Танак шампион, слага край на френската ера

  • Home
  • Танак шампион, слага край на френската ера


Нювил/Гилсул
(Хюндай i20 WRC) 3.07:39.6 ч, следван на 17.2 сек от Танак/Ярвеойя (Тойота Ярис WRC), на Сордо/Дел Барио (Хюндай i20 WRC), на 53.9 сек от Льоб/Елена (Хюндай i20 WRC), на 1:00.2 мин от Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), на 1:14.2 о Евънс/Мартин (Форд Фиеста WRC), на 1:47.6 от Сунинен/Лехтинен (Форд Фиеста WRC), на 4:20.5 от Ожие/Инграсия (Ситроен C3 WRC), на 8:24.6 от Остберг/Ериксен (Ситроен С3 R5), на 8:47.2 мин. от Камили/Виела (Ситроен С3 R5).

:: Класиране в шампионата на пилотите (13 от 14 кръга): Танак 263 т., Нювил 227, Ожие 217, Андреас Микелсен (Хюндай i20 WRC) и Евънс – по 102, Мийки (Тойота Ярис WRC) 98 т., и др.

:: Етапните победи в испанския кръг: Танак и Нювил – по 5, Льоб и Сордо – по 3, Ожие – 1.

:: Лидери на колоната: Ожие 1; Сордо: 3-4-5; Льоб: 6; Нювил: 2/7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17.

В ЕДНА ТРИДНЕВНА драма, началото на която бе написана от Мистър Мърфи още в петък преди обед и точно след четвърт век, след като Тойота за последно имаше световен шампион (1994 г., Дидие Ориол), японският отбор има своя първи шампион при пилотите – Отт Танак (на снимката). 32-годишният естонец не само спечели титлата за 2019 г. един старт предсрочно, но и в най-драматичното от всички свои 105 състезания в кариерата, успя да сложи точката на продължилата 15 години френска диктатура на Льоб и Ожие. Успехът на Танак го прави 20-ият шампион във вечната листа на световните серии, като той вписа родината си като 9-ата страна, от която е излязъл първенец за 42 години. Испанското рали Каталуня-Коста Даурада бе спечелено от каралите невероятно в предпоследния старт за годината Тиери Нювил/Никола Гилсул (Хюндай), но тяхната 12 победа в спорта остана засенчена от успеха на естонците. Първият пилот на Хюндай Моторспорт със сигурност е преживял най-тежките си 4 минути, след като в паурстейджа завърши 3-и и трябваше да изчака времето на стартиралия след него Танак, за да разбере дали ще останат надеждите му за директен двубой във финал на шампионата в Австралия или понеделникът ще е обявен за национален празник в Естония. Преди финала на Каталуня-Коста Дуарта разликата на белгиеца с Танак бе 41 т. и различните и добри за Нювил варианти, включващи и бонус-точките от финалния етап трябваше да са такива, че Танак да е 3-и или четвърти в крайното класиране и да не е взел повече от 4 т. от финалните 20-километровата Мусара.

снимка: стоп-кадър от екрана
СЛЕД 15 ГОДИНИ – ДВАДЕСЕТТОТО НОВО ИМЕ… Ярвеойя и Танак предсрочни световни шампиони, на върха на класирането в сериите преди финала в Австралия (горе). Тойота – с првата си титла след чакане от 25 години… (долу).

Така, както бе формулирана тактиката в Тойота Газоо Рейсинг за неделя: Танак трябва да е позиция зад Нювил и с максимум бонус точки. Но тринадесетата неделя от шампионата за 2019 г. се оказа и най-напрегнатата, но и най-печелившата за пилота от Кьорла, Естония, в която пилотът с лице на професионален покерджия и нерви като корабни въжета се плъзгаше през завоите Ла Масура, без дори до финала да му мигне окото. После, пред камерите на wrc.live Танак заяви: „Трудно е да се каже колко голям беше натиска, който усетих този уикенд. Беше следващото ниво. Да управлявам всичко това и да го преодолея беше целта на моя живот. Ако не сте били там, когато сте на ръба на това, не можете да си го представите. „Никога не съм искала да поемам рискове, но майка ми каза вчера вечерта, че ако искам нещо, мога да го направя. Просто трябваше да го направя.“

снимка: официална страница на хюндай моторспорт

МНОГО БЪРЗ, МНОГО БЛИЗО ДО „БАЛОТАЖ“ ЗА ТИТЛАТА… Тиери Нювил описва ляв завой във финалния етап на испанското рали. Истинският съспенс в ралито дойде в края на първия ден, в началото на който Мърфи се намеси с пробива в хидравликата на Ситроен –а на Ожие, правейки от действащият до днес шампион „третият излишен“ в спора за титлата за 2019 г.

снимка: фициална страница на хюндай моторспорт

ЕМОЦИИ НА ФИНАЛА… Да-да-да!! Такава е първата реакция на Андреа Адамо, виждайки резултатите на Нювил/Гилсул (горе). Белгийците са стъпили на тавана на своята машина, но им предстоят пет трудни минути, очаквайки резултата на стартиларите след тях Танак/Ярвеойя (долу). Но това бе и началото на прекия двубой на лидера в състезанието Нювил (лидер на колоната от 7-ия етап) и водачът в класирането при пилотите Танак. Върхът на това напрежение бяха оставащите неделните четири скоростни теста. Във вечерта преди тях разликата на Нювил водеше на Танак (3-и) с 24.6 сек. В неделя последва много силна атака на естонецът, който свиваше разликата с Нювил, но по-важното от това търсеше как да прескочи Сордо и да завърши втори в Испания. След 14-ия етап разликата бе съкратена с 2.2 сек, след това дистанцията стана 17.5, за да успее Танак да спечели пауърстайджа, натискайки до абсолютния лимит и побеждавайки едновременно трима сериозни съперници: Евънс (Форд), Нювил и най-вече – Сордо (Хюндай). И отбележете – за в края на състезанието между испанецът и Танак разликата е едва 0.4 сек!

снимка: стоп-кадър от екрана

САМО ЕДИН ФЛАГ НА ФИНАЛА… Знамената на Естония доминират край подиума на финала в испанското рали, а понеделник ще бъдат още повече в националния празник на страната, посветен на първата световна титла за Отт Танак. Освен, че отмъкна на Хюндай МС титлата при пилотите, второто място на Отт Танак размести класирането така, че да не позволи корейският тим да запише уникалната своята история от 1-2-3 на финала. Както и в събота, Льоб се бори за крачка по асфалтови пътища в Тарагона. След като поведе в петък вечерта, французинът изпадна от битката за подиума, за да завърши четвърти в другия i20, 36.3 сек зад съотборника си Сордо. С петото си място на финала Яри-Мати Латвала (Тойота) взе солидни точки за своя, завършвайки на 14 сек. от каралият невероятно силно в това състезание Елфин Евънс (Форд). Вторият в М-Спорт – Теему Сунинен, успя да се до 7-ото място, въпреки че направи пирует и удари камък във финалната фаза. Вече бившият световен шампион Ожие успя да възкръсне до 8-ата позиция, до която трябваше да си побива път след гафа от 15-а позиция (единственият оцелял Ситроен!) след 19-километровата Хорта-Бот.

Челната десетка се затворя от победителят в WRC 2 Про Мадс Остберг и първенецът в WRC 2 Ерик Камили.