София Кар М'спорт с първата крачка за 24-те часа Льо Ман

  • Home
  • София Кар М'спорт с първата крачка за 24-те часа Льо Ман

МАКАР ДА НЕ БЕ обявено как точно ще бъдат селектирани четиримата бъдещи пилоти, които да допълнят дуетът Маршавелов-Влъчков, от пресконференцията стана ясно, че вече са водени разговори с онези наши състезатели, които имат опит от състезания за издръжливост. Това са Пламен Кралев, Павел Лефтеров, Георги Дончев, и други водещи състезатели. „Всеки е добре дошъл с идеите си и възможностите си. Автомобилния спорт е конкурентна среда, ако не сега – ще дойде [на неуспелият кандидат] и неговия  час“, изпълнен с оптимизъм обяви мениджърът Владимир Илиев.

:: В русенския клуб планират през есента или в Румъния, или на Серес да бъдат направени симулиращи състезанието тестове.

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ всичко се развива според намеренията на русенския клуб София Кар Моторспорт, неговият титуляр Росен Даскалов и мениджъра на проекта Владимир Илиев, точно след 390 дни, по време на 87-ото издание на митичното 24-часа на Льо Ман, българският SIN R1 GT-4 трябва да е на пистата с български екипаж, български механици и българска логистика. При това амбицията на София Кар Моторспорт е това да не е епизодично участие, а поне за три сезона, което предвижда в 90-годишнината на Льо Ман да има и българска следа. Открита платформа, поставена преди всичко на чисто бизнес основа, но също така и на техническите и спортните постижения до момента, която платформа да бъде развита до година обяви днес обяви Росен Даскалов пред столичните спортни журналисти. „Преди три години мнозина гледаха на това с недоверие, но това беше и нашата крайна цел – обяви русенецът, който успешно развива своя проект. – Знаем, че ще бъде тежко, но така ще отворим вратите за останалите български пилоти и това да не е за една-единствена година.“ Да припомним, че през 2015 г. на пистата на летище Лесново Даскалов официално презентира своя проект за спортен автомобил, когато и той, и мениджъра на проекта Владимир Илиев маркираха цел „24 Льо Ман“. На специалната пресконференция, освен двамата специалисти, днес присъстваха и Иван Влъчков, пилотът, който след четири участия (три през 2017 и едно тази пролет) успя да спечели 4 първи места в евросериите на GT-4, последните – отпреди 10 дни на чешката писта Мост.

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ПРАГМАТИЧНИ… (отляво на дясно) – Росен Даскалов, Константин Маршавелов, Иван Влъчков и мениджъра на проекта Владимир Илиев.

„Това състезание в Мост за мен мина много бързо, да чуеш два пъти Мила Родино е чувство, което цяла нощ се питах как да ви опиша с нещо повече невероятно“, заяви Иван Влъчков.

Софийският абитуриент, заедно с Константин Маршавелов, с когото в последните два сезона са и отборен шампион на страната в пистовото първенство от името на КА2 Рейсинг Тим, са гарантираните пилоти за програмата БГ-24-Льо Ман. „Предстои ни трудна задача за догодина – определи програмата Косьо Маршавелов. – Много тестове и тренировки, може би дори ще трябва да симулираме едно състезание, за да видим какво ще е поведението на екипа, на автомобила, но с общи усилия да постигнем целите си“. Даскалов изрично подчертава, че лично той е противник на държавните средства за подобен тип програми, припомняйки онова, което всеки среден познавач на автомобилния спорт знае като азбучна истина: няма професионален пилот в света, зад когото да не стои големия бизнес.

Русенецът също така продължава да е силно вярващ, че българските иновации могат много да помогнат в развитието на родния автомобилен спорт, стига правилата му да бъдат синхронизирани с тези на европейските страни.  

И още – изрично подчертава, че Проектът БГ-24-Льо Ман е в отворен вариант, за да ангажира големия бизнес в страната, както и да даде възможности на български пилоти за такава изява.