М-Спорт бележи осми сезон в младежкото WRC

  • Home
  • М-Спорт бележи осми сезон в младежкото WRC

ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ от М-Спорт отбелязва осмата годишнина от своята дейност в световния шампиона на юниорите (JWRC), който през тези осем сезона е имал различни форми. Първенството се родее от по-ранната схема на Пирели Старт Драйвър, преди да се премести в програмата JWRC. За известно време схемата се върна в Драйв ДиМак Фиеста Трофи, преди да се появи отново през 2017 г. като младежкото световно първенство. През годините програмата е подкрепяна от гумите Ханкоок, ДиМак и след това от Пирели и всяка година работи на базата на напълно контролиран автомобил, винаги с Фиеста с предно предаване. Понастоящем се използва моделът R2T. Серията е предоставила първите стъпки в кариерата на пилоти като Крейг Брийн, Елфин Евънс, Понтус Тидеман, а миналата година – на Нийл Соланс. През първата година броят на избраните състезатели достигна 18, подкрепени с награди, натрупани в по-ранната схема на Стар Драйвър, а тази година тя включва 14 пилоти. Всички те са регистрирани за участие в кръговете от световните серии, които осигуряват здравословен тласък на входни нива на квалифициращите събития, като всяка година има 5 или 6 събития, избрани като относително бюджетни за конкурентите. До момента през сезона имаше 3 събития с две различни първенци –  две победи за шведа Денис Радстрьом и французинът Жан-Франсоа Франческо, при това с много близка битка за бронза в последното състезание в Португалия.

снимка: мартин холмс/англия
И БЕЗ БЯЛОТО ВИНО Фил Шорт е приятен събеседник, чиито идеи и факти са изложени с точността а навигаторска записка.

По време на този проект бившият колорит Фил Шорт спомогна за координирането на поредицата и след Португалия ни каза как сезон 2018 е работил през първата половина на година. – Добре се оформят нещата, много добре. Неочаквано шведските пилоти доминираха в първия кръг в Швеция, докато на асфалта в Корсика това бяха французите. По отношение на количеството, разбира се, имаме много повече коли от миналата година. Предполагам, че нашите младежи могат да бъдат разделени разделят на две половини. Първата – по-опитната половина, която е направила преди това събитията в WRC, а втората – младите, които влизат за първи път в сериите. Но, разбира се, това е, за което е JWRC, да привлече нови състезатели в спорта, да им даде опит не само за ралитата, но и да работят с професионален екип при контролирани обстоятелства.  

– Новостта тази година – имаше зимно рали…
 

– Да. Включвахме Швеция и преди, но смятахме, че е твърде рано през сезона, за да могат тези момчета да сключат спонсорските си контракти. Но, от друга страна, това е фантастично рали и добър тест за уменията, така че опитахме. Трябва да кажа, че „проработи“ много добре. Някои шофьори откриха, че това е много трудно, очевидно от настилката, която повечето от тях не разбират, а гумите са съвсем различни. Имаше много да научат, но повечето от тях се справяха много добре. От финансова гледна точка не беше много по-скъпо, въпреки че гумите увеличиха цената, но накрая почувствах, че е добре да се направи.

снимка за rallyxpress: мартин холмс рали

УСПЕШНО НАЧАЛО У ДОМА… Показаното в шведското рали от двамата местни състезатели се прие като логичен резултат за Денис Радстрьом и Йохан Йохансон – знаят снежните пътища, карали са достатъчно у дома…

– Дали успехът на категориите както на JWRC, така и на присъединените от WRC2 пилоти, които се конкурират както в JWRC, така и в WRC3 означава, че WRC3 е излишно?

– Очевидно нашите коли също са част от WRC3. През предходните години WRC3 беше по-силна група, но тази година нашите коли са напълно конкурентни в WRC3… тъй като ние често сме единствените WRC3 състезатели! Може би ФИА са разочаровани, че няма повече конкуренти за опцията WRC3. Дискусиите за следващата година започват, както по отношение на JWRC, така и на WRC3, така че трябва да оставим на властите, които трябва да решат.  

– С младши като стъпало, как мислите, че работи планираната стълба на възможностите за кариера?

снимка за rallyxpress: мартин холмс рали

НО СЛЕД ДУБЪЛА В ПОРТУГАЛИЯ… съмненията, за помощта на стените отпаднаха тотално и на екипажа Радстрьом/Йохансон вече гледат с други очи.
  –  С поглед към изминалите 10 години на различни рали програми на JWRC, всеки сезон произвежда пилот, който е отишъл в заводски отбор. Всички млади се насочват към топ-позиции и внезапно скокът в фабричните тимове не е нещо, което ще се случи през нощта, освен ако нямаме някакъв изключителен талант. Спомнете си, че толкова много от спорта се основава на опита. Също така мисля, че сега е по-трудно за млад шофьор да може да напредва толкова бързо.  

– И вашето общо чувство?
 

– Много сме щастливи. Да имаш четиринадесет коли в Португалия е много впечатляващо. Някои от пилотите обсъждат двугодишен проект – първата година, за да придобият опит – втората, за да поставят началото на най-добрите места. Мисля, че конкурентите разглеждат нещата по разумен начин. И както казвате, целта е да привлечете млади шофьори в спорта, да ги развиете, за да могат те да напредват и да не се окажат в задънена улица. Смятам, че мениджърите на отборите от WRC гледат какво правим и се надяваме, че ще има още възможности за тези млади хора.