Бургас: Идеален спринт-дебют, изравнен рекорда на заявките

  • Home
  • Бургас: Идеален спринт-дебют, изравнен рекорда на заявките

БУРГАСКИЯТ КЛУБ Вромос, който е абсолютният лидер сред отборите у нас като мултидисциплинарен организатор се разписва сега и в историята на националните шампионати по рали спринт, изравнявайки рекорда от миналата есен на сливенчани по броя на заявките за финалния кръг тази събота и неделя. Публикуваният тази вечер на сайта на pitlane.tv списакът (виж по-долу) на регистрираните участници е от 38 автомобила, колкото бяха екипажите, появили се под Сините камъни точно преди година. Тогава местният Булсим бе спасителният пояс за пълен шампионат през 2018, който пък “спасителен кръг ” този сезон се наложи да бе хвърлян на два пъти – първо от ихтиманци, а сега – от бургазлии.   Справката на сайта с новините в българския автомобилен спорт показва, че толкова много участници, освен в Сливен, е имало само по време на първия спринт във Варна, преди морския кръг да се върне към корените си в националните ралита през 2014 г. Обаче тук е задължителна уговорката: във Варна беше използвана „Схемата Гвоздейков – 2 в 1“, когато в името на възможно по-дългия стартов лист, пилотите от рали-шампионата бяха мотивирани за участие с бонус точки от спринта и зачитащи се в ралитата. След като в уикенда за надбягването в Ихтиман се покриха общо три състезания, две от които шампионатни финали (писта в Бургас и рали-крос във Видин – бел. ред.), състезателният калабалък автоматично доведе до по-малко участници. Сега обаче традиционните спринтови пущинаци на Жико Моторспорт (3 екипажа) се връщат на терена.

графика: rallyxpress
ИЗРАВНИЛ ДВА ПРЕДИШНИ РЕКОРДА… Списъкът от 38 автомобила, заявените в бургаския финал по рали спринт.

Най-малкото защото видинчани, като лидери в отборната надпревара (33 т.) преди финала, са на крачка от първата титла за клуба. „Че нали [да спечелим титлата] точно затова пътуваме за Бургас – казва лидерът на клуба Иван Иванов-Жико. – Досега все втори-трети! Ай’да нарушим малко тая каръщина!“ Допреди публикуването на заявките един единствен въпрос се въртеше в гилдията: ще кара Миро Ангелов или преди Бургас титлата официално ще бъде овакантена?

графики: аск вромос

СХЕМИТЕ НА ДВЕТЕ трасета от рали спринт Бургас – Росенец (горе) и Равадиново (долу), на които трябва да бъдат решени титлите в дисциплината тази събота и неделя. Регистрациите обаче потвърждават, че единственият пилот, спечелил и двете титли в класическите рали дисциплини в един и същи сезон – Миро Ангелов,  е обявил участието на екипа на Мегапорт Рейсинг. Така че ето ти още един комплимент за бургазлии: шампионски финал на първия спринт за Вромос и последната гонка за годината. Информации от пилоти, “случайно прекарали част от последната почивка“ недалеч от двете трасета на спринт Бургас, сочи, че първото от тях – Росенец  е доста тегаво и трудна като скоростна отсечка. А през тези близо 8 км колоната ще трябва да кара три пъти в неделя. Освен завършващите там строителни работи, условията около тези състезателни километри най-вероятно ще се усложнят допълнително и от обещаните от метеоролозите двудневни валежи.

Че край Бургас ще вали, ще вали. Това е гарантирано. Въпросът е колко силно в събота и особено в неделя ще бъде пускат душа?