От автомобилния протест: Ще има тежка борбата за лиценза

  • Home
  • От автомобилния протест: Ще има тежка борбата за лиценза

ДНЕС, след края на протеста на пилотите пред сградата на ММС стана ясно, че управата е внесла в Министерството своята жалба (на снимката председателят на БФАС влиза в сградата, за да внесе документа) срещу решението за отнемане на лиценза, която жалба ММС трябва да внесе във Върховния административен съд (ВАС). Това може да се разбере и от аудио-записа с изказването на Ал Ковачев.

НАЙ-ДОБРОТО обобщение на днешния дълъг и изпълнен с противоречиви събития ден на втория автомобилен протест направи шуменският пилот и организатор на Мемориал Валери Великов Димитър Георгиев-Полицая. Преди да тръгне обрано към Шумен той заяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт: „И аз съм срещу тази управа (на Владимир Илиев – бел. ред.), но не съм срещу БФАС. Няма как да бъда срещу федерацията…“ Така практически Митьо потвърди последната фраза от предварителната информация на RallyXpress за предстоящият протест: по своята същност вината е не на БФАС, а хората, стояли и все още намиращи се на управленския ѝ мостик. Защото събирането множество от 65-70 души, на 15 спортни автомобила и още 17 цивилни коли в колоната (преброени от кадрите на видеото на фото-редактора Асен Илиев – бел. ред.) до Интер Експо Центъра, докато в Пресклуб България вървеше пресконференция на петима от действащия УС, си беше внушително шествие. То стигна до сградата на Парламента до пл. Ал. Батенберг, а след час – „паркира“ край Министерството на младежта и спорта. „Честно казано, не съм ги броил (!?) – обяви Иван Шопов, главният организатор на протеста в социалната мрежа в момент, в който протестиращите бяха преполовили своята програма – По-важното е, че има хора, които застават зад каузата Подкрепям БФАС.“ Онова, което събраните под девиза автомобилни състезатели (повечето от провинцията и по-малко от София) показаха, накара виделите какви ли не протести полицаи от Охранителна полиция да кажат, че подобно дисциплинирано шествие не се е случвало да охраняват.

снимка: асен илиев

КАМЕРЕН СЪСТАВ… Пет на пет – колкото представители на БФАС, толкова и заинтригувани от казуса с лиценза представители на медиите в залата на Пресклуб България. Преди това обаче, в продължилата 57 мин пресконференция на председателя Владимир Илиев, заместникът му Александър Ковачев, Николай Златков, Петко Манолов и Йордан Тодоров, се разкриха факти и обстоятелства, които най-добре могат да бъдат тълкувани, след като се чуят от устата на самите участващи в пресконференцията.

:: Пълният нередактиран запис от днешната среща на петимата

от УС на БФАС може да чуете

ТУКВключително и стряскащите обвинения, че всичко около създаването на Автомобилна федерация на България (АФБ) е било „…направено заради лични интереси и манипулации, за да останат нещата в статукво“

снимка: асен илиев

НАЙ-ЛУКСОЗНИЯТ И НЕПЛАТН ПАРКИНГ… За колоната на протестиращите полицията осигури най-добрия и централен паркинг, на който са спирали спортни автомобили. Управата на БФАС, която на 19 април бе лишена от ММС от лиценза си за упражняване националната спортна власт на територията на страната, обаче справедливо сочи, че по силата на чл. 25.т.3 от ЗФВС, регистрираните в законовите срокове клубове, могат да завършат своята дейност по състезанията, вече вписани в календара. Като едно от обвиненията към новосъздадената АФБ се изтъква, че тя е припозната от СБА в момента,  на получаването на лиценза от спортното министерство.

снимка: асен илиев

ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ… Част първа от протеста, когато част от пристигналите от провинцията състезатели ще не са си тръгнали към дома. Любопитен факт: в групата доминираха пилотите от оф-роуд и писта, а ралиджиите бяха представени единствено от Георги Василев. Късно вчера вечерта RallyXpress поиска от председателят на СБА инж. Емил Панчев да научи повече по проблема, за да се разбере, че решението за предоставяне на спорните права на АФБ е станало на 16 април, с решение на управата на автомобилния съюз.

снимка: асен илиев
ПОЧТИ ЦЯЛОТО ПРОТЕСТИРАЩО АВТОМОБИЛНО ВОЙНСТВО… До излизането на представителите на протестния митинг Подкрепям БФАС от срещата в Министерството на младежта и спорта, всички състезатели и фенове се събраха за обща снимка.

СИЛАТА на сегашната „контра“, с която работи лишената от лиценз БФАС и противостоенето ѝ на новото обединение Автомобилна федерация на България (АФБ) тепърва ще ескалира. Лесно е да се направи такава прогноза, още повече че на въпрос на RallyXpress дали БФАС е правила опит да контактува с новото обединение, отговорът беше едно категорично „не“. След чутите нападки със същата сигурност може да се очаква това и от АФБ. Ясно е, че всяка една от двете формации обича спорта, но признава единствено своята собствена любов. Така че оспореният с дело №4004/2014 г., VI-12 ТО на 6 март 2015 г. мандат на Владимир Илиев, ще продължи – по всичко личи – със законовите съдебни процеси и юридически прийоми. А превръщайки вторачването в съдебните прения в основна тема, ще стане така, че спортът ще отбележи към поредно осиротяване, неглижиране, че и ще се стигне до критично положение, каквото абсолютно всички декларират, че не искат, но към които абсолютно всички в Играта на тронове го тласкат.

„А много преди това, по-точно на 8 март, в Женева, имах среща с президента Тот и главният юрист на ФИА – заяви за сайта Панчев. „Освен, че ги информирах за ситуацията, заявих, че предоставяме правата за спорта на нова федерация, като по-късно изпратих на юриста подробностите (регистрация, имена на председателя) на АФБ.“ Припомняме, че СБА, която е лицензодържателя от ФИА за цялата територия на България, има правото, както и в досегашните години, да предоставя международните права за спорта на избрана от нея организация.

:: До този януари това беше БФАС, като за последно това тези права са били предоставени на федерацията с решение на УС на Съюза от 8 април 2015 г., като решението е било взето с пълно единодушие от 29 (от 31) присъстващи членове на управата на съюза.

След повече време за обяснения и по-малко време за въпроси от медиите (толкова, колкото и представителите на БФАС на трибуната), председателят и неговия заместник отидоха в Народното събрание.Те отидоха при законотворците, за да научат повече подробности около поправките в ЗФВС (слушай внимателно аудио-записа – бел. ред.), които в точно в този момент са се обсъждали в комисия. Новият спортен закон беше приет на 10 октомври 2018 г., а Правилникът за неговото приложение – на 3 април 2019 г. Два часа по-късно представители на протестиращите бяха поканени на среща с представителите на ММС, като обсъждането на проблема около отнетия лиценз продължиха точно 158 мин. 

:: Пълният нередактиран запис от изявленията на Александър Ковачев и Николай Златков след

срещата в ММС може да чуете

ТУК

От тези заявления става ясно, че БФАС ще продължи да се бори за лиценза си с всички законови средства; че борбата ще е тежка, а федерацията ще продължи да съществува докато спорът около отнемането на лиценза не стигне до своето окончателно юридическо решение; че в БФАС очакват обструкции в бъдеще, като причини за това са опасенията заради „вече започват да ни заплашват, че ще направим голяма грешка…“ както и поради „реваншизъм и саморазправа…“

Напускайки срещата с шефовете на ММС около 30 мин. преди нейния край, президентът Владимир Илиев заяви пред намалялата наполовина група от пилоти: „Аз наистина искам да се извиня за това, че съм бил толкова наивен (вероятно и за лиценза – бел. ред.), но не допусках, че една държавна институция може сама да не спазва законите…“

Ето какво заяви по телефона на сайта с новините в българския автомобилен спорт главният секретар на Министерството на младежа и спорта Асен Марков (на снимката) „Аз мисля, че срещата премина в добър тон. Подходихме с цялото си уважение за хора, които имат проблем. Разбира се, имаше момент, в който емоциите взимаха превес, но добрият тон не беше нарушен. Основното искане на представителите на БФАС е ние [Министерството на младежта и спорта] да преразгледаме решението си и да върнем лиценза. Още един път подчертавам, че основанията за отнемането на лиценза е, че автомобилната федерация (БФАС – бел. ред.) има отнети права от Съюза на българските автомобилисти за международно членство. Хронологично: януари месец получаваме писмо от СБА. С него ни уведомяват, че тези права са били делегирани на сдружението Българска федерация по автомобилен спорт и с решение на УС на СБА от 16 януари са оттеглени. Точният цитат е: „Оттегля предоставените на сдружение БФАС право да организира, планира и провежда дейности свързани с автомобилния спорт на територията на Република България. За оттеглянето на тези права е уведомена ФИА.“ Ние, естествено, разбирайки ситуацията, в която изпада БФАС, запитахме писмено ФИА по въпроса и имаме отговор от Жан Тот, в който той казва, че единствен член на ФИА е СБА с произтичащите от това права от Устава на ФИА и Международния спортен кодекс. В МСК се казва, че националната спортна власт има право да пределегира права за идна или няколко дейности на друга организация, след предварително съгласуване с ФИА. Освен това се подчертава, че националната спортна власт може да отнеме тези права, като за това уведомява международната федерация. Разбира се в този период от време (от 16 януари – бел. ред.), г-н Ковачев поиска съдействие, за да се срещне с г-н Панчев и ние съдействахме. Ние не можем да с бъркаме в отношенията между две организации. И започвайки дейността си, комисията по лицензиране, разгледахме документите. Още един път повтарям – това беше достатъчно дълъг период, в който двете организации можеха да изгладят своите противоречия, така че комисията предложи на министъра отнемането на спортната лицензия с мотивите, че БФАС вече няма правата и не може да притежава лиценз. След което имаме документи, подадени от нова федерация, която притежаваше всички налични документи и издадохме нов лиценз. В случая ние гледаме документите и даваме или взимаме лиценз – чисто документално. Защото който и да дойде, казва свята „болка“ и твърди, че е най-добър. Да не говорим, че автомобилната федерация, това се знае от всички, е блокирана от една година. По време на срещата (представителите на БФАС – бел. ред.) казаха, че са подали документи и самите те искат директно членство във ФИА и е трябвало, според тях, ние да ги изчакаме.

Самите те го заявиха, че след като г-н Янакиев се оттеглил от автомобилната федерация, на всяко поредно общо събрание е било взимано решение БФАС да кандидатства директно във ФИА. До момента това не е станало факт толкова години. И накрая ни казват – що нас не ни изчакахте малко…”