Бенчев/Спиров с чистак бяло Субару N14 на старта в събота

  • Home
  • Бенчев/Спиров с чистак бяло Субару N14 на старта в събота


ДОСТАТЪЧНИ главоболия за всеки, които иска да си води сметки на точките имаше през миналия сезон, след като БФАС въведе еднократните лицензи за пилотите. В системата има много резон, но и създава проблеми, които (това се видя с отборното класиране от Стари столици 2017 г.), ако всичките издавани от секретариата на състезанието документи, нямат и ясно видима бележка кой от стартиралите е с право за класиране, но без да получава точките за годишното подреждане. Така че: Секретариат, айде сега да помагайте…

ТОВА Е ПЪРВИЯТ автомобил, който правим и който още с излизането си е стопроцентово готов, без да е показал и най-малък дефект“, с видима гордост обобщава резултатите от първия тест на новата си бегачка Субару WRX N14 Калин Бенчев (на снимката), направени този уикенд на пистата край Калояново. Както пилотът, така и неговият навигатор изрично подчертават, че бялата като снежинка японска кола се е държала повече от превъзходно по време на изпитанията. „Не сме мерили времена, не сме броили обиколки, просто каране, за да видим дали нещо не е направено точно – допълва Бенчев. – За наше щастие – нищо!“ Странични наблюдатели на изпитанията пресмятат, че най-вероятно Бенчев и пристигналия от Арат за тестовете румънски състезателен инженер Александру Сфат, са навъртели между 15 и 20 тура на Дракон-а. Това ще е третото по ред и второ в ралитата „ен-четиринадесет“, след същите автомобили, които бяха карани от Борис Борисов (на писта) и Крум Дончев (рали).

снимка: личен архив на калин бенчев
ЧУДО НЕВИЖДАНО… Деветнадесет обиколки от началото на тестовете, а нито едно съединение не е пропуснало, нито един детайл не е показал проблеми.

В същото време обаче бегачката на Калин Бенчев вероятно може спокойно да вземе приза за най-бързо построен спортен автомобил у нас, след като идеята за този Субару WRX N14 за първи път се обсъжда в дните около Великден, на 26 май са купени от Англия купето и ролкейджа, а запалването на мотора става миналата събота в халетата на Бенчев. „На практика през това време е работено само „трета смяна“, веднага след работа и до към 2:00 – 3:00 ч. през нощта – илюстрира напрегнатият, дори направо сензационно кратък период на строителството Алекс Спиров. Екипът и съмишлениците, които работят по новото японско лезвие на Бенчев реално има почивка в рамките само на седмица, времето, докато купето е на бояджия, а след това е и подсилено за състезанията. Ако не се брои секвенсионалната скоростна кутия, тази N14 си е напълно стандартна „енка“, като обаче се знае, че не може да влезе в хомологационните рамки за N4 по простата причина, че изпълненията по нея са със стандартизирани, но нехомологирани части.

снимка: личен архив на калин бенчев

КРАТКО СПИРАНЕ И КЪС ДИАЛОГ… Румънският инженер Александру Сфат и пилотът са спрели „въртележката“ по пистата, за да направят бърз анализ на показаното на монитора но боптопа.

„Адски изморени сме след всичко това, което направихме – обобщава Бенчев. – Още повече, че колата тръгна без проблеми, а направихме всичко – от проектирането на хартия, през пресмятането, до теста – всичко работи и в крайна сметка сме готови и повече от доволни.“