С нечуван старт на 283 екипажа започва сезона на Острова

  • Home
  • С нечуван старт на 283 екипажа започва сезона на Острова

ПРЕДСТОЯЩИЯТ уикенд ще отбележи същинското начало на рали първенствата във Великобритания, когато в две различни ралита – едното валидно за шампионата на Острова, а другото – за титлата на Шотландия, ще стартират – не, не е грешка – общо 283 екипажа! Така говорят листите със заявките в Уест Корк Рали (Вбр) – 205 и изглеждащите скромни на този фон 78 имена в заявките на Бордър Каунти Рали (Шот.) В годишния календар и двете състезания са втори, но „планинците“ започват годината едва от Бордър Каунти Рали, след като поради лоши условия, откриващото Сноумен Рали бе отменено. На старта на Уест Корк Рали има не само много коли (11 шампионатни класа, допълнени от автомобилите с действаща хомологация от ФИА), но и ще донесе точки за 6 отделни шампионата на Великобритания (всички карат по едни трасета) – от стандартните, през младежкото първенство (23 екипажа) до каращите старото поколение фенове да въздишат по класическите Форд Мк I и II в първенството на страната за исторически автомобили. С две думи: всяка „пушка“, стига да може да „стреля“, се вкарва в битката за тези титли – от Ескортите на 60-те, до миналогодишните WRCars и днешните лъскави “ер-петици“. Класическа схема за Уест Корк: два дни, 15 скоростни отсечки, дистанция от 220 км, след което в неделя надвечер ще се знае дали действащият островен шампион Мадс Едуардс (Форд Феста R5, 25 т.) ще е още начело на класирането или вторият в подреждането след първото рали – Дейвид Боги (Шкода Фабия R5, 18) е успял да свие авантажът.

снимка: официален сайт на brc
ЕДНА КРАЧКА КЪМ ДУБЛА… С победата си в Камбриън Рали, Мадс Едуард направи заявката, че ще брани титлата си от 2018 г.

Да бъдеш пестелив на Острова се смята за  достойнство, а същото качество в Шотландия е национална черта, заради която „меренето е два пъти повече от рязането“. Дори и нашите габровци могат да почервенеят от завист за умението на шотландците. Защото справката с календара на SRC сочи, че нито един от седемте кръга за годината не е… в два дни! Не, не е шампионат на спринт, защото Бордър Каунти Рали (център в Джетбърг) си е 100-процентово пълноценно, но много икономично надбягване: 6 отсечки (72 км) и дистанция от 206.4 км, компактно разположение на етапите, изчистен от „празно“ време график и… намалени (по габровско-шотландски) разходи. За разлика от двойните шампиони и пилоти на Форд Фиеста R5 – Юън Трорбърн  и  Пол Битън, локалните фенове вероятно са силно разочаровани, защото един от най-популярните през последните години местните пилоти – четирикратният първенец на Високите земи Дейвид Боги е предпочел участието си в Уест Корк, вместо да се пуска пред своите за шеста победа в Джетбърг и Бордър Каунти Рали.

снимка: лична фейсбук страница на юън трорбърн

С ПОГЛЕД КЪМ ТИТЛАТА ОТПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ… Юън Трорбърн ще стартира в събота в Джетбърг, за да се опита да повтори успеха си в SCO Впрочем заслужава си да отбележим, че Дейвид Боги е единственият пилот след Колин Макрий, който освен четирите титли на Шотландия е взел и Короната на Острова в ралитата (2009). Естествено, Великият Колин няма как в обозримо време да бъде задминат от друг шотландец.

Поне не и до онзи момент, в който не се намери локален пилот, който да спечели и шотландското, и британското първенства, за да ги използва като стъпалата към световната титла…