина доста вълнуващо съчетаването на eСпорта с възможността след това да продължите и да изградите кариера в ралито. Ще използваме всички нови инструменти, които имаме във ФИА, всички нови платформи, които стартирахме миналата година. Ако вземем примера с Тиери Нювил, той идва с активността на „тревни корени“ и сега този изминат път в изглежда, че работи. Поне с него е така… Искаме да използваме всички инструменти, за да се опитаме да вкараме няколко нови състезатели в играта.

– Имаме и Пирели, завърнали се в шампионата. Те също говорят за управление на схема за млади пилоти. Това е отделно от схемата, за която говорите или двете ще работят заедно?
  

– От няколко години Пирели работят в някои програми, отнасящи се до категорията Джуниър, но също така те ще бъдат партньор на Рали-Звезда, която ще бъде програмата на ФИА. Това също беше част от търга за новия официален доставчик на гуми, и, като беше обявено, че целта на WRC е да има партньор, който също е заинтересован от младежите и в откриването на таланти.   

– Правилата за 2022 г. очевидно са проектирани така, че да бъдат привлекателни за новите производители. Какъв е интересът, говорили ли сте с някои нови производители, смятате ли, че ще видим някои нови играчи на терена, преди дойдем до 2022 г.?
  

– Със сигурност някои производители следват това, което правим. Мисля, че следващата стъпка ще бъде, когато имаме пълния технически регламент, който да покажем. Хибридната технология има смисъл за много от тях [производителите]. Имаме някои, които наистина искат да участват в рали, защото също смятат, че това е добро средство за тях, да го използват като маркетингова програма, но също смятам, че ще е трудно да имаме нов [играч] преди и до 2022 г., защото ние сме вече през 2020 г.

Новите производители, с които говорим, бих казал, че засега нямат наистина място в структурата, която да направи нещо. Но в миналото видяхме, че Хюндай успя да направи много за две години… Така че не е изключено, но честно казано, ще е доста трудно. Но със сигурност при този нов регламент (за хибридните автомобили – бел. ред.) имаме някои [производители], които сега са около масата, които внимателно слушат и които се интересуват.

София, RallyXpress

ЦЕНАТА на новите хибридни автомобили WRC заплашва да оскъпи младите шофьори от върха на спорта, предупреди шефът на британския М-Спорт Малкълм Уилсън (на снимката) в публикация на авторитетното британско  издание МоторСпорт. Фактически публикацията (виж ТУК) реално е вариант на деликатно изразеното по време на откриването на автомобилното шоу в NEC на Бирмингъм негово становище, че цените не са домислени.

Според прогнозите, всеки от автомобилите от ново поколение ще струва около €1 млн. (850 000 британски паунда), сума, която е пет пъти по-голям от този на кола на серия WRC2, които са от „люпилнята“ за млади състезатели, смята шефът на М-Спорт. „Колите ще бъдат твърде скъпи – каза Уилсън. -Лично аз мисля, че това противоречи на ДНК (идеята – бел. ред.) на онова, за което става дума. „Истинска лудост е да се движиш [състезаваш] в коли на милион евро, катастрофирайки по чакълест път в дълбините на Аржентина. Мисля, че все още можем да създадем един и същи спектакъл [за по-малко], което е важно. „Автомобилите WRC2 са с максимална цена около 190 000 евро (160 000 лири). Това, което наистина ме тревожи, е рализирането да върви напред.“ С цените за бъдещето поколение на WRCars се увеличава разликата за всички млади и начинаещи пилоти.

ФАКСИМИЛЕ от публикувания на сайта на британското издание МоторСпорт текст, в който Малкълм Уилсън, не така деликатно, както от подиума на NEC Бирмингъм изказва своите опасния за резкия скок в цените на бъдещите WRCars.