Напусна ни Евка Развигорова, майката на Георги Янакиев-мл

  • Home
  • Напусна ни Евка Развигорова, майката на Георги Янакиев-мл


ПОСЛЕДНО „Сбогом“ на Евка Развигорова-Янакиева близки, приятели и познати ще кажат в сряда, 27 ноември, от 14:00  ч. в черквата на Православния гробищен парк Архангел Михаил в Бояна.

„ИСКАМ ОНОВА, което Жоро [Янакиев] направи за този спорт у нас, успявайки да доведе световният шампионат в България и в Самоков, да бъде отбелязано подобаващо догодина – каза Развигорова-Янакиева в един от последните си разговори с RallyXpress. Съпругата на най-дългогодишният президент на БФАС планираше поместването на няколко страници, посветени на Рали България 2010, в местното печатно издание на Самоков. Но това ще остане един непубликуван разказ за малко известни и много любопитни факти около най-важното автомобилно събитие у нас, защото вчера, след дълго и тежко боледуване Евка Развигорова-Янакиева, майка на Георги Янакиев-мл. и съпруга на най-дългогодишния председател на БФАС и президент на СБА, ни напусна. Макар Развигорова-Янакиева да не беше сред най-популярните и разпознаваеми лица от нашенската автомобилна гилдия, малцина знаят, а още по-малко са тези, които се сещат, че през всичките години, докато е до своя съпруг – от времето на кросовите му състезания при моторите, а след това и автомобилните надпревари, тя бе видяла и чула директно във ФИА толкова много около спорта, че човек можеше да я ползва и като безценен консултант за ставащото по горните етажи на автомобилната власт. Ден след първото и неуспешно гласуване на българската кандидатура за WRC през 2002 г., веднага след заседанието на ФИА в Париж, Георги Янакиев-ст. акцентираше върху неудобството една малка страна да кандидатства за подобно домакинство. „Не, [световното] ще стане, няма начин – казваше тогава пред силно разочаровани в очакванията си репортери във ВИП-а на летище София Развигорова. – Те [ФИА] знаят работата [на Янакиев] и знаят, че каквото е казано ще бъде направено. Въпрос на някоя и друга година е…“ Точно работата на президента на БФАС в международната федерация, както и последователното му участие в три отделни комисии на алианса, бяха и причината през 2009 г. да бъде приета кандидатурата, а след година – и самото домакинство на Боровец в световните серии.

снимка: личен архив на георги янакиев
ДОБРЕ ПОЗНАТА ЛИЧНО НА ДВАМАТА ПОСЛЕДНИ ПРЕЗИДЕНТИ… Заради притежаваните качества на дипломат от най-висок ранг, Евка Развигорова-Янакиева бе лично познавана и от предишния президент на ФИА сър Макс Мозли, така и на управляващият в момента автомобилния спорт Жан Тот. Снимката е семейното посещение на французина и неговия син Никол у фамилия Янакиеви, по времето, когато французинът, като новоизбран президент на федерацията, направи първото си официално посещение именно в София. Да припомним и това, че точно по същия начин първа официална визита като президент на ФИА направи и Макс Мозли, удостоявайки българския автомобилен спорт и неговия президент с лична визита само месец, след спечелване на избора в конгреса.

Обичайно и нормално е, когато съпругите хвалят своите мъже.  Това обаче бяха думи за оценка, която далече надхвърляха строго фамилните комплименти и граници, базирайки се на чутото и видяното в кулоарите на Конкорд в Париж. „Имам личен подарък от баща ми – хронограф [часовник] от ТАГ-Хойер, който е механичен и се навива от движенията на ръката – каза за RallyXpress Гого Янакиев, съобщавайки тъжната вест за кончината на своята майка. – Направо драматично: часовникът, който никога не е ремонтиран или имал повреда, сам бе спрял на 6:50 ч., предполагам времето, когато тя е издъхнала в Пирогов…“

:: Сайтът с новините в българския автомобилен спорт изказва най- искрени съболезнования на Георги Янакиев, както и на всички

близки и приятели на семейството.