Ицо Христанов: Главна цел бе логистика-сигурност в ралито

  • Home
  • Ицо Христанов: Главна цел бе логистика-сигурност в ралито

ПРОМЕНИТЕ в рали Твърдица-Елена тази година изглеждат на пръв поглед козметични, но истината е, че дори и малките промени във формата на състезанието показват внимателно премисляне на цялата философия на надпреварата. „Нашата основна цел беше да работим за логистиката и сигурността на ралито. – заяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Христо Христанов (на снимката), заместник директор по сигурността на рали Твърдица-Елена.- В тази посока са направени и промените в тазгодишното издание.“ Една от важните промени е, че финалният скоростен етап от миналата година – Хюндай, който бе в центъра на Твърдица и бе реверанс към публиката, която не е отишла в Балкана, сега е преместен като трета за съботния ден скоростна отсечка. „Освен че има променена дължина (сега 2.6 км), отсечката има и различна конфигурация, която ще е по-добра за публиката. – смята Христанов. – Ако миналата година това беше финал и зрителите бяха много, сега очакваме повече, защото на тези, които отидат на СЕ Твърдица (23.55 км) ще са им необходими около 15 мин, за да се върнат обратно в градчето и да видят специалния етап в центъра и около шадравана.“ Христанов разкрива и идеята за промяната: едно, че така се увеличава възможността за един допълнителен етап, и – а това вероятно е бил и тежкият аргумент – с атракцията силно се нарушават всякакви логистични дейности на екипажите в самия край на състезанието. „Неделя късен след обед е, всеки иска да си тръгне по-бързо, за да се прибере…“ Отделно отговорникът за сигурността прави и кратък анализ на новото трасе Лазарци (5.6 км), което се кара два пъти като 6-а и 7-а скоростни отсечки в неделя. „Асфалтът е здрав, стар и държи много. Пътят не е много широк, такива каквито са повечето тук в Твърдишкия балкан – обяснява Христанов. – Има почти всички елементи от една добра скоростна отсечка, етап в който може да се намерят и бързи, и обратни, завои, има изкачване, има и спускане, но не с големи разлики във височините. Отделно трасето минава през две махали, но през по-голямата част от времето се кара в гора.“ Ето и най-важните факти от рали Твърдица-Елена през миналата година:

В ПРАВИЛНИЦИТЕ за автомобилните ралита тази година е записано, че последният скоростен етап от всяко състезание е пауър- или премиум стейдж. Тънката разлика в тези две определения, с която БФАС очевидно се е презастраховала е, че пауърстейджът в стандартите на световните серии е онзи последен скоростен етап, който обаче се предава директно по телевизия. Българското допълнение премиум-стейдж е вариантът на финалната скоростна отсечка, но… без директно телевизионно предаване. Всичко това означава, че Твърдица-Елена ще има класически пауърстейдж, който Националната кабелна телевизия Евроком ще излъчи в неделя от 15:13 ч. Предаванията ще започнат обаче още в петък вечерта (20:00) с церемониалния старт, а в събота ще има директни включвания от някои от специалните етапи. Припомняме, че още с „нулевото“ състезание Твърдица през 2005 г., преди ралито да влезе в шампионата на България, Евроком направи първото тв-излъчване на живо.

снимка: александър ашминов/a&a press

ЗА ДЕБЮТ –  ОТ ОБИКНОВЕНА СТРОИТЕЛНА ВИШКА… Операторът на Евроком следи внимателно с камерата си десния завой, който изпълнява слвенчанинът Георги Василев, първият победител в рали Твърдица.