Шеф на Комисия Рали Пламен Иванов с дебют като навигатор

  • Home
  • Шеф на Комисия Рали Пламен Иванов с дебют като навигатор

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт нееднократно е сочил този факт и това, оставащо неписано, но действащо безупречно правило. За президентът на ФИА Жан Тот (на снимката вдясно) няма да говорим. Няма да споменаваме и близо дузината други босове в международната йерархия, които са започнали кариерата си „четци“. Достатъчно е сами да направите свой (но абсолютно непредубеден и без каквито и да е пристрастия) прочит на имената на локалните авторитети, за да се убедите, че „правилото“ винаги работи безотказно… дори и по нашенските ширини!

ОНОВА, КОЕТО под сурдинка се обсъждаше в част от автомобилната общност – шефът на Комисия Рали Пламен Иванов щял да се пусне в спринтовия шампионат – вече не е слух, а гарантирано решение.

Тази събота той ще седне на дясната седалка на шуменското Рено Клио, за да бъде партньор на Добрин Борисов-Добчо (двамата на снимката горе) в рали-спринт Ихтиман.

„Отдавна обсъждахме това с Добчо, но едва сега има възможност да го направим. Трябваше да го направим на Дряново, но…“, коментира Пламен Иванов, за когото това е абсолютен дебют „от другата страна на спорта“. При това този дебют потвърждава едно старо и неписано правило: на повечето нива в автомобилния спорт шефовете именно бивши навигатори. „За мен, като новак, това ще е истински тест на една от най-техничните скоростни отсечки у нас“, допълва новопостъпващият член на щурманската гилдия. Пламен Иванов е категоричен, че няколкото теста, които са направили с Борисов са показали, че двамата имат пълно доверие, а самият той като навигатор, бързо е влязъл в час. Няколко са причините за свой първи пилот той да избере именно Добчо. Първо, защото Борисов е един от младото поколение ко-пилоти, които не сами има опит като навигатор, но и не пропуска случай да смени позициите, особено когато кара в домашния планински Мемориал Валери Великов. Така че за правенето и четенето на записките тази неделя Пламен Иванов е намерил най-добрия учител. Освен това, специално Мухово, е идеално позната на шуменеца, който се е състезавал по това трасе още като навигатор на покойния Тодор Славов. Втората опция, събираща Добчо и Пламен Иванов е, че двамата работят в една и съща фирма, но в чисто спортен аспект е… волейболът. Иванов и Борисов са част от волейболен клуб Владо Николов, в който пилотът е либеро, а навигаторът – блокировач на мрежата.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ПЪРВИ ЗАПИСКИ, ПЪРВИ СПРИНТ, ПИРВИ ПИЛОТ… Познатото шуменско Рено Клио Макси на Добчо, ще го събере за първи в екипаж с Пламен Иванов.

снимка: личен архив на добрин борисов-добчо
ЕДНА ФИРМА, ЕДИН ОТБОР, ЕДИН ЕКИПАЖ… Това лесно обяснява, защо блокировачът Пламен Иванов ще чете записки на либерото във волейклуб Владо Николов Добрин Борисов. Засега 2-годишният Калоян следи тренировките на тати в залата, а топката Микаса само му напомня, че е кръгла, като каската у дома.

„Дори вчера вечерта имахме поредната тренировка“ – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Добрин Борисов, в която е имало топки Микаса и никакви… записки. Отборът на ВК Владо Николов, чийто играчи са екипажът, се подвизава в шампионата на аматьорската лига. Шуменецът обяснява, че сглобяването на тандема е дошло от идеята, че след като от едната страна на бариерата в автомобилния спорт Пламен Иванов е „играл всички възможни роли“ – от съдия на ЧК, до директор на състезание, в спринта на Ихтиман да види нещата и „от вътре“.

„Абе, да си кажа аз [за Пламен] – ще свърши работата [на навигатор]“, допълва Добрин Борисов-Добчо.