Колко голямата е помощта на по-малките сподвижници?

  • Home
  • Колко голямата е помощта на по-малките сподвижници?

В БЪЛГАРСКИЯ автомобилен спорт вече е много трудно, за да не кажем почти невъзможно да се посочи кои точно са първите национални шампиони в класическите дисциплини. За разлика от тях, Ташо Ташев (на снимката) има огромната привилегия да заяви: „Аз бях първият шампион на Енеос Къп!“ През миналия сезон пловдивчанинът не само убедително спечели титлата, но заедно с Маршавелов и останалите доказаха, че създаденият в КА2 Рейсинг Тим формат има правото на национално признание. “Коцето [Маршавелов] има не само дарбата да бъде обединител, но и показа, че всичко в Рейсинг Академията, цялата схема, целия процес на подготовка и състезания, са премислени до последната дреболия. Възприемам участието си като забавление, но не само за себе си, но и за публиката“, категоричен е Ташев. 

ТАЗИ ГОДИНА стартова арка на рали Монбат Рали Сливен беше не само най-добре направената от домакините (сложи в малкото си джобче дори и някои от световния шампионат), но и логата на другите, освен основния спонсор, бяха повече от обичайното за сливенчани. Това прави впечатление на онези, които гледат и виждат. Защото Монбат вдигна имиджа на сливенския кръг, но гаранциите за успеха са и в голямата помощ на по-малките спомоществователи. Не случайно измежду тях избрахме логото на Тарос Трейд. Не само заради това, че пловдивската фирма на братята Ташо и Стефан Ташеви, както се казва, е „вътре в автомобилните дела“. Не е и причината е, че пловдивската Тарос Трейд, която има търгува с едрогабаритни автомобилни части има своите поделения в страната и е достатъчно добре позната. Дето се казва с това лого или без него на арката – все тази, за Тарос Трейд се знае добре. Но, със сигурност както и повечето други допълващи спонсори, пловдивчани не са търсили толкова рекламата си, колкото – звучи страшно банално, но пък е вярно отвсякъде – са помогнали на събитие, което наистина си заслужава удареното рамо. „Няма ли такава помощ, няма да има спорт, такъв какъвто всички искаме да гледаме“, обобщава мотивите си Ташо Ташев. Впрочем за единадесетте години, колкото е историята на Тарос Трейд такова спомоществователство не е първото. Пловдивчани – при това без стандартното искане за рекламата, правят на детски футболни отбори, на състезатели в планинското и още три дузини други спортни мероприятия, особено когато става дума за подрастващите.„Да, за автомобилния спорт е за първи път и е благодарение на бизнес-партньори – допълва Ташев. – Рекламата си е реклама, но помощта за рали Сливен е нещо различно: добре организирано състезание, много участници – значи и интересът ни е налице. Когато животът ни е поднесъл сегашните възможности, защо да не помагаме. Така спортът ще се развива в онази посока в която искаме и рано или късно, ще стане по-добър за всички.“

снимки за rallyxpess: асен илиев
СЛЕД ЕДИН СЕЗОН С БЕНЗИНОВ „ДОПИНГ“ В КРЪВТА… След като през 2018 г. Ташо Ташев завърши първия шампионат на Енеос Къп като победител и получи своя приз от основателя на успешния формат Константин Маршавелов (вляво), шампионът, с ясното разбиране за същността на спомоществователството, подпомогна на организаторите в 38-о издание на Монбат Рали Сливен. 

Добрата подготовка и много участници в Монбат Рали Сливен със сигурност тежат като обяснения. Онова, което малцина знаят е, че Ташо Ташев е спортист от доста години, играейки футбол з пловдивското Локо, а после за Берое. „Да първо трябва да си спортист, а после се изграждаш и като спортсмен – уточнява Ташев, казвайки също – Съжалявам, че започнах с футбол, а не с картинг…“ Зад тази фраза се крие най-тежкият аргумент, фирмата на този спортсмен и брат му да се появи върху арката на пл. Хаджи Димитър – повече от година и половина Ташо Ташев е един от осмината пилоти на пловдивската Рейсинг Академия Енеос, създадена и промотирана от лидера на АСК КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов. Както и останалите пилоти във формата на Енеос Къп (след един пробен сезон, извън рамките на националното пистовото първенство, за 2018 г.- вече част от шампионата), Ташев сам финансира участията си. „Наистина, лично за себе си съжалявам за картинга… дава много повече адреналин, но пък после, от един футболист може да излезе всякакъв спортист…“, оправдава той своето детско увлечение „по коженото кълбо“.

„Зная вече, че автомобилния спорт ти дава огромна доза от адреналин, така е и с публиката и това също натежат при избора на ралито в Сливен.“

Сливен, RallyXpress

ЗА ЦАЛАТА ДОСЕГАШНА история на сливенското рали, домакините не могат да си спомнят случай, в който наблюдателя на Международната автомобилна федерация (ФИА) да е бил така впечатлен от возилото, което му предоставят организаторите в дните на надпреварата. Запознати с програмата на сегашният обзървър – ирландецът Джо Коркоран в 30-ото издание на Монбат Рали Сливен обаче отбелязват, че живеещият в Слиго (последната ирландска спирка от WRC през 2006 г. – бел. ред.), на няколко пъти си прави селфи със синия Фолксваген Туарек.

На пазара колата се е появила една преди два и половина месеца, но в но старозагорският дилър на Фолксваген Ауто Хит 2000 точно преценява, че комбинацията от Монбат Рали Сливен и хилядната публика на състезанието, напълно заслужават да видят на живо трите три от последните модели на „Das Auto“ – Туарег 2018, Т-Рок и Артеон. Познавачите също откриват и една интересна промяна у феновете по време на финалната церемония на ралито – пак за първи път, преди снимките със спортните автомобили, публиката първо се снима с трите бижута на Фау-Ве. Впрочем, Йордан Дачев, който е сливенският представител на Ауто Хит 2000 има достатъчно опит през годините, а и всеки път, когато Сливен е домакин на значимо събитие, в случая с Монбат Рали Сливен, прави справка за своите шефове в Стара Загора, а те избират – и сега перфектно точно – как да направят своята реклама. Понеже в Сливен е най-знаещата автомобилна аудитория в страната, а и защото успехите на Фолксваген в световното първенство все още са прекалено живи, тази промяна в традицията с фотографиите лекичко подсказва, че най-запалените фенове с нетърпение чакат да видят какво ще е чудовището на Фау-Ве за „ер-пет“, което трябва се чака да се появи на терена догодина.

снимки за rallyxpress: петко станчев
ЧИСТО НОВИ, КАТО СЛЕЗЛИ ОТ ВИТРИНАТА… (отгоре надолу) Този Туарег накара Джо Коркоран на няколко пъти да си прави снимки. Отговарящият за сигурността на Монбат Рали Сливен Бойко Игнатов се движи с най-сигурния от сигурните джипове. Не само за шоурума: като първата кола на сигурността, Артеон преминава през водното препятствие от трасето на сливенското състезание.