Танак взима две по ред трима с по 3 победи

  • Home
  • Танак взима две по ред трима с по 3 победи


:: Класиране в шампионата на пилотите (9 от 13 състезания): Тиери Нювил (Бел, Хюндай i20 WRC) 172 т., Себастиян Ожие (Фр, Форд Фиеста WRC) 149, Отт Танак (Ест, Тойота Ярис WRC) 136, Есапека Лаппи (Фин, Тойота Ярис WRC) 88, Андреа Микелсен (Норв, Хюндай i20 WRC) 66, Дани Сордо (Исп, Хюндай i20 WRC) 60 т., и др.

:: Спечелени етапни победи: Танак  6 т., Ожие 4, Сордо 3, Латвала 2 Лаппи, Брийн, Нювил 1.

:: Лидери в генералното класиране: Ожие: 2; Танак: 1/3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18

След ожесточена конкуренция през първите два дни, Отт Танак спечели втория си пореден кръг в сериите на WRC в Германия и първото асфалтово събитие за отбора на Тойота. Той е третият пилот в шампионата през тази година, след Себастиян Ожие и Тиери Нювил, който е спечелил по три от деветте старта до момента. Въпреки нестабилното участие в ADAC Рали Германия, вторият в класирането Тиери Нювил  се премести на две точки по-далеч от Себастиян Ожие в първенството на пилотите. По-късно в състезанието от третото място и от надпреварата отпадна Яри-Мати Латвала, но то бе взето от съотборника му в Toyota Есапека Лаппи. Както във Финландия, това беше още едно добро рали за Тойота и Хюндай рали, но също и разочароващо за М-Спорт и Ситроен.   След представянето на автомобилите Тойота с новите си модернизирани двигатели на предишния старт в Несте Рали, финландският екип на Тойота Газоо Рейсинг дойде в Германия като екип, който все още не е спечелил асфалтово рали, независимо че техният пилот Отт Танак спечели това събитие миналата година, но за екипа на М-Спорт. Форд и трите пилоти в екипа имаха съвсем нови автомобили за това събитие. Но най-бързият пилот в това събитието бе Танак, чиито шест етапни победи дойдоха в лозята на Мозел и през първите 24 часа на ADAC Рали Германия. Когато ралито се премести за втория ден до военните етапи на Баумхолдер, Танак продължаваше да играе водеща роля, въпреки че времената му на етапите бяха подобрявани от двамата му съотборници Яри-Мати Латвала и Есапекка Лапи, от Тиери Нювил (Хюндай) и от Крейг Брийн (Ситроен).

снимка: официален сайт на световния шампионат по рали
ТОТАЛЕН КОНТРОЛ… Само след първия от 18-те скоростни етапа, Отт Танак не беше начело на колоната. Естонецът обаче направи най-зрялото си каране до момента, печелейки и първата асфалтова битка за Тойота Газоо Рейсинг.

Себастиян Ожие беше наблизо, но се отказа от след едно влизане в дупка и спукана гума. Танак бе близо 3/4 от минутата пред Сордо и можеше да намали скоростта му. Испанецът вървеше добре, влязъл в ожесточена битка с Латвала и Нювил за второто място. Тойота и Хюндай редуваха позициите на върха на резултатите, докато до събота вечер M-Спорт и Ситроен бяха видимо назад. Третият шофьор на Хюндай – Андреас Микелсен, обаче постоянно се бореше, но също се опитваше да промени начина си на шофиране, за да подхожда на колата при тези условия.

снимка: официален сайт на adac рали германия

ЗАБРАВИЛ ЗА ФИНАЛНИТЕ АТАКИ… Лидерът в шампионата на пилотите Тиери Нювил „облизва“ сламената бала, карайки консервативно и единствено с мисълта за точковия авантаж пред Ожие М-Спорт изкара нов автомобили за Ерик Камили, който прекрати участието си заради проблем с алтернатора по време на преход, докато Гъс Грийнсмит, който първоначално губеше време заради проблем с задвижващия вал, отпадна заради радиатора. Независимият отбор Фиеста, включваше Фабиан Крейм, завършил 4-ти и Кайетан Кайетанович  – 5-ти.

снимка: официален сайт на adac рали германия

БЛИЗО ПОД ВЪРХА, НО БЕЗ ДА ЗАЛАГА ТВЪРДА ЕЗДА… Екипажът на М-Спорт Себастиян Ожие и Жулиен Инграсия запазиха темпото си, но то бе доминирано от разумността да не се повтори проблемът с танковата дупка. Освен очевидната лекота, с която Танак успя да запази водещата си позиция през втората половина на състезанието, зад него битката се водеше много остро.

Отт Танак заяви: „Все още сме далеч в шампионската титла, но беше хубаво да спечелим във Финландия и тук. Очевидно това беше много трудно. Трябва да кажа, че Себ натиска толкова силно (преди спукването – бел. ред), но направихме всичко по силите си и излязохме като победители и не можем да се оплачем. Тази пета печели WRC, съвпадаща с рекорда на колегите си от естонския Марко Мартин. Той винаги ме тласкаше да се справя по-добре, така че предполагам, че все още има състезания, които да спечелим.“

снимка: официален сайт на световния шампионат по рали

ПОБУТВАНЕ ОТ ФОРТУНА… Разместване в класирането дойде в самия край на ADAC Рали Германия, след като първо Латвала, след него Остберг и накрая Сордо (на снимката) овакантиха три места в челото на асфалтовото рали.

НА ФИНАЛА на ADAC Рали Германия имаме и забележителна четвърта победа в WRC2, тази година за Ян Копецки (на снимката), който щурмува първото място, след като спукана гума го прати едва на 8-о място в общото подреждане. Но също имаме и прекрасно подкрепящо пилотиране от неговия съотборник от Шкода Моторспорт Кале Рованпера, който завърши на второ място. Но имаше, макар и за много кратко, едно предизвикателство. За Шкода това предизвикателство дойде от частните пилоти Фабио Андолфи (трети) и Лукаш Пиняйек (6-ти). Екипът на шевроните бяха оглавявани от Стефан Лефевър, който се бори със спукана гума и потрошено колело, повредило окачването, за да завърши 8-ми, докато Йоан Бонато загуби етапи след спукана гума в момент, в който се намираше на второто място в WRC2. Истински подвиг е 6-ото място на Симоне Темпестини, след като и италианецът записа серия от спуквания на гумите. При Хюндай беше записан и Пиер-Луис Любе, който се оттегли от удар, а Николас Чаимин (7-ти) бе наказан за два пъти превишаването скоростта. Всичко вървеше добре на Копецки, докато не спука гума в съботната сутрин и изведнъж падна на деветото място.

снимка: официален сайт на adac рали германия

САМО ЗА КРАТКО ИЗВЪН ИГРАТА… Спукана гума и надежди за титлата, които вехнат от 9-ото място. Но Копецки предприе такъв щурм към челото на WRC2, какъвто рядко се вижда, а още по-рядко е толкова успешен! Той се биеше с невероятно силна конкуренция, подкрепен единствено от съотборника си Кале Рованпера. Чехът беше 73.2 секунди зад новоизпечения лидер Ерик Камили, а това предполагаше ужасно труден процес на възстановяване. Дали надеждите му за шампионата бяха изчезнали? След сриването, Копецки обаче беше най-бързият в WRC2 на всеки етап и до финала, едно мощно настъпление, което ко извади със 7 т. преднина пред Тидеман. Шампионските шансове в тази серия бяха ясни. Шкода планира 2018 г. да бъде битка между водачите им Понтус Тидеман и Ян Копецки. Програмата за всеки от тях беше избрана така, че двамата да не се борят един срещу друг през сезона. Преди Германия Тидеман бе спечелил три събития и веднъж завърши втори. Копецки спечели три пъти, това беше четвърти връх на подиума.

:: Временно класиране в WRC2: Ян Копецки (Чех, Шкода Фабия R5) 100 т., следван от Понтус Тидеман (Шв, Шкода Фабия R5) 93, Гъс Грийнсмит (Вбр, Форд Фиеста R5) 55 т., и др.

:: Спечелени етапни победи: Копецки 12, Рованпера 21, Крейм, Соланс, Андолфи и Лефевър – по 1.

:: Лидери в генералното класиране: Копецки: 2-3-4-5-6-7-8/15-16-17-18; Камили: 9-10-11-12-13; Рованпера: 1/15-16; Андолфи: 14.