Шуменската рецепта е тайният успех на Великовия Мемориал

  • Home
  • Шуменската рецепта е тайният успех на Великовия Мемориал


ПОМНЕЩИТЕ, за да не кажем старите в спорта, сочат, че истинският рекорд от заявени участници в планинското принадлежи на единственото състезание край Бургас, носещо заглавието Слънчев бряг. Според търновецът Вальо Бонев, през 1990 г. на старта в квалификациите там има 142 автомобила. Но трябва да направим уговорката, че това е във времето, когато все още има разделение на майсторска и подготвителна групи. И още едно уточнение прави Бонев – на старта в неделя карат половината пилоти – само онези, които са покрили квалификационното

НЯКОЛКО ВАЖНИ момента факта остават записани в историята на Мемориал Валери Великов, но три от тях ще са основната характеристика на юбилейния старт в Шумен. Първо, че 5-а поредна година стартовият кръг от шампионата в планинските изкачвания не само дължи топ-ниво, но и го подобрява. Второ, че точно в 20-ото издание на шуменските автомобилни изкачвания събра рекордния брой участници след повече от 28 години – 83 автомобила. И накрая, че всички прогнозите на заклетите-експерт познавачи за нови рекорди рухнаха още след първия квалификационен манш в събота преди обед, за да се повтори това два пъти в квалификациите и веднъж в състезанието. Ако за първия факт обяснението е в списъка на ангажираните със състезанието хора и прословутия инат на един и упорството на останалите, то за издънката на профитата няма никакво логично обяснение. Впрочем коректността налага да се уточни, че не само истинските познавачи не очакваха постигнатото от инж. Христо Манолов време да падне и за това логиката изглеждаше направо желязна. Причината бе главно в монтираният допълнително шикан до сами хотел Кьошковете, защото като цяло трасето нямаше значителни различия от пролетта на 2018 г. И въпреки това Стефан Стоев записа (да уточним, че рекордът и неговите поправки трябва да се смятат за напълно нови – бел. ред.) четири впечатляващи времена, като разликата между първото рекордно постижение и новия рекорд на трасето е фантастичните 4.86 сек, а между третия нов рекорд и окончателното най-добро постижение в Мемориал Валери Великов е 2.21 сек под времето от третата тренировка.

Е, профитата не биха имали и най-малък шанс да предвидят, ако им се налагаше, с колко би бил подобрен рекорда на Мемориал Валери Великов.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
НАЙ-БЪРЗОТО ТРИО ЗА ЮБИЛЕЯ… Николай Златков, Стефан Стоев и действащият шампион Юли Телийски преди да получат купите и шампанското.

снимка за rallyxpress: петко станчев

РАДОСТ ЗА ОЧИТЕ, ЩАСТИЕ ЗА СЛУХА… Шест пъти Стефан Стоев и испанския Силвър изправяха на нокти публиката на Шуменското плато, в четири от маншовете габровецът чупеше своите рекорди. Че състезанието се подобрява във всяко следващо издание не говорят само бройката на участниците, но и цялата картина: паркът, предстартовата зона и разположените като за военен парад машини на организатора, пищните цветове на разпределената до метър рекламна площ между старта и финала, тълпите от зрители и биваците на Платото, въведените преди три години за първи път двудневни талони за публиката и най-вече атмосферата на голям моторен спектакъл, за устройването на който общинските шефове не се скъпят да помагат на организатора. Добавете и двете чисто нови светофарни уредби (стандарт WRC!!!), които таймкипърите на Иван Маринов монтираха, за да видите стартовата зона на Мемориала такава, каквато е тя и в най-лъскавите евро-състезания. Е, вярно, че в първия манш две трети от пилотите не можаха да се ориентират в кой момент потеглят… Но това „…и кога, аджеба, трябва да тръгна?“ (въпреки указанията на Димитър Георгиев-Полицая в брифинга с тях) си бе техен проблем, решен до средата на втората квалификация.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ЗАРАДИ ТОЗИ АВТОМОБИЛ СИ СТРУВА… За втори пореден път пилотът на Проспийд Ники Златков и изключителното Ауди S1 Куатро събира публиката в Мемориал Валери Великов. Точно тези „тайни“ продукти, заедно със секретната технология на самата шуменска рецепта дават и крайният резултат, от който дори и на не-доброжелателите не остава друго, освен да кажат, че състезанието си го бива отвсякъде. Ако към това и 3350-метровото трасе би се вмествало в европейските стандарти за пътища, Мемориал Валери Великов шансовете и за международно клеймо, според казаното на пресконференцията от Ники Златков (а неговите, мерки и теглилки значително се разминават с нашенските възможности) нямаше да са малки. Откъдето и да го погледнеш, Мемориал Валери Великов продължава да бъде еталонно състезание и, при положение, че Шипка-Дамасцена без никакво съмнение го задминава по показател „трасе“, то заслугата изобщо не е казанлъчани.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ИЗСТРЕЛЯН КАТО С РАКЕТЕН УСКОРИТЕЛ… Двукратният национален шампион в планинските шампионати Юли Телийски потегля от старта с рев и гръмотевици. Да припомним, че пистата в Шумен е общински път, а тази на Шипка-Дамасцена – трасе от национална пътна инфраструктура. Което означава, че колкото и добре да се справя с Мемориала шуменци, проблемът с 3350-метровата писта няма да намаляват, а ще се увеличават.

Да припомним също, че системен анализ на сайта с новините в българския автомобилен спорт от началото на януари тази година (виж ТУК) недвусмислено сочи, че в близките години в географията на планинските може да се очаква да настъпи драстична промяна.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ЧЕШКА ИЗНЕНАДА ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА… С две промени започва сезона пилотът на бургаския Вромос Пламен Камбуров – замяна на пистовия с планинския шампионат и проба на наетия от Рекс Тим Шкода Фабия S2000 в Мемориал Валери Великов. Залагайки стопроцентово на това общинско ръководство и на кмета инж. Любомир Христов, RallyXpress залага и на това, че каквито и да бъдат промените в локациите на този шампионат, Мемориал Валери Великов по-скоро ще е вечният опонент на Шипка-Дамасцена, отколкото място, за което фенове и пилоти да си спомнят с тъга, че е било най-привлекателната надпревара.

Нима някой може да възрази? Е, ако има такъв, да погледне пак списъка със заявените пилоти.

от Страшо Димов, RallyXpress В СЕГАШНИЯ вариант на Мемориал Валери Великов, още с преместването от старото на сегашното трасе към Шуменското плато, домакините от Стари столици вкараха няколко европейски „дреболии“, които моментално направиха състезанието привлекателно. RallyXpress е сочил тези факти нееднократно, така че сега няма да ги повтаряме отново. Последната европейска иновация бе от април 2018 г., когато предишната рекордна бройка от участници в заявките и на старта (71-68) моментално – точно както отвъд Калотина – сви стартовото време от 60 на 30 секунди. До 19-ото издание на Мемориала подобно нещо изобщо не бе практикувано у нас, но в края на съботата стана ясно, че шуменци идеално могат да го прилагат: 20 съдийски поста, пряка видимост и безупречно работещите връзки на инж. Таньо Танев дадоха 5 перфектни сесии, прекъснати само 3 пъти общо за 15 мин. Но както се знае, по формата „хем боли-хем сърби“, нашенецът винаги е недоволен. Ако колите на старта са малко – „нищо не става от теА“, ако пък ли са много – „за да напълнят [списъка] – пускат Сулю и Пулю!“. Ей, угодия няма! Ако не са привидно здравите нерви на полицейския директор, да е махнал с ръка, да се е врътнал и да си е заминал… Дали обаче 83 автомобила са наистина оптималната бройка за един кръг от планинския шампионат? Защото в Шумен пристигат всички онези пилоти, които сякаш са били на верига през зимата, длани и стъпала сърбят при едра шарка. Разбираемо е – Шумен е първият цяр за зимната пауза.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

БЪРЗИ, И СРЪЧНИ… Под вещото ръководство на бившият пилот Драгомир Муафов епикът от маршали ликвидира масленото петно, оставено от автомобилите на естествения шикан. От друга страна тази година паркът така отесня, че неговият отговорник – Васко Христов, бе почти пред криза в петък вечер. „Ама се оправихме, де!“ И когато в събота, веднага след втория манш, от Платото се спуснаха необичайно много зрители, логично се замислих, дали в неделя феновете ще устискат и трите манша, и приложената за първи път подгряващо (опознавателно) изкачване преди фактическото състезание? От старта до финала на този първи кръг в шампионата, заради неизбежните в спорта технически прекъсвания, Мемориалът се натовари с общо 2 часа и 39 мин допълнително време.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

КАК СТОЯТ НЕЩАТА ТАМ Николай Златков и шефа на Ал и Ко Живко Николов, двама които са видели много от спорта отвъд границата, разменят опит за онова, което още може да се направи в Мемориала. Така че се появи и еретичната мисъл всяко състезание от шампионата да има своя капацитет (миналогодишните 70 коли са идеални като бройка за Валери Великов) и съботата да е и квалификационен старт. Ясно е, че това едновременно противоречи и на „сърбещите“ и на „болещите“. Но нали и домакините не са в състояние да осигурят осветление по трасето, а и всяка придружаваща състезанието дейност (охрана, линейки, полиция) ще поиска увеличаване на заплащането от бюджет, който е разтеглив, нито се събира лесно.

И за да е 100-процентова коректността – надали в скоро време в друго състезание през годината ще има толкова мераклии да карат. Така че тази еретична мисъл е само за Мемориала. Ползите ще са за повечето ангажирани в състезанието.