Ангелов все по-близо до титла Мегапорт Рейсинг си я осигури

  • Home
  • Ангелов все по-близо до титла Мегапорт Рейсинг си я осигури


ВРЕЕНАТА на екипажите в днешните пет спринта може да следите на живо в мрежата на познатия адрес http://www.results.bg/

МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ и навигаторът му Еди Сивов (на снимката) направиха днес решителната крачка към спечелването на първата си титла в генералното класиране на националното първенство по рали, печелейки безапелационно девет от деветте скоростни етапа на шуменското Стари столици. Това, естествено бе предвидим изход от третото рали за годината, още повече, че първо в събота, а след това в неделя последователно отпаднаха от състезанието двата екипажа, които до момента бяха „крали“ по една етапна победа на „мегапортите“ – Бенчев/Спиров (Дунев Рейсинг, Субару Импреза WRХ, гр. Е) и Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, RC2).

снимка за rallyxpress: стивън момчев
НА ДВЕ РЪЦЕ ДО ТИТЛАТА… След успехите в Твърдица и Монбат Рали Сливен, Ангелов/Сивов направиха решителна крачка към първото място за годината.

Впрочем, единствена надежда, че нещо би могло да се промени в класирането на Стари столици бе, дали Миро Ангелов ще остане концентриран до край и дали ще сбърка, за да бъде атакуван резултатно в „револверното“ рали Стари столици. Но Ангелов/Сивов не направиха и една греша, поведоха колоната от старта, за да я доведат на финала с разлика от 120.4 сек пред втория в класирането на шуменското състезание. Само за записа: от Монбат Рали Сливен до днес, екипажът е спечелил общо 16 последователни етапни победи. А както изглежда ще продължи в този ритъм и по време на сръбското рали в края на този месец. Важен момент е, че ако Стари столици бе второто от двете ралита с най-нисък коефициент – 1, то в Сърбия Рали всичко ще се брои по 1.6. И докато Ангелов докара нещата „на две ръце разстояние“ от титлата, то отборът на Мегапорт Рейсинг Тим вече си е гарантирал титлата след три победи (75 т.), а най-близкия до него – евентуален съперник – Моторспорт Академия в момента има наполовина по-малко. Така че в оставащите Сърбия Рали и българския кръг от евротрофея, не би могъл да се намери тим, който да спечели толкова, че да задмине екипът на Мегапорт Рейсинг. Освен бонус точките от съботния и неделния ден (по 7 за всеки), Ангелов/Сивов взеха и последната скоростна отсечка – Шуменска крепост (9.20 км), която победа допълни актива им с 5 т. за т.нар. „пауър стейдж“. В двата дни на Стари столици екипажът на Мегапорт Рейсинг държеше ралито под пълен контрол и бяха начело на колоната от старта до финала.

снимка за rallyxpress: стивън момчев

ЕДНА СТЪПКА НАЗАД… Срещу добре подготвените коли на конкурентите си, единственото, на което разчиташе Гошо Василев бе шанса. И той сработи за него. Ако сегашната разлика с втория във временното класирането и първенци за миналата година – Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Пежо 208 R2, RC4) е по-малка от очакваното, то това е, защото за разлика от Монбат Рали Сливен, шуменския кръг има най-малкия коефициент – 1, по който се умножават спечелените точки. Втори в края на шуменската надпревара са миналогодишните победители тук Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, RC2). В Стари столици, с доста овехтелия и недоподготвен автомобил, сливналии гонеха място на подиума повече заради престиж, след като шансовете им да победят Шкода-та се свеждаха единствено до възможни теории. Въпреки това стартът на финалната отсечка – Шуменска крепост (9.2 км) носеше заряда на вълнуваща интрига. До този момент разликата между Василев/Добрев и Стратиев/Борисов бе само 5.1 сек, секунди, които лесно могат да бъдат заличени на тази дистанция.

снимка за rallyxpress: стивън момчев

ЕДНО СТЪПАЛО НАГОРЕ… Шампионите от 2018 г. допълниха ездата си и голяма доза шанс, след като екипажа на АРТ отпадна от състезанието. На това трасе обаче варненското Пежо не успя да се справи със сливенската кола и на финала шампионите трети – на 8.5 от победителите днес. Втората интрига, която чакаше решаването си в неделния ден – кой от двата екипажа Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултрас, Ситроен С2 R2, RC4) или Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт Рейсинг, Ситроен DS3 R3 Макс) ще е първият екипаж, който не е стъпил на подиума. Тя пък се реши в полза на двамата състезатели от Преслав, които макар да загубиха позиция финалния спринт над Шумен останаха докрай силно мотивирани. В края на ралито те продължаваха да имат комфортна преднина от близо ¼ минута, което автоматично предвещаваше и връщане на газта преди церемонията по награждаването. Преславчани са най-добре класиралият се екипаж в RC4.

снимка за rallyxpress: стивън момчев

И 80 БЪЛГАРСКИ КИЛОМЕТРА НА СМЕТКАТА… Дани Попов и Ангел Башкехайов ще дописаха километража си от ADAC Опел Адам Къп и с кратката дистанция от Стари сторици


СЛЕД три кръга от шампионата за 2018 г. в генералното класиране начело са Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5) 152.4 т., следвани от Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Пежо 208 R2) 95.0, Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9) 79.0, Григор Григоров/Еди Сивов (Григоров Рейсинг, Пежо 208 R2) 71.4, Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт Рейсинг, Ситроен DS3 R3 Макс) 53.5, Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) 49.0 т., и др.

Титов обаче е най-добре представилият се екипаж в RC3, а заедно с оглавилият класирането на автомобилите с един двигателен мост Стратиев, ще продължат борбата за този приз, в който лидерството бе поето след Шумен от тандема на Марина Моторспорт и Сърбия Рали в края на месеца. Като особено успешно може да бъде оценена премиерата на автомобила на Опел Адам Къп, каран от екипажа на Ясен Попов Рейсинг Даниел Попов/Ангел Башкехайов. Макар автомобилът им да не е със същата мощност както тези, в регистрирания от тях клас RC4, младежите са 7-и в генералното класиране и трети в класа си. Точно както Ангелов и Сивов са близо до титлата, така и близо до националното си звание в RС5 се намира и екипажа на Моторспорт Академия Денис Станчовски/Младен Карчев (Хюндай i20 Купе), който до момента на шампионата са другия тандем, който има пълен сбор от точки – 75 и е въпрос на време, за да вземе и титлата на страната, и тази на Хюндай Рейсинг Трофи. Двамата се класираха 10-и, прибирайки последната от раздаваните за първенството точки. РЕЗУЛТАТИ НА ЖИВО В НЕТА

ВРЕМЕНАТА на екипажите в днешните пет спринта може да следите на живо в мрежата на познатия адрес http://www.results.bg/