Всички тимове имаха своите драми в Мексико

  • Home
  • Всички тимове имаха своите драми в Мексико


:: Класиране в 4-ия кръг: Ожие/Инграсия (Ситроен С3 WRC) 3.37:08.0 ч., следван на 30.2 сек от Танак/Ярвеоя (Тойота Ярис WRC), на 49.9 от Евънс/Маршал (Форд Фиеста WRC), на 1:27.0 мин от Нювил/Гилсул (Хюндай i20 WRC), на 6:06.0 от Мийки/Маршал (Тойота Ярис WRC), на 15:35.5 от Гуера/Запата (Шкода Фабия R5), на 18:51.5 от Булакия/Крету (Шкода Фабия R5), на 18:55.9 от Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), на 22:44.1 от Сордо/Дел Барио (Хюндай i20 WRC), на 30:13.8 мин от Тривино/Морено (Шкода Фабия R5), и др.
:: Лидери на колоната: Лапи – 1; Микелсен: 2-3-4; Ожие: 5-6-7-8-9; Мийки: 10; Ожие: 11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21.
:: Победители в скоростните отсечки: Ожие 6, Танак 5, Микелсен 3, Нювил и Латвала – по 2, Лапи и Сордо – по 1.
:: Класиране в шампионата на пилотите (4-и от 14 кръга): Танак 65 т., Ожие 61, Нювил 55, Мийки 35, Евънс 28, Лапи 20, Льоб 18, Латвала 14 т.
:: Класиране в шампионата на производителите (4-и от 14 кръга): Тойота Газоо Рейсинг 86, Ситроен Тотал 78, Хюндай Моторспорт 77, М-Спорт 45 т.

ПИЛОТЪТ на Ситроен Себастиан Ожие доминираше в горещото, сухо и прашно рали Мексико. За известно време Ожие бе преследван от Елфин Евънс, преди състезателят на Форд да бъде изпреварен от лидера в тима на Тойота Отт Танак. Постоянният Евънс завърши трети, но без да спечели нито един етап. Водачът на Хюндай Моторспорт Тиери Нювил се бореше да завърши на четвърто място. Въпреки че всеки от заводските отбори да завърши в челната четворка със свой екипаж, всички тези тимове изтърпяха сериозни драми. Cитроен, Хюндай и Тойота спечелиха етапи, но не и M-Спорт. Шестият в класирането мексикански пилот на Шкода Бенито Гуера се изравни с най-добрия резултат, постиган от R5 в WRC, докато представителят на M-Спорт – полякът Лукаш Пиeнязек взе максималните за категорията WRC2 Pro точки. Танак все още е начело на първенството на пилотите, сега с четири точки пред Ожие, докато Тойота води на Ситроен с 8 т. в серията на производителите.   Отт Танак дойде в Мексико за първи път в кариерата си, но скоро открива негативните последици – като отваряне на пътя през първия ден на състезанието с чакъл. Това е първото рали в кариерата на естонеца, в което той се оказва в ролята на чистач. В края на първия тур от етапи Танак беше девети, но при втория пасаж нещата започнаха да се подобряват. Четвърти в края на първия ден, трети след втория ден, за да се премести на второ място в началния етап на последния ден. Това беше най-добрата част от ралито за Тойота. Късно следобед на първия ден Яри-Мати Латвала спря с точно същия проблем в батерията, както имаше в това състезание преди година. Той реши да не се отказва и върна като осми. Латвала почти се изкачи на седмо място, но на предпоследния етап радиаторът загуби вода и след етапа екипажът трябваше да събере вода от близката река, продължавайки до финала на ралито, но там пристигна, загубил голяма част от предната част на колата. Междувременно Крис Мийки имаше окуражаваща първа сутрин и беше развълнуван и на първия етап от Ден 2, когато направи единственото си най-добро време на събитието и за кратко пое водачеството. За съжаление усмивката не продължи дълго и съдбата му тръгна обратно надолу, докато всичко, за което можеше Крис да се стреми, беше добро време в пауърстейджа. Той го направи, като само пропусна максималните допълнителни точки с 0.025 сек. от времето, записано от Ожие.

снимка: официален сайт на световното първенство
БЕЗКОМПРОМИСЕН… От събота след обед до неделния финал Себ Ожие не допусна дори да бъде застигнат от някой от конкурентите си.

Над отбора от два автомобила на Ситроен надвисна и ужас, когато Есапека Лапи се измъкна от пътя, частично блокирайки маршрута около сляп завой на първия етап от втория ден. Това накара водача да наложи значителни санкции за пропуснати етапи, но доведе до любопитна серия от последствия. Организаторите можеха веднага да усетят опасността от ситуацията, въпреки че навигаторът на Лапи се втурна след завой, за да предупреди предстоящите конкуренти. Организаторите незабавно отмениха тази скоростна отсечка и издадоха условни времена за засегнатите екипажи, сред които беше и лидерът на рали Ожие, който точно преди този момент се бе оказал със спукана предна дясна гума пункция и е карал бавно. Имаше хаос и когато Крис Мийки веднага каза, че „червения флаг“ е мръсен трик от Ситроен, което впоследствие се оказа невярно. За рали фенове, това беше просто още една добавка за легендарния късмет на Ожие!   Хюндай бяха засенчени от Ситроен и Тойота. Дани Сордо, на първото си WRC събитие за отбора тази година, понесе случайно същата електрическа техническа грешка като тази в Ярис-а на Латвала и също трябваше да пропусне етапите, но накрая завърши на 9-о място като цяло. Тиери Нювил установи, че колата не е същата както в предишните състезания при това височинно надбягване и бе силно деморализиран. Той обаче се бори и зае 4-о място.

снимка: официален сайт на световното първенство

ЕКСТРЕМНО БЪРЗ… Макар и със закъснение, Отт Танак наложи темпото си над пилота на М-Спорт и за 60 км успя да му отмъкне второто място и точките в пауърстйджа. Андреас Микелсен се засили в петък сутринта, водещ бе в продължение на три етапа, преди да удари скала в средата на пътя и да повреди окачването, принуждавайки го да пропусне отсечки и да рестартира първия автомобил на следващия ден. Директорът на корейския отбор Андреа Адамо каза, че това е лош петък за двама пилоти, а третият е много нещастен, издавайки, че „в ругатните понякога Тиери е по-италианец от мен!”   Трудно е да се оцени съдбата на екипа от два автомобила на М-Спорт, особено когато Теему Сунинен излезе от пътя на първия ортодоксален етап от събитието, повреждайки колата твърде лошо, за да бъде поправена, Но екипът имаше Елфин Евънс. Той изпълни едно от най-големите състезания в кариерата си, атакува второ място за половината от мексиканското рали и не се втренчи в мисълта да се състезава срещу Ожие и Танак. За съжаление третото му място, „пробутано му от Танак“ и липсата на най-бързият етап, не даде право на Евънс да се гордее с Мексико. Ниската бройка на регистрираните даде шанс за добри резултати на пилотите R5, двама от които имаха прекрасни събития.

В категорията на WRC2 Pro имаше само един състезател, а M-Sport, Лукаш Пиeнязек, който завърши, въпреки повредената спирачна система на своята Фиеста. WRC2 Аматьора звездата беше 18-годишният боливийски Марко Буласия (на снимката най-долу), който дълго време водеше автомобилите R5, докато популярният ветеран мексикански Бенито Гуера (Шкода Фабия R5), се придвижи напред. Буласия прекара дълго време под атаките на Латвала, който се опитваше да спечели допълнителни точки след проблемите си, но накрая Буласия успя да удържи позицията си.

   Рали Мексико създаде почти трескаво вълнение за местните фенове, чиито семейства подкрепят събитието, което организаторите спечелиха от въображаемата социална подкрепа за селските общности.

снимка: лична фейсбук страница на евънс

ЖЕГА И ПОД НАПРЕЖЕНИЕ… „Да, трябваше да бъдем още малко по-бързи“, ката Елфин Евънс коментира тройката скоростни етапи в неделния ден и третото си място на подиума. Организаторите имаха трудно събитие, което започна още от първия етап, който трябваше да бъде спрян и да се издадат условни времена за трима от най-добрите водачи, заради повреден изкуствен скок на скоростния градски етап. След тежка критика организаторите свалиха изкуствен скок на друг суперспециален етап. След това те трябваше да вземат решения, два пъти засягащи управляващия световен шампион. Имаше и спорно решение на стюардите да се накажат Сунинен, Латвала, Микелсен, Лапи и Мийки с €3000 евро, недоволни от шофьорите, които затоплят гумите си преди началната градския скоростен етап в четвъртък вечерта.