Без изненади в горещите квалификации на Дракон-а

  • Home
  • Без изненади в горещите квалификации на Дракон-а

 
ВРЕМЕНАТА И ПОЗИЦИИТЕ на пилотите в днешните квалификации на петте групи – Спорт, Туринг, Макси, Лада и Купа Енеос, можете да видите ТУК.

ДНЕШНИТЕ ПЕТ квалификационни серии (всяка по два старта), с които стартира в днешното горещо четвърто състезание от шампионата на затворен маршрут на писа Дракон – Стара Загора 2018, завършиха без особени изненади. За втори път след русенското състезание в Серия Спорт най-бърз бе пилотът на домакините от АСК Стара Загора Симеон Симеонов (Хонда Сивик), спечелил и първата, и втората сесия срещу пилота на Елена Тим от Бургас Александър Димитров (Хонда Сивик). Симеонов – и в двата старта, а Димитров – при първото излизане на трасето, са единствените от групата от 17 автомобила, които успяха да слязат под 1:11 мин за обиколка, като пилотът на заралии си затвърди пол-позишъна (1:10.660 мин) в 3-ата обиколка от втората сесия. „Много съм доволен, разбира се, но очаквах да сляза и по-долу от това време – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт шампионът в тази серия за 2016 г. – Проблемът е, че стремейки се да запазя по-свежите си гуми за [състезанието в] неделя, днес карах с износени и това определи и времето ми.“ Трети на решетката утре ще е прекият съперник на Симеонов, действащият вицешампион Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик), комуто не достигна 0.23 сек, за да застане вдясно от Симеонов. Че този клас спокойно може да бъде наречен „хондаджийски“ пролича днес, след като първите 8 от всички 17 позиции на старта са за модела Сивик. За кой ли път на писта Дракон шампионът в Туринг за последните два шампионата – Иван Влъчков (Дамасцена Алба, Хонда Сивик) спечели квалификацията. Направи го по познатия начин, дублирайки най-доброто си постижение и при второто излизане на трасето.

снимка за rallyxpress: m photography

ПОЗНАТАТА ШАМПИОНСКА РЕЦЕПТА… Каращият за АСК Стара Загора Симеон Симеонов направи калояновската квалификация в стил, който преди две години му донесе титлата при „спортистите“.

Влъчков трябваше да се бори с много сериозна конкуренция. В първата квалификация 19-годишният софиянец записа най-добро време от 1:06.137 мин, като само на 0.572 сек зад него беше Станислав Паришков (Опел Астра).

Във втората обаче Паришков не участва заради технически проблем, но с времето от първата сесия запази второто място в решетката.

Междувременно шампионът успя да подобри времето си и слезе до 1:05.721 мин.

Трети ще потегли Давид Будев (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик) който постигна 1:07.568 мин във втората сесия. Ветеранът Стоян Апостолов с Хонда Сивик се класира 4-и (1:08.921 мин). „Утре ще се борим за първото място. Конкуренцията е много силна, особено Паришков, коментира Влъчков, но моята кола и екипа са прекрасни!“

снимка за rallyxpress: асен илиев

ДУБЪЛ СЛЕД ДУБЪЛ, КЪМ ПЪРВИЯ ТРИПЪЛ… От четири старта до момента, шампионът Иван Влъчков има 8 спечелени квалификации, а след утрешният финал най-вероятно уверено ще се насочи към първия трипъл от титли в Серия Туринг., Ако има пилот, който с най-голямо основание може да каже, че писта Дракон е неговото родно трасе, то това е пилотът на КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов (Мицубиши Лансър Ево 10). Но пловдивчанинът, който надали и сам знае километрите, които е навъртял тук, днес не бе сам в своя „кавалерист“, след като за негов партньор се цани… Мистър Мърфи. „В първата сесия – проблеми със спирачките, във втория – с мотора. Нямам идея за какво става дума – обяви пред RallyXpress шампионът за 2017 г. в Серия Макси – В момента екипът сваля мотора, за да разберем какъв е проблема…“

снимка за rallyxpress: асен илиев

ДВЕ КВАЛИФИКАЦИИ, ДВА ПРОБЛЕМА… Заради вторият от които тази нощ в базата на КА2 Рейсинг Тим прозорците ще светят до разсъмване. Също с проблеми, но в значителна степен не така сложни, се оказа и прекият съперник на Маршавелов Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9). „В първата квалификация беше – обяви Камбуров. – Проблемите бяха със съединителя и скоростната кутия, но екип като нашия, нямаше начин да не се оправи.“ На Дракон-а Камбуров за първи път извади Мицубиши-то не в познатия „снежинков скин“, а в  жълто-синьо решение на дизайна и надпис Интерспийд. Пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Камбуров уточни, че този надпис позволява на екипа му да завърши сезона и не е онзи „голям спонсор“, който в Автотранс чакат от началото на сезона.

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЗА ПЪРВИ ПЪТ С НАПЪЛНО НОВ СКИН… След като цяла година колата на Пламен Камбуров бе като бяла като снежинка, пилотът на Автотранс днес показа новата графика в подчертан украински стил.

На два пъти днес той спря хронометрите най-бързо от участниците в Писта Стара Загора 2018, като времето от първата сесия – 1:00.940 мин, му осигури и първата стартова позиция, като времето на Маршавелов от същата сесия бе с 0.33 по-слабо и в неделя двамата ще са един до друг. За третото място в решетката Румен Киров (Жико М-Спорт, Субару Импреза) успя да се наложи над живеещият едва ли не на Калояново Явор Карастоянов (БМВ-България, БМВ М3) с 0.860 сек. „Да, днес покарахме, добре стана – каза доволен, но видимо уморен от съботните квалификации победителят от писта Русе в Купа Лада Огнян Патенов (Русе кар Моторспорт, Лада 2101). – Уморен съм доста, защото освен, че беше горещо, по време на квалификациите останах без хидравликата.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ДУБЛИРАНЕ НА ДОМАШНИЯ УСПЕХ… Поне за момента русенецът Огнян Патенов прави пълно повторение на състезанието край Дунав, надявайки се на втора победа в Купата на лададжиите. Това може да се усети и от факта, че разликата между русенеца и пилота на ДИАМО Иван Кожарски (Лада 2105) едва с 0.09! сек. Патенов не отрича, дори смята, че това е улеснило полпозишъна му, е отсъствието на бургазлията Слави Рупчев, който по думите на Патенов не само е много бърз пилот, но и отличен препаратор за своята Лада. Третото място при ладажиите е за друг пилот на ДИАМО Иван Лишев, който изостана във втория старт от Кожарски с 0.208 сек. „Добре, че времето от първата квалификация се оказа достатъчно, за да ми осигури полпозишън-а – обясни лидерът във временното класиране на Купа Енеос Венци Станев (68 т.). – Сега сменят скоростната кутия, която при излизането за втория старт, когато третата предавка окончателно се повреди.“   Разликата в крайното подреждане на най-добрите времена за днес между Станев и втория на старта – Кольо Карастоянов (55 т.) и втори в подреждането след 4 старта е едва 0.007 сек. (!).

Впрочем, за да се разбере колко жизнеспособна и атрактивна се оказа идеята за Купа Енеос, да споменем, че както и през миналата година, така и в 4-те старта тази година, няма нито един отпаднал пилот поради технически причини или заради спортен инцидент.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ШАНС ЗА 0.007 СЕК!… Толкова бе разликата, разделила лидера и втория в класирането на Енеос Къп в днешните квалификации за старта на писта Стара Загора 2018 г.