Три дузини класни автомобили в старта на Бордър Каунти Рали

  • Home
  • Три дузини класни автомобили в старта на Бордър Каунти Рали


ВЪРХУ ЧЕТИРИТЕ трасета домакините на Бордър Каунти Рали са монтирали 6 скоростни етапа (един се кара два пъти, най-дългият – Поупс Хил, 12.4 м), които са с обща дължина от 72 км. От старта на Площада на абатството до финала там, за точно 12 състезателни часа, колоната трябва да измине 211.6 км.

ТОЧНО ТРИ ДУЗИНИ са класните автомобили, които застават на старта на първото от шесткръговото първенство на Шотландия рали – Бордър Каунти, чийто център е гр. Джедбърг. Само на 16 км от границата с Англия, красивото градче на Кралица Мери Шотландска, сега приема началото на шампионата, след като първия кръг от програмата за 2019 г. в началото на месеца бе отменен. Списъкът на участниците бе публикуван днес и включва предварително обявените 77 екипажа, на които предстои традиционното за Острова дъждовно макадамово надбягване в горските масиви и с двукратно сервизно обслужване във Форест Ентърпрайз парк. В подножието на Абатството в Джетбърг в събота ще се проточи колона, на върха на която обаче ще са 10 Субару, 14 „кавалеристи“ от 6 до 9 версия, по 4 от хитовите „ер-пет“, WRCars от предишните сезони и S2000. Всъщност листата със зоявките е разделен на 11 класа, последните ри от които обхващат съвременните автомобили по стандартите и хомологациите на Международната автомобилна федерация и измежду които реално ще бъдеопределен и новият шампион както на Шотландия, така и на Великобритания.

ТРУДНО СРЕЩУ ФОРДОВЕТЕ… През зимата на 2017 г. нандем Деси Хенри и Лиъм Монихън имаха много главоболия срещу местните Фиеста, но и с каращият като тях Шкода Фабия R5 шведско-норвежки екипаж Фредрик Алин/Торстен Ериксен, които записаха първата чужда победа в крайграничното рали.

За другите 6 класа, за които се борят три дузини митични Форд Ескорт Mk I и Mk II (на Острова тези коли са на изключително висока почит!), или екзотиките като Талбо Сънбиим,  МG Метро 6R4 или Воксхол Чивет, едва ли трябва да се говори: всичко, което е годно за състезание е лъснато и е готова да бъде извадено на терена! И точно около тези заявки се замисляш. Дори и само поглеждайки списък логично се питаш, дали в Шотландия, а и изобщо в Обединеното кралство, има достатъчно здрави и бързи спортни коли, които да прашастват по гаражите, само защото хомологациите им от ФИА са изтекли преди някое и друго десетилетие?

графика за rallyxpress: регламентът на бордър кауни рали

ПОНЕ ТУК НЕ ИМ ОТСТЪПВАМЕ… Точно както и у дома, регулациите за състезанието са подготвени стриктно според традициите и стандартите на престижно първенство. Няма начин!

Ако британците са свикнали да си правят сметките точно, то шотландците са си откровени циции, за да позволят „стоката да залежава“. А при нас: броим ладите по държавата, броим „саксофони“-те в Саксоландия, а стартовите списъци я мина, я не половината на шотландското