Българин и турчин ще правят общ екипаж за Ситроен С2 R2

  • Home
  • Българин и турчин ще правят общ екипаж за Ситроен С2 R2

ИНТЕРЕСН екипаж е регистриран в списъка за участие в юбилейното Рали България – сливенският пилот – сега като навигатор – Светлан Радев и изселилият се от страната преди много години в Истанбул Юксел Йозгюр. Двамата на старта ще представят Строен С2 R2, с който Юксел, добре известен на българската автомобилна общност се състезава в шампионата на комшиите. За Юксел това не само ще е първо участие в България, но ще е и първото му асфалтово рали от дълго време. Екипажът няма да има никакви езикови трудности, а това, че гостенина е избрал за ко-пилот именно Светлан изобщо не е случайно. Радев е не само пилот с опит, но и много добре познава етапите у нас от времето, когато самият той бе активен пилот в националното първенство. Впрочем последните му участия в българските състезания са именно като навигатор – в спасилият шампионата на България рали-спринт Сливен – водещ на Любомир Николов, а преди това във Вида – за втори път на дясната седалка при Влади Сиврийски. „Понеже с Юксел сме стари приятели, мога да разкрия една от „тайните“ му – обяснява Светлан начина на каране на Юксел. – В Турция го наричат българин, защото му допадат асфалтовите ралита, а не макадамовите етапи от шампионата на съседите.“

снимка: личен профил на юксел йозгюр
ПРАГМАТИК… Пристигайки за първото си рали в България, Юксел Йозгюр намира най-добрия начин, за да си осигури предимство пред конкуренцията, взимайки за свой партньор Светлан Радев – пилот с репутация, но и с опит на навигатор. 

Радев разкрива и друг секрет на пилота си, който най-вероятно ще се потвърди още пред Катедралния храм Свето Успение Богородично. Макар да е зад волана на Ситроен, Юксел не сваля износен гащеризон на Тотал Пежо Спорт, който му е подарък лично от френския пилот Жил Панизи. Ако миналата година „международният етикет“ на рали България на варненското пристанище се попълваше единствено от един унгарски регистрационен номер („ер-петицата“ на Миро Ангелов) и един български янки (Байчо Ненов, прекосил Атлантика заради ралито), сега България ще има и… японско присъствие.

То донякъде също е формално, тъй като става дума за навигаторката на Алпарслан Танер/Рие Сугита-Танер. Екипажът на турския клуб GP Гараж също ще кара Строен С2 R2.

снимка: личен фейсбук профил на екипажа от gp гараж

ФАМИЛИЯ… Алпарслан и Рие Сугита са качили тази снимка в профила си, отбелязвайки успех от участието си в първенството на страната.

И все пак сравнението с 49-ото издание на България се налага от само себе си (виж предварителният лист на регистрациите, който ще се появи и на официални сайт на 50-ото рали България – ТУК)

Ето и първоначалния вариант на списъка, включващ екипажите за ERT. До 6 май той ще се  попълва с имената на участниците в националния шампионат:

Резултатът от чуждото участие (Сърбия и Румъния – по 4 екипажа, Турция – 2, Унгария – 1) в хипотетичната среща  е 0:11 и каквито и да е коментари ще са абсолютно излишни.

Колкото пък до качествата на „пушките“ при конкурентите едва ли има смисъл да се търси някакво сравнение.