Видинчани отменят спринта, искат датите на Панагюрище

  • Home
  • Видинчани отменят спринта, искат датите на Панагюрище


В КОЛЕНДАРИТЕ на БФАС случаи като този с спринтовете на Дряново и Видин, които са поставени в две последователни седмици едва ли могат да се намерят повече от два през последните години. Управата винаги се е пазела от подобна последователност точно заради това, което сега се случи на видинчани: малко участници. А по този начин авторитета на организатора пред общинските власти отива на кино, без да броим това, че пилотите не им се разкарва до другия край на България, само за да вземат половината от точките в шампионата. Накратко: определянето на тези два последователни уикенда предвещаваха или малкото стартиращи, или неизбежната промяна. За Жико и Видин двете се събраха в едно.

ПЛАНИРАНИЯТ за идващия уикенд втори кръг от националния шампионат по рали спринт във Видин ще бъде отменен, научи сайтът с новините в българския автомобилен спорт лично от организатора на състезанието Иван Иванов-Жико (на снимката).

„Изпратих писмо до федерацията (текста виж по-долу) заради създадената ситуация след миналото състезание в Дряново да ни бъде определена датата на отказания старт в Панагюрище“ – каза шефът на Жико Моторспорт, който четвърта поредна година е организатор на спринта във Видин.

Новите дати, които видинчани искат за единственото състезание, раздаващ награден фонд, са 29/30 юли. На тези две дати в календара на БФАС предварително бе заявен спринта в Панагюрище. Той обаче бе отложен, след като човекът, който толерираше моторните спортове в градчето – проф. д-р Лъчезар Цоцорков се помина преди малко повече от месец. Аргументите домакините за надбягването тази неделя са твърде тежки – едва 12 заявени екипажа (две трети от тях – местни пилоти), както и фактът, че в дряновското състезание една значителна част от състезателните машини на водещи пилоти като Емил Денев и Цветомир Русев, са получили повреди, които не могат да бъдат отстранени в безумно краткото време между двата уикенда на състезанията. „Искаме новите дати, защото очакваме най-малко още 10 автомобила да се присъединят към заявките – допълва Иван Иванов-Жико. – Няма да се излагаме както през миналата година…“ Да напомним, че през лятото на 2016 г. едва 12 екипажа стартираха във видинската надпревара, което беше вторият най-малък брой на участници в цялата история на българския автомобилен спорт изобщо.

гафика: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от изпратеното до БФАС писмо от Жико-Моторспорт за отлагане на видинския спринт.