Кронин оцелява на бойното поле Ипър

  • Home
  • Кронин оцелява на бойното поле Ипър

Кейт Кронин/Мики Галвин (Ирл, Форд Фиеста R5) 2.25:00.3 ч., следвани на 1:18.1 мин от Мат Едуардс/Дарън Гарод (Вбр, Форд Фиеста R5), на 2:29.9 от Осиън Прайс/Дейл Фърнис (Вбр, Форд Фиеста R5), на 5:55.6 от Джейми Андерсън/Рос Уитакър (Вбр, Форд Фиеста R5), на 10:54.7 от Райс Йетс/Карл Уилямсън (Вбр, Форд Фиеста R5), на 11:26.0 от Фредрик Алин/Торстен Ериксен (Шв/Норв, Шкода Фабия R5), и др..

БИВШИЯТ шампион на Великобритания в ралитата Кейт Кронин (на снимката, Форд Фиеста R5) бе най-добре позиционираният британски пилот в Ипър Рали, което тази година експериментално бе и кръг от шампионата на Британските острови (BRC). Между последната победа на Кронин и сегашния му успех се простират дълги пет сезона без първо място в състезание от BRC. Ако се изключи моментът, в който каращият в първенството на Острова швед Фредрик Алин (Шкода Фабия R5) поведе колоната от старта до излизането му от трасето, Кронин бе лидер на британската надпревара, завършвайки на седмото място в общото класиране на Ипър Рали. Въпреки загубата на повече от 10 мин в хода на състезанието, Алин успя да се възстанови, за да завърши 6-и в британското класиране, но едва 27-и в общото подреждане. Други пилоти от първенството, включително Дейвид Боги, Мартин Маккормък, Деси Хенри, Крис Инграм и Камерън Дейвис приключиха белгийската експедиция след злополуки, докато Том Кейв отпадна поради проблеми с горивото. Инграм беше лидер при юниорите на британския рали шампионат, преди два етапа до финала да бъде изпреварен от Калъм Дивайн (Опел Адам R2) и Уилям Крийтън (Пежо 208 R2).

снимка: мартин холмс/англия
КРАЙ НА СУШАТА В ПОБЕДИТЕ… Кейт Кронин трябваше да изчака цели пет сезона, преди отново да спечели кръг от британското първенство.

БЕЛГИЙСКОТО Ипър Рали е първият случай, в който консервативните британци напускат Островите и пресичат Канала, за да направят кръг от тазгодишното Престън Моторспорт Асоциация Рали Шампионат. Засега в специализираната преса няма обобщена оценка за това, дали британците, които записаха чувствително по-слаби резултати от местната европейска конкуренция, са доволни от белгийския експеримент. Ето и класирането в Престън Моторспорт Асоциация Рали Шампионат след четири състезания от програмата за този сезон:

Орсиън Прайс 66 т., следван от Фредрик Алин 63 (той е начело и в класацията на юниорите), Кейт Кронин 49, Дейвид Боги 37, Мадс Едуардс 36,  Мартин Маккормък 30 т., и др.

снимка: мартин холмс/англия

БЛИЗО ДО ЛИДЕРА… Макар и да завърши едва 6-и(технически проблеми) от британските пилоти, шведско-норвежкия екипаж Фредрик Алин/Торстен Ериксен е само на 3 т. от лидера, но пък е безапелационен лидер в първенството на младежите.