В голямото каре: залозите са направени, кой ще каже пас?

  • Home
  • В голямото каре: залозите са направени, кой ще каже пас?


ДОСТАТЪЧНИ главоболия за всеки, които иска да си води сметки на точките имаше през миналия сезон, след като БФАС въведе еднократните лицензи за пилотите. В системата има много резон, но и създава проблеми, които (това се видя с отборното класиране от Стари столици 2017 г.), ако всичките издавани от секретариата на състезанието документи, нямат и ясно видима бележка кой от стартиралите е с право за класиране, но без да получава точките за годишното подреждане. Така че: Секретариат, айде помагайте!

КАКВОТО И ДА се обсъжда като прогнози за класирането в рали Твърдица е ясно, че първо трябва да се държи сметка за голямото каре в стартовия лист. Първият по време победител от Твърдица (2005), шампион за 2015 г. и последен победител от Шумен 2017 г. – Георги Василев (Дианел Рейсинг), вицешампионът за 2016 г. Йордан Атанасов (АРТ Рейсинг Тим) и техните „кавалеристи“ са двама, за които първият старт ще е изключително важен. За сливналията – защото от Твърдица или по-точно след това рали, ще зависи дали да има пълна програма на краткото национално първенство. За варненецът – защото ще иска оттук да вземе максимума, в спринтирането едновременно по двете писти – националната и тази на балканската купа в трофея на ФИА. Всеки един от тях има толкова опит и практика със своите „деветки“, колкото останалите двама общо едва ли биха събрали дори една трета от това общуване с новите си бегачки. И още за карето: разбира се – Миро Ангелов (Мегапорт), който за два сезона смени два чисто нови автомобила, всеки един от които (с Шкода-та сега особено!) му даваха огромни предимства за титлата и пилотът добре го оценява.

И накрая, с уговорката, че от тримата той е с най-краткото общуване с бегачката си – Калин Бенчев (Дунев Рейсинг, виж линка ТУК).

Съвсем условно, разбира се, картите са раздадени и в събота вечерта, в церемониалния старт, ще бъдат направени първите залози. Кой от това каре първи ще каже и изобщо ще има ли такъв пилот, който да каже „пас“? Да припомним, че в покера това означава, че от първо раздаване на играча са се паднали много добри карти. „Всичко при нас е окей, направихме тестове, доволен съм“, кратко и по военно рапортува за сайта Георги Василев. От старта на Мемориал Валери Великов до днес, неговата програма остава непроменена: участия в отбрани планински, със сигурност стартове в Сърбия („Там те уважават, удоволствие е да караш за сърбите!“) и вероятно Шумен.

колаж на rallyxpress: лични снимки на георги василев и йордан атанасов
ЗА ПОСЛЕДНО ПРЕДИ СТАРТА… (вляво) Лидерът на Дианел Рейсинг Гошо Василев се опитва да оптимизира работата на екипа си, преди да седне зад волана. Сливналията сочи, че трябва вода за интеркулера на турбото, но всички гледат обектива, „за да излязат хубави“, за читателите на сайта. (вдясно) И в тестовете, макар и с разменени позиции – „барнати“ както винаги – варненците Данчо Атанасов и Янаки Янакиев са си направили анализа на свършеното в късния след обед.

За останалите две ралита, според Василев, ще се мисли. Макар, за да сме честни – нима той и Стефан Добрев ще си позволят лукса у дома да бъдат публика? Надали! Следователно единствено остава да се мисли за България. „Пак го казвам за RallyXpress – ако тази година стартирахме, то това е благодарение на средствата на приятели и най-вече на хората от клуба“, разкрива финансовите си източници Гошо Василев. В очакване на поръчаните резервни части, до преди четири дни неговият „кавалерист“ е бил „долу на пода“ в гаража. Вчера е бил събран, а днес – кратък тест за надеждността на свършената работа.

снимка: личен архив на йордан атанасов

МОТОРЪТ МУ ОЩЕ „ЧУКА“… В края на теста на скоростната Девина, Мицубиши-то на екипажа Атанасов/Янакиев – без съмнение – най-красивия дизайн в колоната, е оставено да изстива край трасето. „Направихме си теста, точно както си бяхме намислили. На трасето на бившата отсечка от Твърдица – Девина, – обяви Атанасов тази вече. – Не повече от десетина километра. Нямам забележки, смятам че сме напълно готови.“ Вчера са пристигнали и поръчаните мокри гуми, като към това Данчо подхожда и малко суеверно: „Когато имам гуми за дъжд – никога не вали! Не, никога не гледам метеорологичните сайтове, поне не до последния момент…“ Тази година, обикновено доста лъскавите и цветни боксовете на рали Твърдица, ще бъдат още по-пищни, след като в градчето отборът на АРТ Рейсинг Тим ще пристигне с брандираният наново и за първи път с нов дизайн сервизен камион на отбора. В националния шампионат по рали, за разлика от пистовите надпревари (сервизният камион на Георги Пейчев преди пет години и сегашният ТИР на шампиона Константин Маршавелов), с такова високо ниво на тимов имидж могат да се похвалят единствено екипажите от твърдишката Моторспрот Академия. „Да, за първи път излиза от Варна в този вид. Има още малко за довършване, но брандирахме буса специално заради началото на шампионата“, уточнява Данчо Атанасов.

снимка: личен архив на йордан атанасов

НОВА „КОЖА“ И ЗА РАБОТЯГАТА В АРТ РЕЙСИНГ… Данчо Атанасов и Янаки Янакиев са седнали на стъпалата на сервизния бус, след като последната точка от програмата преди старта на Твърдица е била изпълнена.