Какво може да се очаква от втория спринт за сезон 2019?

  • Home
  • Какво може да се очаква от втория спринт за сезон 2019?

РЕЗУЛТАТИТЕ от трите скоростни етапа на първото спринтово състезание в Ихтиман може да седите на живо в мрежата ТУК

КАКТО ВЕЧЕ писа сайтът с новините в българския автомобилен спорт, второто състезание от шестия полу-пълен сезон в шампионата на спринт, ще бъде истински апотеоз на колите с един двигателен мост. Нещо, което е непомнено до предстоящият спринтов уикенд в Ихтиман. А това пък означава, че състезанието няма да е лишено от множество интриги, а в отсъствието на „куатро автомобилите“ завръзките се очакват да бъдат далече повече. Както се казва – битки от много близка дистанция. При това трасето на муховската отсечка е толкова разнообразно и специфично, че създава още една причина утре споровете в колоната, макар и в рамките едва на някакви си 3 часа, наистина да бъдат крайно вързани и вълнуващи.

снимка: rallyxpress
СЛЕД МАКАДАМА НА КИПЪР… подготовка за абразивния асфалт на Мухово – Петър Гьошев и механиците от МСА контролирано „спускат“ автомобила на Катето Стратиева, преди академията да започне да устройва своите боксове.

„И нещо, което изглежда много-много не се отчита – коментира Добрин Борисов-Добчо, навигатор, който тук играе ролята на пилот, в екипа с дебютиращият ко-пилот Пламен Иванов. – От всички проведени досега спринтове, муховската класика е най-дългата скоростна отсечка, включвана в осемте различни надпревари от 2014 г. насам.“ При това да не се забравя, че две от характеристиките на Мухово – абразивният асфалт и високоскоростните завои дават добри възможности за екипажите. „Това означава и по-висока средна скорост, стига да се поддържа така през целия етап“, категоричен е мениджърът на Мегапорт Рейсинг Тим Игнат Исаев. Той предполага, че в този вариант на Мухово, при добро темпо средната скорост ще е от порядъка на 90 -100 км/ч. Прецизно проучване на RallyXpress показва, че освен трудностите с двете преминавания на 15-километра на Мухово и финалната градска отсечка (2.20 км) утре от 14:30 ч., за точно половината от участващите в Ихтиман (и пилоти, и навигатори – бел. ред.) 56 състезатели, този спринт ще е първи по отсечката от WRC-България 2010 г., а за други десетима – абсолютен дебют в спорта. Такива са Емил Петров/Пламен Танев (№26), шефът на Комисия Рали в АФБ Пламен Иванов (пилот Добрин Борисов-Добчо, №11), Любка Йорданова, съпругата и първа навигаторката на националния шампион и носител на еврокупата по рали с Крум Дончев Петър Йорданов (№21).

снимка: rallyxpress

ФАМИЛЕН БЕНЗИНОВ УИКЕНД… Титулуваният навигатор на Крум Дончев Пепи Йорданов е категоричен, че след 10 години на навигаторската седалка е решил, заедно с жена си Любка, да направят старта в Ихтиман фамилно забавление.

Така че за „новобранците“, освен спецификата на Мухово, проблем ще бъдат и скоростта, и поддържането на състезателното темпо в двете спринтирания по тези 15.36 км.