Титлата на Англия от шест различни държави

  • Home
  • Титлата на Англия от шест различни държави


ПЪРВЕНСТВОТО на Острова ще започне обичайно рано – още в началото на март, когато стартира първият от шестте кръга – Камбриан (8 февруари). Следват: Уест Корк (14/15 март), Корбю (25/26 април), Ипър (25/27 юни), Ълстър (21/22 август), Галуей Хил (19 септември) и резервното  Уелс Рали Великобритания, за което се чака дата от ФИА.

ОБЯВЕН Е календарът на британския шампионат за рали (MS-BRC) за 2020 г., като в него отново са предвидени да има кръгове в шест различни държави – Уелс, Ирландия, Англия, Белгия, Северна Ирландия и Шотландия. Белгийското Ипър Рали, което влезе в рамките на най-старите европейски национални надпревари преди три години, отново е със запазено място и през идния шампионат. То е и единственото състезание, заради което на екипажите ще се наложи да напуснат Острова. Както си му е редът, програмата за новото първенство е обявена преди 6 месеца преди началото на новото първенство, достатъчно дълго време, което да имат в отборите, за да се подготвят за шампионата. Но тази година, за разлика от предишния шампионат, в предстоящите серии сериозният акцент е поставен върху турнирните събития. Само два старта предстоят да се провеждат по традиционните британски горски пътища. Голямата новост за първенството е включването на много кратките ралита – Тендринг и Клактон, състезания в Есекс, второто от които през този сезон стана първото рали, в което бяха използвани закривани заради състезанието обществени пътища в Англия. Това се е случвало само два пъти досега. Клактон Рали е събитие, поставено в календара за първи път в 60-годишната история на BRC и е разположено в Източна Англия. То трябва да замести традиционното горско рали Пирели Рали, след като стана ясно, че Пирели се е оттеглил своята досегашна подкрепа.

снимка: организатори на клактън рали
НОВОТО ЗАГЛАВИЕ… След дълги години на чакане, Клактън Рали се разписва като част от 60-годишната история на британските серии.

По този начин става и фундаментална промяна в баланса на макадам vs асфалт в посока на втората настилка.

Като резервното състезание в за 2020 е номинирано за кръгът от световния шампионат на Острова – Уелс Рали Великобритания, независимо, че ФИА все още не е обявила датите на целия календар за световните серии догодина или дори мястото на британското състезание като част от WRC догодина.

» Победа не само заради силна корейска реклама. Гост-пилотът на Хюндай Моторспорт Дани Сордо спечели седмия кръг на аржентинския рали шампионат, Неуген Рали, ползвайки Hyundai i20 R5 (на снимката долу, от личната фейсбук страница на пилота). Лидерът на шампионата Маркос Лигато прекрати участието си още в първия ден, но все още оглавява серията 12 т. пред Мигел Балдони, чийто Шевролет Агиле Макси Рали спечели събитието, изоставайки на две минути зад Сордо. Това беше първият случай, в когато автомобил, по стандартите на ФИА от категорията R5 се състезаваше в надпревара в аржентинския шампионат, серия, доминирана по специалните регионални правила и която е доминирана изцяло от автомобили категорията Макси Рали.

» Теоретично спечелена титла. Мексиканският пилот Рикардо Тривино (на снимката) и неговият испанския ко-пилот Марк Марти спечелиха четвъртия си пореден старт от тазгодишното регионално първенство на ФИА Накам. Това стана по време  на Рали Сиера Хуарес в Оаксака, състезание в Мексико, след което Тривино математически е новият носител на титлата на Накам за 2019 г.