Нандан напуска Хюндай след шест сезона в WRC

  • Home
  • Нандан напуска Хюндай след шест сезона в WRC

ВТОРИ ПОРЕДЕН шеф на заводски отбор в шампионата на световните серии по рали напуска поста си в рамките на месец, предавайки мястото на свой, неочакван за публиката, приемник. След шест сезона, екипът на Хюндай Моторспорт се раздели с ръководителя на екипи 60-годишният Мишел Нандан (на снимката на Мартин Холмс), чието място ще бъде заето от Андреа Адамо, изпълняващ досега позоцията на мениджър на клиентските поръчки и работата с R5, извън отбора на WRC. Първата отговорност на Адамо ще е в Монте Карло, където Себастиян Льоб ще направи дебюта си с отбора на Хюндай МС, кратко време след приключването на участието на световния шампион в рали Дакар. В съобщението от отбора не се посочва никаква причина за раздялата Хюндай МС и досегашния шеф на екипа. Смята се обаче – и това е широко разпространено предположение – че едната възможна опция е пропускането на отборната титла за Хюндай. В същото време новосформираният екип на Тойота взе световната корона при производителите едва на втория си сезон, след като поднови участието си в серии.

снимка за rallyxpress: мартин холмс/англия
НА САМИЯ ВРЪХ ПРИ КОРЕЙЦИТЕ… След 3години като ръководител на проекта за клиентските поръчки на R5 в Хюндай Моторспорт, Андреа Адамо поема целия екип на корейците в световните серии.

Изненадващи промени не са новост за Хюндай. През 2003 г. отборът внезапно се оттегли от WRC в края на сезона, след като възникна финансов спор с британския екип, който изпълняваше програмата на корейците. Нандан имаше значителен опит в WRC с екипите на Тойота, Пежо и Сузуки. Преди по-малко от месец, направеното преструктуриране на М-Спорт доведе и до промяна на върха. Преминавайки на позицията за отговорен за търговската дейност, досегашният тимов мениджър и собственик на Довънби парк Малкълм Уилсън постави на шефското място Ричард Милнър като директор на екипа.

Това означава, че най-опитният ръководител в заводските отбори на WRC през 2019 г. ще бъде Томи Макинен с ​​отборът на Тойота Газоо, който е на терена само от две години!

» Две добавки в календара. Две състезания допълват тазгодишният списък на ралитата в APRC. И двете са в Австралия – рали Тасмания (юни) и Юрика (август).

» Младеж стартира с победа в Австрия. 22-годишният Джулиан Вагнер (на снимката долу) спечели откриващото новия сезон на австрийското първенство Янер Рали, базирано във Фрейстаг. Вагнер бе зад волана на подготвена от тима Баумшлагер Рали Рейсинг Шкода Фабия R5.

» Синовете по стъпките на татковците. 22-годишният пилот в рали-кроса Никлас Грьонхолм (на снимката), син на двукратният първенец на планетата Маркус Грьонхолм, е регистриран за участие във финландското Арктик Рали, където ще пилотира Шкода Фабия R5. Тази снежна надпревара е била печелена два пъти от бащата на Никлас. В същото време 16-годишният Оливър Солберг ще се състезава в рали Алуксне (Латвия), пилотирайки в същия Фолксваген Поло GTI R5, който баща му Петер Солберг караше миналогодишното Рали Каталуня (на снимката долу).